Er worden al enkele jaren bio-componenten (zoals ethanol) toegevoegd aan benzine en diesel. E10 benzine staat voor 10% ethanol en is een mengsel van 90% Euro 95 loodvrije benzine met 10% ethanol, een soort alcohol. Dit mengsel is ingevoerd als groene maatregel. Door toevoeging van ethanol afkomstig van landbouwgewassen of biomassa zou de totale uitstoot van CO2 door auto’s omlaag moeten gaan.

Vanaf 1 oktober 2019 zijn tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine in Nederland verplicht om E10 benzine te verkopen in plaats van Euro 95, maar er zitten dus voor –en nadelen aan de E10 benzine. In verschillende grote landen zoals Duitsland en Spanje is het al langer mogelijk om E10 te tanken. E10 benzine kan bij sommige scooters zorgen voor problemen aan het brandstofsysteem. Het is raadzaam om na te gaan of je scooter geschikt is voor E10 benzine. (e10check.nl)

Wat zijn de nadelen van E10 benzine?

Hieronder verschillende problemen van E10 op een rij.

  • vocht in de benzine door verdwijning van zwavel
  • Benzine bederft sneller, waardoor bij lange stilstand bacteriën hun gang kunnen gaan
  • Kans op ongecontroleerde verbranding waardoor de motor kan gaan pingelen
  • Oude rubberen slangen, afdichtingen en pakkingen in oudere scooters zijn niet bestand tegen E10. Schade aan deze onderdelen kan lekkages veroorzaken.
  • E10 heeft een oplossende werking waardoor oude aanslag/vuiligheid in de brandstoftank kan loslaten, waardoor er eventuele verstoppingen kunnen ontstaan

Oplossing voor E10 benzine

Wat veel mensen nog niet weten is dat een oplossing bestaat voor bovenstaande problemen: een bio-ethanol neutraliserende product. Om de agressieve ethanol te neutraliseren, kan je 5in1 E10 Clean Up gebruiken.

5in1 Clean Up is speciaal ontwikkeld ter bescherming van het brandstofsysteem tegen de schadelijke effecten van E10 brandstoffen, die voor 10% uit bio-ethanol bestaan. Dit product voorkomt dat ethanol in de brandstof (E10) bepaalde rubber- en kunststofafdichting, keerringen en pakkingen aantast. Bij winterstalling kan je het beste de Premium 98 benzine tanken in combinatie met de 5in1 Fuel Stabilizer. Dit product voorkomt brandstofdegradatie tijdens stalling.

Pepe Parts, groothandel in scooter en bromfietsonderdelen is verdeler van 5in1 Fuel Stabilizer. Je vind 5in1 Fuel Stabilizer bij de betere scooterdealers.