In 2015 is het aantal nieuwe inschrijvingen van motoren en scooters ten opzichte van 2014 met iets meer dan 4% gestegen tot 22.922. Twee elementen spelen daarin een rol: de gemotoriseerde tweewieler als mobiliteitsoplossing en de motor als funobject dankzij extra aandacht voor modellen tegen interessante prijzen. Ook de inschrijvingen van bromfietsen zitten stevig in de lift. Dat blijkt uit cijfers van FEBIAC (de Belgische Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie).

2015 is voor sector van de gemotoriseerde tweewielers een goed jaar gebleken: er werden 22.922 nieuwe motoren en scooters ingeschreven (een stijging van 4,09% vergeleken met 2014) en ook nog eens 13.015 nieuwe bromfietsen (een groei van 46%). Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers bij FEBIAC, ziet een eerste verklaring in het mobiliteitsaspect van bromfietsen, scooters en motoren. In het dichtslibbende stads- en snelwegverkeer zijn de tweewielers een oplossing om nog redelijk snel van A naar B te gaan. “De Belg is op zoek naar een persoonlijk vervoermiddel om eenvoudig en goedkoop van deur naar deur te geraken. Voor korte afstanden is dat te voet, voor afstanden tot 5 kilometer de fiets, voor afstanden tot 20 kilometer de bromfiets en lichte motor of scooter en voor trajecten van meer dan 20 kilometer de motorfiets en de zwaardere scooter,” aldus Vancuyck.

Modellen
Scooters hebben een aandeel van 32% in de nieuwe inschrijvingen. Daarbij gaat zo’n tweederde naar scooters met een cilinderinhoud van minder dan 125 cc. Dat zijn ook de tweewielers die interessant zijn als mobiliteitsoplossing voor houders van een rijbewijs B. Wie twee jaar dat rijbewijs op zak heeft, kan immers zonder bijkomend examen met zo’n 125 cc’er de weg op. (Wie het rijbewijs B na 1 mei 2011 heeft behaald, dient echter wel verplicht vier 4 uur opleiding in een rijschool te volgen.) Opvallend is dat de 125 cc motorfiets het goed doet met een stijging van meer dan 11%. Een deel van de verklaring is dat wie op 18 jaar wil starten met motorrijden met een 125 cc’er moet beginnen. Maar ook wie al langer het rijbewijs B bezit en die niet de moeite willen doen het rijbewijs A te halen, zie je voor een 125 cc motorfiets kiezen. “Het lijkt er op dat de jongeren wakker zijn geworden als het gaat om motoren voor een beperkt budget,” zegt Stijn Vancuyck. Dat lijkt ook een verklaring voor de vooruitgang van de ‘basic roadster’, met 18,6% het grootste motorfietssegment. Die categorie kende een groei van bijna 7,5%. In dat segment zijn vorig jaar en het jaar ervoor door diverse merken een aantal nieuwe Persbericht modellen voor een breed publiek gelanceerd die niet alleen aantrekkelijk geprijsd zijn, maar eveneens goed uitgerust zijn. Die motoren bieden ook een hoog fungehalte. Fun en vrije tijd zijn nog altijd twee grote redenen om een motorfiets aan te kopen. In de trail-categorie (reismotoren waarmee in principe ook op onverharde wegen gereden kan worden) is er al jaren een groei te noteren en 2015 is daarop geen uitzondering met een stijging van 11,4%. Het aanbod van de fabrikanten in dat segment is de laatste jaren sterk gegroeid. Merken die tot voor kort vooral sportmotoren op de markt brengen, hebben hun gamma nu ook in die categorie uitgebreid.

Top tien
Bij de top tien modellen valt de dominantie op van het Piaggo-merk Vespa met vier modellen en BMW met drie motoren. De BMW GS, een reisenduro, is nog altijd het meest ingeschreven model. Die motor scoort ook heel sterk in het woon-werkverkeer over langere afstanden. De twee versies van de GS samen (de ‘gewone’ GS en de Adventure uitvoering) zijn goed voor bijna 1.000 inschrijvingen. In de top tien zijn overigens zes scooters te vinden waarvan er vier 125 cc’ers (de rijbewijs-B-categorie). De top tien is goed voor 4.295 inschrijvingen, 18,7% van het totaal. De lijst van de meeste inschrijvingen wordt aangevoerd door Honda met een aandeel van 12,5% gevolgd door BMW (11,4%), Piaggio (11,1%), Yamaha (10,1%) en SYM (5,8%). De top tien vertegenwoordigt driekwart van het aantal inschrijvingen van nieuwe motoren en scooters.

Bromfietsen
Bij de bromfietsen is in 2015 vooral het segment van 25 km/u sterk gegroeid: van 3.281 naar 5.274. In de categorie 45 km/u ging het aantal nieuwe inschrijvingen van 5608 naar 7741. Het is de eerste maal dat er jaar-op-jaar-cijfers beschikbaar zijn over de verkopen van bromfietsen. Sinds mei 2013 moeten die immers ook ingeschreven zijn, evenals bromfietsen die tweedehands gekocht worden of ingevoerd worden uit het buitenland. Dit jaar moet het ‘bestaande park’ van bromfietsen ingeschreven worden. Omdat bij die inschrijvingen niet altijd het bouwjaar vermeld wordt, kunnen exemplaren uit het bestaande park aanzien worden als nieuw of als ‘eerste maal in verkeerstelling’. De bromfietssector is er vooral één van scooters. Scootermerken als Piaggio, SYM, Kymco, Neco en Peugeot zijn daar sterk vertegenwoordigd.

Bron: Febiac