Bell ProTint-vizier

door

Helmfabrikant Bell komt met het Bell ProTint-vizier met dé oplossing voor iedereen die regelmatig zijn of haar vizier wisselt van donker naar helder en vice versa. Nooit meer een vizier wisselen, het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Hoe en of het werkt, we kwamen er afgelopen maand achter!

Importeur Bihr was namelijk zo vriendelijk om een helm op te sturen met ProTint vizier. In dit geval hebben we het dan over de Bell SRT Modular systeemhelm, maar het vizier is voor meerdere Bell-helmen te verkrijgen. Bij ontvangst kan ik eigenlijk niks bijzonders aan het vizier ontdekken. Het ziet er namelijk uit als ieder ander helder vizier en alleen de ProTint-opdruk verraadt tot nu toe dat de importeur toch écht het goede vizier heeft meegestuurd, maar dan… Wanneer de zon een beetje doorkomt zie ik – toch een beetje tot mijn verbazing – het vizier steeds een tintje donkerder worden. Binnen wordt hij niet helemaal donker maar eenmaal buiten verandert het vizier, dat een minuutje geleden nog kraakhelder was, in een donker smoke exemplaar.

Goed zicht

Een bijzonder fenomeen en voor mij als ‘donker-vizier-fetisjist’ natuurlijk ook koren op de molen. Als ik voor me-zelf spreek is het donkere vizier het eerste wat ik monteer bij het gebruik van een nieuwe helm. Eerlijkheidshalve zit hij er dan vaak in de avond ook nog op. Dat is natuurlijk in de meeste gevallen absoluut niet veilig, waardoor je dan geregeld genoodzaakt bent om het vizier open te zetten om goed zicht op de weg te houden. Allemaal niet ideaal natuurlijk, want wie heeft er onderweg ook een helder vizier mee om te kunnen wisselen? Ik in ieder geval niet.

Fotochromatisch

Nu we weten dat het Bell ProTint-vizier daadwerkelijk donker kleurt als er meer licht op schijnt en vice versa, ben je natuurlijk benieuwd hoe dit werkt. Nu laat Bell niet het achterste van haar tong zien, maar het betreft een fotochromatisch vizier dat zich continu aanpast aan de UV-stralingen. Het levert in zonnige omstandigheden ook nog eens een beter contrast, wat de veiligheid weer ten goede komt omdat de ogen minder vermoeid raken. Helemaal nieuw is het natuurlijk niet, want we zien hetzelfde ook toegepast worden op normale brillen, maar is ook populair op ski- en fietsbrillen en wat ik zelf niet wist: je hebt ook fotochromatische contactlenzen.

Vloeiend en snel

Om te ervaren hoe de helm zich in de praktijk gaat verhouden heb ik bijna een complete dag ermee gereden tijdens één van onze testen. Ik vertrok in de vroege ochtend, dan ervaar je de helm als met een normaal helder vizier. Onderweg werd het buiten lichter, kwam de zon af en toe tevoorschijn en eerlijkheidshalve gaat het proces van licht naar donker zo vloeiend en anderzijds toch ook tamelijk snel dat je er eigenlijk niks van merkt, en je van onder de helm moeilijk kan inschatten of het vizier nu al donker of juist helderder is geworden. Om het proces toch te volgen ben je dus aangewezen op de buitenspiegels, om in de gaten te houden wat er gaande is. Moet een vreemd gezicht zijn geweest, maar het zorgde er wel voor dat ik kon concluderen wat ik eigenlijk al heel snel wist: het werkt! Ook in tunnels weet de helm razendsnel weer om te schakelen, waardoor ook hier alle twijfels zijn weggenomen.

Conclusie

De conclusie is in dit geval dan ook ‘helder’: Bell bewijst dat je met een enkel vizier eigenlijk klaar bent. In de avond of wanneer er weinig tot geen zon schijnt profiteer je van een helder vizier en een goed zicht. Breekt de zon door, dan verandert het ProTint-vizier in het donkere vizier dat we niet alleen allemaal mooi vinden, maar je net als een zonnebril ook beschermt tegen UV-stralen en zorg blijft dragen voor een goed zicht zonder dat je wordt verblind. Zeker wanneer je al in het bezit bent van een ProTint geschikte Bell helm maakt de fabrikant het je wel heel aantrekkelijk. Het Bell ProTint-vizier is namelijk tot eind dit jaar nog te verkrijgen voor een scherpe €79,95 (normaal €169,95).

www.mybihr.com/nl/nl/

Tekst: Raymon de Kruijff
Foto’s: Raymon de Kruijff / MotoGrafie