Het groeiende productienetwerk van KTM zorgt voor een herintroductie van de KTM 790 ADVENTURE. Geniet van een originele knalcombo van koppelrijk vermogen, soepel rijgedrag en totale flexibiliteit. En dat alles natuurlijk opgefrist voor 2023.

Deze motor was in 2018 dé standaard voor motoren die topprestaties en veelzijdigheid combineerden. KTM creëerde hiermee het middensegment voor reismotoren en bepaalde gelijk de norm. Rijders konden op de KTM 790 ADVENTURE zowel op asfalt als op onverharde paden met het volste vertrouwen voluit. De reden, ze wisten dat hun motor alles in huis had om in tal van omstandigheden en landschappen te presteren. In 2022 ontstond het gunstige moment om een update van deze motor te introduceren, als ideale eerste ervaring voor mensen met interesse voor Adventure-motoren.

De 2023 KTM 790 ADVENTURE is opnieuw ontworpen en ontwikkeld in het Oostenrijkse Mattighofen, maar de productie wordt volgens de strengste eisen verzorgd door CFMOTO. Zij zijn een hechte, sterke partner van KTM en beschikken over hoogwaardige faciliteiten in China. Het proces wordt daarnaast ter plekke bewaakt door KTM-medewerkers. Deze transcontinentale samenwerking is zeker niet de eerste voor KTM en zorgt ervoor dat hun avontuurlijke instelling over de hele wereld verspreid kan worden.

De oorspronkelijke LC8c-tweecilinder van de KTM 790 ADVENTURE stond bekend om zijn hoge koppel en fijne gasreactie. Voor de revival van dit type motor wilde KTM een nog betere rijervaring uit de LC8c halen. De twin haalt nog altijd een heerlijke 95 pk bij 8.000 tpm en levert een goede 88 Nm bij 6.500 tpm, zij het nu wel met de eisen voor de Euro 5 emissienorm.

De 2023 KTM 790 ADVENTURE is nu stabieler bij constante snelheden en rustiger in de bochten dankzij een 20% grotere roterende massa, zonder dat dit de geroemde wendbaarheid van de motor aantast. Een herontworpen gasklephuis levert een schonere, efficiëntere verbinding door een verbeterde ontbranding, terwijl de klopsensor een hogere ontstekingsgraad en betere tolerantie voor brandstof met lagere octaangehaltes mogelijk maakt. Dit is een geruststellende gedachte voor (wereld)reizigers die te maken krijgen met wisselende kwaliteit van benzine. De nieuw ingestelde, optionele Quickshifter+ schakelt bovendien sneller, wat goed te horen is door het allernieuwste uitlaatsysteem met katalysator en voordemper volgens de normen van 2023. Dit is één van de grootste aanpassingen om te zorgen dat deze generatie van de KTM 790 ADVENTURE een uitstekende keuze is voor binnen, op en buiten de ringweg van elke grote stad. Het onderhoudsinterval van 15.000 km blijft ongewijzigd.

De KTM 790 ADVENTURE is bovendien nog betrouwbaarder door de vernieuwde Power Assist Slipper Clutch met nieuwe frictieplaten, terwijl de motor nog vrijer kan ademen door een nieuw luchtfilterhuis. De motor profiteert ook van de nieuwste 6D-sensor, ook wel bekend als de Inertia Management Unit, die ook te vinden is op grotere KTM-broertjes als de KTM 890 ADVENTURE- en KTM 1290 SUPER ADVENTURE-modellen. Dit geavanceerde apparaat levert data voor de Cornering Motorcycle Traction Control en andere zaken als ABS, Motor Slip Regulation en het beheer van de rijmodi. Qua kenmerken lijkt de KTM 790 ADVENTURE sterk op zijn grote broer, de KTM 890 ADVENTURE. ABS-programma’s schakelen nu automatisch tussen rijmodi, wat het allemaal nog eenvoudiger maakt aan boord van de 790 ADVENTURE. KTM voegt tevens een innovatieve ‘DEMO’-functie toe aan de 2023 KTM 790 ADVENTURE. Hierdoor kunnen eigenaren alle optionele rij-extra’s tijdens de eerste 1500 km uitproberen, voordat ze besluiten welke ze willen kopen en houden.

Extra gevoel ontvang je dankzij een WP APEX 43 mm-voorvork met 200 mm veerweg, evenals een schokdemper met een gelijke veerweg en de mogelijkheid om de veervoorspanning aan te passen. Doordat de motor als dragend deel uitmaakt van de constructie van het CroMo-frame is dit een robuuste en stijve basis voor het dragen van passagiers en bagage. De zadelhoogte (840 mm) is lager door slimme plaatsing van de achterschokdemper.

Door een brandstoftank van 20 liter behaal je een bereik tot 450 km en hierdoor kan zelfs de fanatiekste avonturier nog zijn grenzen verleggen. De 2023 KTM 790 ADVENTURE komt de echte reiziger nog verder tegemoet, doordat hij of zij veel tijd kan doorbrengen op het comfortabele tweedelige zadel. In het KTM PowerParts-assortiment zijn daarnaast nog verschillende opties te vinden, zoals een enkel zadel of een verwarmd exemplaar.

De tank volgt de vloeiende lijn van de motor waar een nieuwe topkuip geïntegreerd is in het geheel. Daarnaast is de verlichting nu volledig van LED voorzien. De rijder heeft nog altijd goed contact met de motor en voelt hierdoor goed aan wat er onder hem of haar gebeurt. Door te kiezen voor steviger materiaal is er ook de mogelijkheid om (GPS-)apparatuur te bevestigen. Een nieuwe, grotere en hoger geplaatste ruit biedt betere windbescherming. Het 5” TFT-display is feller en voorzien van een lichtsensor, waardoor dit beter leesbaar is. Daarnaast is het menu herontworpen met nieuwe graphics voor snellere en eenvoudigere aanpassingen. Synchronisatie met de KTMConnect-app biedt veel navigatie- en reisvoordelen, zoals het instellen van een ‘top tien’ voor oproepen en contactpersonen, plus het onderweg aanpassen van navigatieparameters.

Net als de voorgangers van de 2023-editie is de collectie KTM PowerParts ruim voorzien van beschermende en esthetische add-ons voor de KTM 790 ADVENTURE. Eigenaren hoeven zich geen zorgen te maken om extra bescherming voor de voorzijde van het motorblok, dankzij een lichtgewicht, aluminium carterbeschermer die standaard gemonteerd wordt. De plastic onderdelen (injectiegegoten met graphics voor meer grip) zijn opnieuw vormgegeven om tank en zadel te beschermen tegen schade.

En vergeet het opvallende KTM ADVENTURE-uiterlijk niet. De 2023 KTM 790 ADVENTURE heeft twee dynamische, opvallende kleurstijlen om de ‘wederopstanding’ te vieren.

Levering van de 2023 KTM 790 ADVENTURE zal vanaf april 2023 plaatsvinden.