Het zat eraan te komen maar hij moest er lang op wachten: Thije Ligtermoed stond alle races tot nu toe op het podium maar nooit op de hoogste trede. De vijfde race van het seizoen in Assen was het dan eindelijk zo ver en mocht hij naar de hoogste trede van het podium, niet alleen voor de dagoverwinning maar ook als snelste Rookie!

Een weekend lang werd er op de TT Junior Track van Assen gereden door de Molenaar NSF100 coureurs. Weliswaar voor de derde keer dit seizoen, maar afwisseling werd geboden door telkens een andere lay-out van het circuit te rijden. Op de ‘Rob Hartog’ lay-out was Loris Veneman het snelste tijdens de kwalificatietrainingen op zaterdag. Op de zondagochtend werd nog een derde kwalificatie verreden. De weersomstandigheden leken niet beter dan op de zaterdag, toen de zon zich geregeld liet zien, maar na een lichte miezerregen in de vroege ochtend zou het de rest van de dag droog blijven. Veneman wist zijn tijd dan ook nog verder aan te scherpen, terwijl tweede man in het kampioenschap Ligtermoed dat niet deed. Hij zag Julian van Kalkeren aan zich voorbij komen, die naast Veneman vanaf de eerste startrij zou mogen vertrekken. Jur Wattel, Riccardo Bosgraaf en Sem Bijman zouden de tweede startrij bezetten.

Race 1
Ligtermoed opende sterk en nam na het doven van het startlicht direct de leiding voor Van Kalkeren, Veneman en Wattel. In de eerste ronden werd er voor de koppositie gestreden alsof het de laatste ronde was waarbij Wattel vorm liet zien en de leiding over wist te nemen. Nadat Veneman zich uit het gevecht los had weten te maken en weg wilde rijden van de kopgroep ging het mis en kwam hij ten val. Hij kon zijn weg snel vervolgen maar moest achteraan het veld aansluiten. Ligtermoed en Wattel profiteerden maar kregen bezoek van Rio Olofsen, die al snel de leiding over wist te nemen. Met zijn drieën reden ze weg van Van Kalkeren die Greven, Bijman en Bosgraaf van zich af probeerde te houden. Greven, winnaar van de vorige wedstrijd op Assen, kwam langzaam maar zeker op stoom en reed zichzelf door het groepje heen richting de kopmannen. Olofsen hield intussen de leiding stevig in handen en werd na veertien ronden als winnaar afgevlagd voor Ligtermoed. Greven deed er in de eindfase nog een schepje bovenop, zette de snelste rondetijd op de klokken en wist nog net de derde plaats van Wattel af te snoepen. Van Kalkeren werd vijfde voor Bijman en Bosgraaf. Intussen had Veneman zich naar een achtste plaats weten te rijden.

Race 2
Net als in de eerste race namen Ligtermoed en Van Kalkeren het voortouw voor Wattel, Veneman en Olofsen. Dit keer lukte het Veneman niet om zich uit het groepje naar voren te rijden en in de vierde ronde ging het mis toen Olofsen en Veneman elkaar raakten. Beide coureurs kwamen ten val waarbij Veneman ongelukkig neerkwam en de race door middel van de rode vlag moest worden stilgelegd voor medische assistentie. Na snelle inspectie bleek hij ongedeerd en konden de coureurs zich opmaken voor de herstart van een race over acht ronden. Veneman had inmiddels groen licht gekregen om mee te mogen rijden en wist zich snel te herpakken. Van Kalkeren nam de leiding en reed een sterke race maar Veneman wist hem in de eindfase in te halen en kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Ligtermoed werd derde. Olofsen zag zijn kansen op de dagoverwinning verdwijnen toen hij kort na de herstart ten val kwam. Hij kwam niet verder dan een veertiende plaats. In de samengevoegde uitslag van race 2 werd hij nog wel tiende maar was het Veneman die er met de winst vandoor ging voor Ligtermoed en Van Kalkeren.

Na twee enerverende races was het Ligtermoed die met twee keer een tweede plaats de overwinning op zijn naam wist te schrijven. Veneman en Olofsen hadden beide een race gewonnen en door een val een mindere uitslag maar na samenvoeging voor de daguitslag leverde het toch een tweede plaats voor Veneman en derde plaats voor Olofsen op.

Rijders aan het woord
Ligtermoed reed wederom een bekeken race die hem de meeste punten opleverde. ‘Eindelijk de overwinning! Het plan was eigenlijk om bij Loris in het achterwiel te blijven en op het laatst proberen toe te slaan, maar het liep anders. In de eerste race was het Rio en de tweede race Julian met wie ik het gevecht om de overwinning aan moest gaan. Helaas wist ik ze net niet te pakken maar het was voldoende voor de dagzege en ik heb weer goede zaken gedaan voor het kampioenschap.’

Veneman liet zien een echte doorzetter te zijn en kon ondanks zijn blauwe plekken na afloop glimlachen. ‘Ik viel een beetje ongelukkig op m’n rug en na de herstart merkte ik wel met het omleggen van de motor in de bochten dat het goed beurs was. Maar ik ben vooral blij dat ik verder kon rijden na mijn val en twintig punten in de wacht heb kunnen slepen.’

Jaiden Blokzijl rijdt niet alleen met nummer 13 maar staat ook dertiende in het kampioenschap. Er had in Assen wel meer ingezeten. ‘Het ging best goed in de kwalificaties en in de eerste race was ik negende na een mooi gevecht met Dylan, Alec en Loris, die na zijn val bij ons aansloot. Maar in de tweede race gleed m’n voorband weg en viel ik zelf.’ Echt ongeluk lijkt zijn startnummer niet te brengen want het was pas zijn tweede val dit seizoen.

Wedstrijdkalender 2019:
24 augustus: Veldhoven, De Lansard
7 september: Berghem, Circuitpark Berghem
5 oktober: Assen, TT Junior Track

Kijk voor al het overige nieuws op www.nsf100championship.nl
Like ook de Molenaar NSF100 Facebook pagina voor het laatste nieuws, of volg de belevenissen van Molenaar NSF100 via Twitter en Instagram
https://www.facebook.com/NSF100
https://twitter.com/MolenaarNSF100
https://www.instagram.com/molenaarnsf100