SRN, Scooter Recycling Nederland, bestaat 10 jaar! Dit wordt gevierd met een grote campagne, gericht op consumenten, om zo elke scooterbezitter in Nederland te laten weten wat er gebeurt met het voertuig na de laatste rit van hun scooter.

Om het tienjarig bestaan van SRN te vieren heeft er begin van het jaar een campagne gelopen gericht op consumenten. In zes video’s leggen vertegenwoordigers uit de branche aan onze recyclingheld, actrice Sanjeevani Hendriks, het belang van scooterrecycling uit met als belangrijkste boodschap: lever je scooter in bij een bij SRN aangesloten inleverpunt. We spraken Martijn Boelhouwer, manager van SRN en stelden hem een aantal vragen.

Wat zijn de voordelen van aansluiting bij SRN?

Om ervoor te zorgen dat scooters op een duurzame manier worden gedemonteerd en alle onderdelen en materialen hoogwaardig worden gerecycled is het van belang dat zoveel mogelijk importeurs, dealers en scooterdemontagebedrijven zich aansluiten bij het SRN-netwerk. In tien jaar tijd hebben we een landelijk dekkend inlevernetwerk opgebouwd, dat we de komende tijd verder willen uitbreiden. Want hoe meer dealers en scooterdemontagebedrijven meedoen, hoe makkelijker het voor consumenten is om een afgedankte scooter in te leveren.

Deelnemende importeurs en dealers die scooters verkopen laten op deze manier aan klanten zien dat ze er niet alleen zijn om een nieuwe scooter op de markt te brengen, maar dat ze consumenten ook letterlijk tot het allerlaatste moment ondersteunen met service en hoogwaardige recycling van de afgedankte scooter. Op die manier tonen ze aan dat ze als professioneel bedrijf handelen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Recycling is een steeds belangrijker maatschappelijk thema dat ook in de mobiliteitswereld meer en meer de aandacht krijgt.

srn, scooter recycling nederland

Waarom zou ik mij als autodemontagebedrijf aanmelden voor scooterdemontage?

Autodemontagebedrijven die aangesloten zijn bij SRN kunnen de onderdelen die nog goed zijn na demontage tweedehands verkopen. De inzameling en verwerking van de materialen en onderdelen die niet verkocht kunnen worden, is goed geregeld. Daar heeft het scooterdemontagebedrijf geen omkijken naar. Zo gaan onder meer de restbrandstof, olie en startaccu’s naar gespecialiseerde recyclingbedrijven.

Waarom is het belangrijk dat afgedankte scooters bij een erkend inleverpunt worden ingeleverd?

Om ervoor te zorgen dat scooters op een duurzame manier worden gedemonteerd en alle onderdelen en materialen hoogwaardig worden gerecycled is het belangrijk dat ze bij een erkend inleverpunt worden ingeleverd. Dat kan het scooterdemontagebedrijf zijn, maar ook een dealer die zich bij SRN heeft aangesloten.

srn, scooter recycling nederland

Wat heeft de consument eraan?

Eigenaren kunnen hun oude scooter kosteloos inleveren bij een SRN-inleverpunt in de buurt of bij een scooterdemontagebedrijf. De enige voorwaarde is dat de scooter compleet is, beschikt over een leesbaar chassisnummer en dat de papieren aanwezig zijn om de scooter te kunnen vrijwaren. Ze kunnen erop vertrouwen dat hun afgedankte scooter hoogwaardig wordt gerecycled.

Hoe werkt het inleveren van een oude scooter?

Bij aankomst bij het inleverpunt wordt gekeken of het chassisnummer leesbaar is. Als ook de papieren aanwezig zijn, kan het voertuig door het inleverpunt worden afgemeld. Net als bij auto’s worden de vloeistoffen afgetapt en worden de onderdelen die nog tweedehands verkocht kunnen worden eraf gehaald. Vervolgens gaan de gedemonteerde onderdelen en materialen naar professionele recyclingbedrijven.


Martijn van Eikenhorst, voorzitter SRN: “Alles wat je netjes op de markt zet, moet je er ook netjes vanaf halen. Als SRN faciliteren we dit en daarnaast zijn wij het aanspreekpunt voor alles rondom scooterdemontage voor politici in Den Haag.”


Wet- en regelgeving

Importeurs en dealers hebben een productenverantwoordelijkheid voor de scooters die ze op de markt brengen. Martijn Boelhouwer van SRN: “De partijen die bij SRN zijn aangesloten, hebben de inzameling en recycling van scooters collectief geregeld. Op dit moment bereiden we ons voor op de nieuwe wet- en regelgeving die eraan komt. Importeurs die nog niet bij ons zijn aangesloten, kunnen ervoor kiezen zelf iets op te zetten of zich aan te sluiten bij ons collectief. Niets doen is geen optie. Ons streven is dat elke scooter hoogwaardig wordt gerecycled. Voor aandrijfbatterijen in e-scooters geldt overigens ook een productenverantwoordelijkheid, maar deze wordt door SRN nog niet collectief ingevuld. Importeurs zijn momenteel voor batterijen uit individuele e-scooters zelf verantwoordelijk voor de terugname en recycling van deze batterijen.”

srn, scooter recycling nederland

Meer over SRN

Scooter Recycling Nederland (SRN) is het Nederlandse recyclingsysteem voor scooters, brom- en snorfietsen tot 50cc. SRN, een initiatief van de RAI Vereniging en BOVAG, is tien jaar geleden opgericht om op een maatschappelijk verantwoorde manier afgedankte scooters, brom- en snorfietsen te recyclen en zo nieuwe grondstoffen beschikbaar te maken en milieugevaarlijke stoffen op de juiste wijze af te voeren. Dealers en importeurs, die aangesloten zijn bij SRN, vragen aan hun klanten een recyclingbijdrage van € 5,- inclusief btw. Deze bijdrage wordt betaald bij de aanschaf van een nieuwe scooter en wordt gebruikt om het landelijke netwerk en de activiteiten van SRN in stand te houden.

De komende jaren zal het aantal elektrisch aangedreven individuele vervoersmiddelen toenemen. SRN bereidt zich momenteel voor hoe deze aandrijfbatterijen in de toekomst ingezameld en gerecycled kunnen gaan worden.

Ook deelnemen aan het SRN-netwerk? Neem dan contact op met Martijn Boelhouwer, via: martijn.boelhouwer@arn.nl.

Ga voor meer informatie en de jubileumvideo’s naar scooterrecyclingnederland.nl