De overheid betaalt mee wanneer jij zakelijk een elektrische BMW motorscooter koopt. Wij leggen uit hoe het werkt.

Een elektrische BMW motorscooter?

Met de C Evolution (voorloper van de BMW CE04) bracht BMW in 2015 als eerste premium motorfietsfabrikant een elektrische motorscooter uit die innovators moest bewegen om te kiezen voor een geruisloze woon-werkrit. Dat dit tijd en energie kost hebben we reeds gezien bij de markt voor brom- en snorscooters, waarin sinds twee jaar de transitie pas echt heeft plaatsgevonden. De tijd lijkt er nu rijp voor om zo’n omslag ook bij de motoren te gaan maken. BMW staat met de CE04 vooraan in de rij als het om elektrificering gaat en wil elke motorrijder met een A-rijbewijs kennis laten maken met de (fiscale) voordelen van elektrische mobiliteit op twee wielen! En die voordelen zijn er volop

Inmiddels is BMW Motorrad al weer toe aan de 2e generatie van haar elektrische motorscooter. In 2022 werd namelijk de BMW CE 04 geïntroduceerd. Een motorscooter (ook geschikt voor A2 rijbewijs) die perfect geschikt is voor stadsgebruik en korte snelwegritten, met zijn actieradius tot 130km. Deze BMW motorscooter beschikt over een bruto accucapaciteit van 8,9 kWh. Met de optionele snellader is deze na 50 minuten weer van 0 naar 80% geladen.

Kopen kan je de CE 04 vanaf € 13.900,-. Dit kan natuurlijk als consument (particulier), maar het kan ook ‘op de zaak’. Wanneer je dat laatste doet kan je gebruik maken van een aantal aantrekkelijke (fiscale) regelingen. Hiermee breng je die investering van € 13.900,- gemakkelijk terug tot een veel lager bedrag.

Dus mocht jij denken dat de overheid alleen het rijden van een elektrische auto ondersteunt, zeker niet. Ook voor de elektrische motor(scooter) is er voordeel bij zakelijke aanschaf en gebruik!

KIA MIA en Vamil voor elektrische motorfietsen

Elektrische motorfietsen, daaronder valt de BMW CE 04, komen in aanmerking voor een aantal regelingen waarmee de overheid het gebruik van duurzame voertuigen binnen ondernemingen wil bevorderen.Om precies te zijn hebben we het hier over de KIA, MIA en VAMIL regelingen. Ze stellen ondernemers in staat om een groter gedeelte van het investeringsbedrag af te trekken van de omzet.

Hoeveel kost een BMW CE 04 uiteindelijk met deze regelingen?

We hebben een voorbeeldberekening die snel duidelijk maken hoe groot het voordeel is. Het voordeel ten opzichte van de aanschaf van een ‘normale’ motor wordt behaald doordat je bij KIA, MIA Vamil meer mag aftrekken van de omzet en dat je dus minder belasting betaalt.

Rekenvoorbeeld bij Eenmanszaak (bijvoorbeeld een ZZP’er)

We maken de berekening op basis van een realistische aanschafprijs van een BMW CE 04 met een aantal opties (circa € 15.900 incl btw).

  • €13.200 -> Investering/ aanschafprijs BMW CE 04 incl opties excl BTW
  • min € 5.230 -> reguliere afschrijving (80% van aanschafprijs ex btw * 49,5% belasting)
  • min € 1.830 -> KIA (28% van aanschafprijs ex btw * 49,5% belasting)
  • min € 1.765 -> MIA (27% van aanschafprijs ex btw * 49,5% belasting)
  • min € 196 -> Vamil (3% van aanschafprijs ex btw * 49,5% belasting)
  • onder aan de streep betaal je nog maar: € 4.185 (aanschafprijs minus belastingvoordeel)
  • 68% is de besparing op de aanschafprijs!

Het voordeel van de KIA MIA Vamil regelingen werkt dus in de vorm van extra afschrijvingen. Hiermee breng je het bedrijfsresultaat terug en hoeft er dus minder belasting betaald te worden omdat je jouw winst/resultaat naar beneden brengt.Hoeveel belastingvoordeel je precies hebt ligt natuurlijk ook aan het belastingpercentage dat je betaalt. Zo is dat voor een eenmanszaak 49,5% wanneer je meer dan € 73.000,- verdient. Wanneer je hieronder blijft is het belastingpercentage 37%. Valt jouw onderneming onder de vennootschapsbelasting (wat het geval is bij een BV), dan reken je met de vennootschapsbelasting tarieven, dus 19% of 25% bij respectievelijk minder of meer dan € 200.000 winst.

Interessant voor jou?

Bovenstaande berekening is natuurlijk een voorbeeld. Wil jij uit (laten) rekenen of het ook in jouw onderneming interessant is om een elektrische BMW motorscooter aan te schaffen, neem dan contact op met de BMW Motorrad dealer of kijk op de website van BMW Motorrad.

Belangrijk om te vermelden is dat er in de berekening vanuit gegaan wordt dat je de motor minimaal 5 jaar in de onderneming houdt. Aan de berekening kunnen geen rechten worden ontleend.