Jet14

door


Auteur: Theo Wiersma
Geplaatst op: 19 november 2018
Bouwjaar: 2018
KM-stand: 460
Views: 2927
Waardering:
- Motor
- Wegligging
- Gebruiksgemak
- Looks
- Totaal

Sinds een 3 weken ben ik in het bezit van het nieuwste model scooter van Sym motors. Het betreft hier het model Sym Jet14, dat pas een 2 maanden op de markt verkrijgbaar is in de nieuwe euro4 norm.

Waarom koos ik voor dit model is misschien de vraag, namelijk ik kies voor een scooter die mij gemak, comfort en plezier geeft voor de korte en vooral voor de langere afstanden die ik graag maak.

Ik heb in de vele jaren dat ik scooter en brommer rijd verschillende types en merken gereden, maar sinds dat ik dit model heb, vervagen alle andere type brommers en scooters.

Waarom en SYM-Jet14 ?
Vooral voor de aparte look, de zogenaamde ‘urban’ look sprak mij zeer goed aan, en ook de kleur, ik heb gekozen voor de zwart matte kleur. De scooter geeft mij het gevoel op een echte scooter te zitten die zich prima gedraagt in het verkeer en tot nu toe geen enkele vreemde dingen mogen ontdekken.

Voordelen van deze scooter ?
Hij is ruim van opzet, lijkt wat klein op het eerste gezicht, maar er kunnen makkelijk 2 personen op zitten, en door de kleine 14 inch wielen stuurt deze zeer soepel door de bochten.

Wegligging..
De wegligging is gewoon een genot, vlakke wegen vind deze scooter geweldig, het voelt alsof men op tapijt rijd, zo zacht, en hobbels en klinkerwegen merkt men weinig van, de vering doet wat die moet doen.

Motor geluid..
Bij het starten geeft de motor een geluid dat net klinkt alsof een kat ligt te spinnen en tijdens het rijden is het zeker niet hinderlijk, want wanneer de scooter goed op temperatuur is, hoor je de motor minder lawaai maken, dat is wel anders bij andere types 4takt motortjes.

Verlichting..
Een goed iets is dat de verlichting direct aan gaat bij het omzetten van het contact, zodat men niet vergeten het licht aan te zetten, al mis ik misschien toch wel de aan/uit schakelaar van de verlichting op het stuur.

Zeker ook wanneer de accu leeg kan raken , dan bestaat er de mogelijkheid dat men de scooter niet kan starten met de startmotor, al zal de kickstarter wel wat uitkomst bieden. Misschien dit toch wel een punt van aandacht in de toekomst.

Opbergruimte…
Er is voldoende opberg mogelijkheid onder het zadel, al zal een grote helm er niet gauw in passen als er wat meer in ligt, maar genoeg voor een slot en wat kleine dingen. Ook het mini opberg vakje onder het stuur biedt wel iets maar dat is meer voor een telefoon of wat anders.

Verbruik…
De tank is met zijn 6.5 liter genoeg voor een week rond te rijden, al zal men op de lange afstanden rekening moeten houden met een hogere verbruik, ik heb nog niet gemeten wat het verbruik is, maar een rit vanuit Oss naar Zwijndrecht zal een verbruik van 1 op 30 kunnen opleveren of meer. De scooter moet namelijk nog voor zijn eerste beurt worden nagekeken, dus alles moet nog wat los komen.

Rijgedrag….
In de stad is deze scooter een hele vlotte jongen, komt snel weg bij de verkeerslichten en stopt ook goed met de prima remmen.
Met rustig gas geven lijkt die wat tegen te werken, maar dat is een kwestie van wennen.

Trekt men het gas goed open, dan zit de scooter binnen no time op zijn snelheid en rolt lekker over de weg heen.

Starten van de motor..(koude start)
Wanneer men de scooter vanuit de schuur haalt en de motor start, merk je gelijk dat de automatische choke zijn werk prima doet, maar het is wel raadzaam om even een paar minuten de motor op temperatuur te laten komen, want rijdt men direct weg op een koude motor, dan wil de scooter wat inhouden en lijkt die af te slaan.

Warme start…
Wanneer je met de scooter al even gereden heb, is de warme start een eitje, en weg rijden doet de scooter ook dan niet moeilijk over. Pakt snel op in de toeren.

Prijs ….
De aanschaf prijs lijkt wat hoog , maar daar tegen over heeft men wel een scooter tussen de benen zitten die zijn geld meer dan waard is, dus voor rond de €2400,- koop je echt geen miskoop van de maand en bied je jarenlang plezier.

Sym scooters biedt 3 jaar garantie op de scooter of 30.000 km op alle onderdelen en vooral op de motor.

Zijn er minpunten..?
Eigenlijk niet, het is even wennen aan het lage voorscherm, dat je het idee geeft dat er niks zit, maar door het mooie display waar de meters zitten wen je snel dat er iets zit. Ik zou er in geen geval een hoog scherm op zetten tegen de wind en vliegen, want naar mijn idee is dat juist een rem op de snelheid, misschien voor het comfort wel, maar ik vind het niets.

Conclusie…
Een scooter met pit, goede uitstraling, een lekker zadel waar je goed op zit, je benen kan je goed kwijt en zeker een scooter die in het straat verkeer geen slecht figuur slaat, ik heb er al hele goede reacties op gehad.

Voor iemand die graag lange ritten maakt een uitkomst en wanneer men besluit er een klein karretje achter te hangen, dan kan dat makkelijk, de motor is er sterk genoeg voor om een kar van max 30 kg te trekken.

Dus snel naar je dealer om een proef rit te maken en oordeel zelf.