De Vespa Cross Race MATSCHO KARATSCHO op het eigen circuit van de SIP Scootershop was een groot succes! Dagen voor de race waren de SIP-medewerkers Jesco, Max, Andrea, Steffi en vele andere helpers druk bezig met de voorbereidingen. De baan moest worden voorbereid, aarde werd aangevoerd en de graafmachines werkten dag en nacht. Strobalen kwamen aan, hekken werden gemist en gevonden, vlaggen moesten worden besteld en de paddock moest worden voorbereid. Veel lof voor het hele team: alles was op tijd klaar.

MATSCHO KARATSCHO

En toen druppelden de rijders vrijdag één voor één binnen. Ze kwamen uit alle hoeken van Duitsland, maar ook uit Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Na de registratieprocedure werden pizza en bier geserveerd in de Siperia en leerden de mensen elkaar kennen. De stemming was goed en de verwachting groot.

Nomen est omen: modder en vuil

In de nacht sloeg het weer voor het eerst om en regende het hard. Op zaterdagochtend deed de toestand van het circuit de naam van het evenement eer aan: modder zonder einde. De eerste dappere rijders reden een paar rondjes en moesten daarna het vuil uit alle kieren van hun scooters spoelen. Toch ging de kwalificatie door en uiteindelijk kon wedstrijdleider Jesco met de zwart-wit geblokte vlag zwaaien voor de eerste start.

MATSCHO KARATSCHO

En toen was het tijd om te racen! In de brommerklasse trok de Zwitser Marc Breu eenzaam zijn rondjes aan de top, niemand was een partij voor hem en zijn Puch. De beste tijd van de dag werd ook neergezet door de Zwitser: 51,215 seconden. Er was echter applaus voor Finn Brendle, die onverstoorbaar en stoïcijns zijn rondjes reed met zijn stemloze Ciao aan het einde van het veld. Dat was pure sportiviteit. Het was geen verrassing dat de winnaar van de dag Marc Breu was, die beide races domineerde.

Hij werd gevolgd door zijn Zwitserse Mofakult-teamgenoot Christian Fäh en Sebastian Krüger. Marc Breu over zijn races: “Ik ben hier begonnen met mijn brommer. Het frame van Puch, de motor van Sachs – dat is technologie die lang meegaat. Het circuit was echt goed, precies gemaakt voor mijn brommer. Korte rechte stukken, precies goed voor één versnelling. We rijden het kampioenschap in Zwitserland en verschillende individuele races. In ons bedrijf hebben we vier crossbrommers die we gebruiken afhankelijk van de reglementen.”

Successen en ongelukken van de Vespa-rijders

Het ging er echt levendig aan toe in de klasse 3-races, waar alles wat een scooter is of was, mocht worden bestuurd. Stefan Göllner baarde hier opzien met een sensationele prestatie in de modder met zijn Vespa GTS “van de plank”. Hij werd op de voet gevolgd door Wolfgang Altmann en lokale held Max Heigl uit Landsberg. Een duidelijke overwinning voor Göllner in de eerste ronde, maar de GTS hield niet echt stand in de tweede race, hij schakelde gewoon uit in de sprongen. Stefan nam het op de koop toe: “Maar het blijft een supergaaf evenement! Het parcours is ook perfect, het kan niet beter. Ik ben een beetje pissig over de versnellingsbak, maar verder is alles geweldig. Ik heb de GTS donderdag in de handel gebracht en toen hebben mijn vrienden snel een paar 12-inch crossbanden voor me gehaald. Dus ik heb me hier geregistreerd, een hotel geboekt en ben vrijdag vertrokken. Ik heb niets aan de motor zelf gedaan. Ik ben blij dat ik er volgend jaar weer bij ben.”

MATSCHO KARATSCHO

Heigl en Altmann gebruikten deze omstandigheid in hun voordeel en raceten naar de eerste en tweede plaats, hoewel Göllner (57,289) en Heigl (58,698) ook rondetijden onder de minuut reden. Max Heigl kampte echter ook met problemen: “De baan was geweldig, maar in de tweede ronde kwam ik vast te zitten op volgas. Dus ik deed alles alleen met de rem. En natuurlijk is de koppeling nu kapot en dat was de laatste race voor deze Vespa, die zo de container in gaat. Op het circuit moet je netjes in de banen rijden en de grote stenen ontwijken. Een geweldig evenement en ik ben er volgend jaar weer bij.”

