De gemotoriseerde tweewieler. Bekend onder vele namen (bromfiets, schakelbrommer, gemotoriseerde autoped, brommer, stadsbrommer, scooter) en merken (denk aan de populaire Aprilia, Yamaha, Tomos en Vespa). Ook de snorfiets valt onder de verzamelnaam scooter. Hieronder geven we tips over hoe je de namen en types van elkaar kunt onderscheiden.

Scooter en snorfiets: wat is het verschil?

Scooters hebben een cilinderinhoud van 50cc en een maximumsnelheid van 45 km/u. Ze moeten verplicht een gele kentekenplaat hebben. De snorfiets heeft een cilinderinhoud van 50cc, maar verschilt van de bromfiets door de maximumsnelheid van ‘slechts’ 25 km/u. Je herkent de snorfiets aan de blauwe kentekenplaat.

Scooter/snorfiets of motor?

Sommige scooters lijken net op een motor, zoals schakelbrommers. Denk bijvoorbeeld aan de Gilera DNA en de Yamaha TZR 5o. Het verschil tussen een motor en een scooter is te zien aan de kentekenplaat. Die ziet er bij een motor hetzelfde uit als bij een auto, namelijk reflecterend geel met een blauw NL-logo. Een motor heeft geen apart gele of blauwe kentekenplaat, zoals een bromscooter of snorfiets. Verder zijn motoren een stuk zwaarder dan scooters, hebben ze een grotere cilinderinhoud (vanaf 125cc) en dezelfde maximumsnelheid als een auto.

scooter verzekering_centraal beheer

Helm voor snorfietsers verplicht

Met je scooter moet je binnen de bebouwde kom over de weg rijden. Alle passagiers moeten verplicht een helm op. Hoewel snorfietsers nog vooral op het fietspad te vinden zijn, worden ze door gemeenten en wegbeheerders steeds meer de weg opgestuurd. Dit komt doordat de fietspaden te druk worden en er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom zal er dit jaar (2022) verandering komen in de regels omtrent het verplicht dragen van een helm. Waarschijnlijk zullen snorfietsrijders er ook aan moeten geloven.

De E(snor)-scooter

Ze zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken: E-(snor)scooters. Dit zijn elektrische (snor)scooters, waarvan het motorblok is vervangen door een stille accu. Met deze tweewieler mis je dus het ronkende geluid bij het starten en optrekken. Je doet er wel het milieu een groot plezier mee. Met een elektrische scooter is je actieradius een stuk minder dan met een benzinescooter: ca. 80-90 km vs. ca. 200 km.

Scooterverzekeringen

Er zijn verschillende soorten scooterverzekeringen. Omdat scooters gemotoriseerde voertuigen zijn die deelnemen aan het verkeer, is er één scooterverzekering die je verplicht moet afsluiten. Dit is de Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Met de WA-verzekering wordt de schade die jij met jouw scooter aan anderen en/of hun voertuig veroorzaakt door je verzekeraar vergoed.

Je scooter WA Volledig Casco (Allrisk) verzekeren

Je kunt je tweewieler extra verzekeren met een bromfietsverzekering. Is je scooter nieuw en in perfecte staat? Sluit dan een WA Volledig Casco (Allrisk) af. Je scooter is dan namelijk verzekerd tegen schade van buitenaf en schade die je zelf aanricht en tegen diefstal. 

De WA Beperkt Casco verzekering

Als je scooter al wat ouder is, hangt het van de dagwaarde af of je hem wel of niet moet verzekeren. De dagwaarde kun je achterhalen op het internet. Heeft je scooter nog een redelijk hoge dagwaarde? Dan kun je hem het beste WA Beperkt Casco verzekeren tegen schade door derden en diefstal. Bij een lage dagwaarde is het soms beter om je brom- of snorscooter helemaal niet meer te verzekeren. Zo betaal je geen hoge premie voor een scooter die dit niet meer waard is.