Momenteel erg in het nieuws zijn de prijzen welke fabrikanten hanteren voor de consumenten. Niet alleen bij de automobielen maar ook scooters en/of andere producten zijn vandaag de dag nog altijd onjuist geprijsd. Men is namelijk nu al verplicht om de prijzen zo transparant mogelijk te houden. Zaken als afleveringskosten en de kosten van een kentekenplaat, oftewel kosten waar de klant niet omheen kan, moeten in de prijs verrekend worden.

Prijzen onder voorbehoud

Ondernemers moeten in hun reclamefolder of catalogus duidelijk aangeven in welke periode de prijzen geldig zijn. Blijft de catalogus langere tijd geldig? Dan moeten zij vermelden dat de prijzen onder voorbehoud zijn.Dit voorbehoud betekent niet dat ondernemers hun prijzen mogen verhogen nadat hun catalogus is verschenen. Zij moeten altijd aantonen dat de producten inderdaad voor de genoemde prijs te koop zijn aangeboden. En zij moeten de producten op voorraad hebben.

Welke uitzonderingen zijn er op de regels?

Voor sommige goederen of diensten gelden specifieke regels. Bijvoorbeeld voor de prijs van medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Het kan ook dat de prijs wordt aangepast omdat de overheid de btw verhoogt. Ondernemers moeten zelf van tevoren controleren of zij hier rekening mee moeten houden.

Wat zijn de regels bij drukfouten?

Er staat een drukfout in de nieuwe folder van een bedrijf: waar 100 euro had moeten staan, staat nu 10 euro. Of er staat een verkeerde prijs op de site van een webwinkel. Had de consument zelf moeten begrijpen dat de lage prijs niet klopt? Dan komt er geen koopovereenkomst tot stand. Ondernemers hoeven het product dan niet tegen de verkeerd gedrukte prijs te verkopen.

Kon de consument er wel op vertrouwen dat de prijs correct was? Dan moeten ondernemers het product wel voor de verkeerd gedrukte prijs aan de klant verkopen.

Prijzen aanduiden

Waar moeten ondernemers op letten bij het aanduiden van prijzen?

Ondernemers moeten een prijs altijd inclusief btw vermelden op producten in winkels. Soms is ook een prijs per meeteenheid verplicht.

Wat is een prijs per meeteenheid?

Een meeteenheid is bijvoorbeeld een kilo, een liter of een meter. Consumenten kunnen met een prijs per meeteenheid gemakkelijker prijzen met elkaar vergelijken. Zij kunnen de prijzen vergelijken van verschillende merken of de prijzen van verschillende verpakkingsformaten. Daarom moet bij producten in winkels soms een prijs per meeteenheid staan. Op een zakje pinda’s moet bijvoorbeeld ook de prijs per kilo staan. In het Besluit prijsaanduidingen producten staat voor welke producten de prijs per meeteenheid verplicht is.

Bron: www.acm.nl