Respect ook voor de jongste deelnemer aan de MATSCHO KARATSCHO. De 14-jarige Korbinian Ortlieb kreeg speciale toestemming van zijn vader en kon zo zijn eerste race-ervaring opdoen: “Het was mega leuk, hoewel ik waarschijnlijk laatste ben geworden. Ik weet het eigenlijk niet. Aan het eind was de baan redelijk droog en toen ging het goed. Alleen het watergat was moeilijk, omdat je de rijsporen niet kon zien. Als iemand voor je de baan over gaat en je komt op de rijbaan, ga je ook de baan over. Normaal rijd ik alleen op het weiland bij opa, vandaag was de eerste keer dat ik op zulk terrein reed…”

SIP-racer André Jüterbock had daarentegen een lang gezicht: de aangepaste scooter van Butcher’s Garage in St. Petersburg ging kapot – het is niet goed om zonder remmen te rijden. Terugtrekking na twee ronden in de eerste race, deelname aan de tweede ronde onmogelijk. Jammer, maar geweldig! De winnaar van de dag was Max Heigl op een Vespa Cosa, voor Wolfgang Altmann en Paul Prötz.

Italiaanse dominantie

Terwijl de horizon eruitzag alsof de Here God zwarte inkt in de lucht had gegoten, gingen de rijders van Klasse 2 “Smallframe” van start. Het onweer trok voorbij, maar nu denderden de semi-professionals van het Italiaanse team Vezzola Racing over de baan: Davide Monizza, Federico Esposto en Roberto Laude lieten zien dat motorsport in hun bloed zit. In het midden zaten Dennis Franceschini, Valentino Randazzo en een zekere Elvis Jüterbock, telg uit de beroemde Jüterbock racing dynastie. In zijn eerste cross deed hij het meer dan goed met zijn Egig motor. Na een gezapige start werd hij 6e in de eerste manche en zelfs 5e in de tweede. 

MATSCHO KARATSCHO

“Ik ben echt trots op de jongen,” zegt zijn vader André, zichtbaar ontroerd. Elvis zelf meldt: “De Vespa, die we live op internet in elkaar hebben gezet, liep ongelooflijk goed. En bovenal was hij ongelooflijk snel, wat ik helemaal niet had verwacht. Het circuit was nog erg modderig tijdens de kwalificatie, dus ik heb rustig twee rondjes gereden. Maar op die manier kon ik me aanpassen aan de omstandigheden. Helaas miste ik de start met tien seconden en was ik te laat op de baan. Maar achter de vier sterke Italianen zat ik goed vooraan. De Italiaan op plaats 4 was net zo snel als ik en we vochten zo hard dat ik na de vijfde ronde zo moe was dat ik bijna alleen nog maar langs de baan reed. Helaas werd ik slechts zesde. In de tweede race ging het beter en kon ik mijn vijfde plaats verdedigen. Ik deed het rustig aan, terwijl sommige mensen naast me crashten omdat ze te snel wilden gaan. Ik ben best tevreden met mijn prestaties, want het circuit is ook waanzinnig veeleisend. Het is een mega-evenement dat heel leuk is. Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn.”

De drie winnaars klokten allemaal tijden onder de één minuut. Finishes en dagwinnaars waren identiek: Federico Esposto (55,039) voor Roberto Laude (57,455) en Dennis Franceschini (58,832). Prominente namen als Arnold Kastenhuber, Thomas Haas, Paul Sinnhuber, Christian Ortlieb en Max Renner moesten zich bij het veld voegen. Kampioen Federico Esposto was blij: “De baan is erg mooi, met veel modder. Ik was echt heel blij dat we hier konden starten. We hebben veel plezier gehad. En ook de mensen zijn gewoon aardig en vriendelijk. Ik rijd ook Vespa Cross in Italië en heb twee nationale kampioenschappen gewonnen in 2019 en 2021. Daarnaast rijd ik ook normaal motorcross. En omdat het dit jaar zo geweldig was, kom ik volgend jaar zeker terug.”

