(advertorial)

De kans op letsel op een scooter is een veelvoud groter dan in de auto. Dit komt omdat je op een tweewieler kwetsbaarder bent dan een vierwieler. Met een auto kan er nog sprake zijn van blikschade, terwijl op een scooter een aanrijding met een andere weggebruiker vrijwel altijd een val tot gevolg heeft. Wij hebben 5 tips om veilig scooter te rijden.

Let goed op bij het halen van je rijbewijs!

Bij het halen van je scooterrijbewijs krijg je veel veiligheidstips, leer deze niet alleen om je rijbewijs te halen, maar maak in de praktijk gebruik van deze kennis. Ook moet je de verkeersregels goed kennen om een inschatting te maken van hoe andere weggebruikers zich gedragen op de weg. Zo is het belangrijk om te weten wanneer je wel – en wanneer je juist niet op het fietspad moet rijden. Wanneer er niets staat aangegeven hoort een bromscooterrijder namelijk op de weg, met uitzondering van provinciale wegen en snelwegen. Deze regels zijn er niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de fietsers op het fietspad.

Draag een helm en andere veiligheidskleding

Het dragen van een helm is voor bromscooterrijders in Nederland verplicht en dit is niet voor niets. Bij veel scooterrijders met zwaar letsel had dit voorkomen kunnen worden door een helm te dragen. Het ontbreken van een helm als bescherming maakt je kwetsbaar. Eventueel kan je ook andere beschermende kleding dragen, maar dit is voor scooterrijders niet verplicht. Probeer voor je eigen veiligheid wel altijd kleding (zoals spijkerbroek en jas) te dragen, dus geen t-shirt, korte broek en slippers.

Zoek je een betrouwbare aanbieder van scooterhelmen? Kijk eens bij Helmonline.nl. Alle scooterhelmen zijn hier voorzien van het ECE keurmerk.

Controleer het profiel van je banden

Heb je banden zonder profiel dan vergroot dit de kans dat je onderuit gaat in een bocht aanzienlijk. Zorg dus dat je banden met een goed profiel hebt en laat dit desnoods door een motorsportzaak controleren.

Druk nooit enkel je voorrem in

Wanneer je hard moet remmen en je knijpt alleen je voorrem in, dan is de kans dat je onderuit gaat en ten val komt groot. Daarom is remmen met het achterwiel de norm, maar kun je ‘bijremmen’ met de voorrem wanneer dit nodig is.

Een goede verlichting is belangrijk

Verlichting is belangrijk voor andere weggebruikers om je te kunnen zien in het donker. Als je in het donker rijdt zonder verlichting is de kans op een ongeval dus vele malen groter . Controleer voor je gaat rijden dus altijd de verlichting van de scooter en laat hem staan als het niet werkt!

Ben je nog op zoek naar leuke scooterroutes door Nederland? Kijk dan eens op deze website