Verderop waren de donkere wolken slechts een loze dreiging en toen de “Largeframe” Klasse 4 naar de startlijn ging, was de baan halfdroog – afgezien van de gehate watersloot. Joe Dierkes won beide races op zijn Vespa Cosa met relatief gemak en kwam telkens met een voorsprong van meer dan tien seconden over de finish. Er was ook een vast klassement op de plaatsen daarachter: Michael Beger, Alex Konrad, Dirk Becker en Hubert Leitgeb. Dierkes, Beger en Konrad eindigden op het podium voor de dagzege.

MATSCHO KARATSCHO

Spannende finish

Hoewel de meeste renners al aan de grens van hun uithoudingsvermogen zaten, lukte het velen toch om op te staan voor de uithoudingsrace. Teams van twee tot vier rijders rijden een uur lang rondjes. De rijders wisselen elkaar naar believen af en iedereen in het team rijdt op dezelfde machine. Net op tijd voor dit evenement begon het te regenen en werd het circuit een uitdaging.

Het team Francescini/Haas/Martintoni/Jüterbock (het oudere team) startte als de spreekwoordelijke brandweer en knalde een rondetijd van 1:01.701 de modder in. Maar de prijs was hoog, want de brandstofslang verliet de carburateur en die moest minutenlang worden vastgeschroefd. Het Candioli/Köhl team profiteerde hiervan en nam lange tijd de leiding.

MATSCHO KARATSCHO

Maar nu bleek de ervaring van het Vezzola Racing team, dat de race in het begin zichtbaar voorzichtig had aangepakt. Maar toen de regen wegtrok en de baanomstandigheden verbeterden, gaven ze gas, haalden ze onstuitbaar in, kaapten ze in de laatste meters hun triomf weg van Candioli/Köhl en zagen ze de geblokte vlag met negen seconden voorsprong na 60 minuten en 49 ronden. In deze race was Franziska Böhnlein niet alleen de enige rijder op de baan die de finish bereikte met haar team, maar Timo van de Blechgefährten vocht zich ook een weg naar de vierde plaats als team met Valentino Randazzo. Helaas had zijn eigen Vespa al vroeg in de individuele races de geest of de ontsteking gegeven.

Voor wedstrijdleider Jesco was het een geweldige dag: “Voor mij was zaterdag een compleet succes. We hadden veel deelnemers en toeschouwers, en we hadden veel geluk met het weer, want de regen kwam pas rond 16.00 uur. En er waren spannende en aangrijpende races om naar te kijken. Het hoogtepunt was dat de Endurance Race pas op het laatste moment werd beslist. Dat was echt spannend. Maar het mooiste moment was toen ik de paramedici vroeg wat ze die dag moesten doen: ‘Helemaal niets.’ Ja, er waren een paar valpartijen en een gekneusde rib, maar niemand raakte gewond, zelfs niet in de pile-up in klasse 2. De deelnemers waren allemaal tevreden en de feedback over het circuit was altijd positief. En het applaus voor het SIP-team tijdens de prijsuitreiking was een echte beloning voor hun geweldige werk. Ik ben erg blij met de hele dag.”

Er waren alleen maar winnaars

Uitgeput en smerig sleepten de rijders zich naar de prijsuitreiking voor alle klassen en races. Onze felicitaties gaan niet alleen uit naar de winnaars, maar naar alle deelnemers die zich niet hebben laten tegenhouden door modder, botsingen, baantjes trekken in de sloot, technische problemen en andere tegenslagen. Onze dank gaat ook uit naar alle helpers, marshals, moderators, tijdwaarnemers, cameramannen en fotografen. Ook aan de mensen bij de barbecue en pizzaoven, in de drankkar en bij de DJ-booth. Jullie maakten allemaal de MATSCHO KARATSCHO 2023 tot een echte belevenis en verbaasden en verblijdden 1.500 toeschouwers.

MATSCHO KARATSCHO

SIP Scootershop CEO en bedenker van de race Ralf Jodl maakte de balans op: “Wat een geluk met het weer dat het na de training opdroogde en de zon bijna de hele dag scheen, terwijl slechts een paar kilometer verderop onweer na onweer voorbij trok. Ik was onder de indruk van de sportiviteit van de deelnemers: iedereen hielp elkaar, gereedschap en reserveonderdelen werden uitgewisseld, in de endurancerace waren de teams helemaal gemengd. Een geweldige dag voor zowel rijders als toeschouwers. We kijken uit naar Matscho Karatscho #3 in 2024!”

(tekst: Dietrich Limper, foto’s: SIP-Scootershop.com)