Auto’s die rijden op elektriciteit, dat is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Maar ook het gemotoriseerde verkeer op twee wielen vergroent in hoog tempo. Cijfers laten zien dat de verkoop van elektrische brom- en snorfietsen, maar zeker ook motoren, in Nederland sterk stijgt. Die populariteit is niet voor niets. Naast de voor de hand liggende voordelen voor het milieu, nul uitstoot, makkelijk parkeren en goedkoper onderhoud belangrijke issues. Maar ook het vermijden van files en  lage oplaadkosten zijn belangrijke drijfveren bij de aankoop van een elektrische scooter of motor. Start-up Magnetic Motors gelooft in deze groeiende duurzame markt en opende deze maand, midden in de coronacrisis, de deuren van haar eerste concept store.  Je vindt daarin (brom-) scooters, motoren en elektrische steps, allemaal aangedreven door stroom. Een bewuste keuze want voor het bedrijf is elektrisch rijden, net als voor hun klanten, een vanzelfsprekendheid.

Niche in de scootermarkt

Magnetic Motors kiest met enkel elektrische motoren en scooters voor een niche in deze markt. In de concept store op start-up hotspot Sectie-C in Eindhoven, staan elektrische scooters en motoren die stuk voor stuk ontwikkeld zijn door jonge innoverende bedrijven. “We zijn kritisch in onze keuzes en zoeken naar bedrijven met een goed verhaal, waar een filosofie achter zit,” vertelt oprichter Sam Abbing. “We gaan dan ook zelf naar bedrijven toe om met eigen ogen te zien dat het goed zit. We kijken dan naar het design, maar zeker ook naar prestaties, kwaliteit en vakmanschap. Duurzaamheid is ook belangrijk voor ons, want we willen dat een voertuig lang meegaat.” Zo gaat Magnetic Motors exclusief voor de Nederlandse markt het Italiaanse Scooter ME verkopen. Het merk ontwierp een scooter met een zeer moderne interpretatie van de klassieke scooter contouren. In de concept store staan ook de elektrische brom- en motorfietsen van het Zweedse merk Cake, dat al vele designprijzen won met haar modellenlijn. De Cake bikes zijn naast het gebruik voor bijvoorbeeld woon- en werkverkeer nadrukkelijk ook ontworpen voor de wat meer avontuurlijke ritjes. Daarnaast verkoopt Magnetic Motors elektrische retro scooters van het Duitse Kumpan en sportieve elektrische bromfietsen en scooters van het merk Super Soco. 

Startende ondernemer in coronatijd

Ruim een jaar geleden startte Abbing met het doorgronden van deze snel groeiende markt vanuit een passie voor brommers en motoren. Met de stellige overtuiging dat elektrisch rijden de oplossing is voor veel milieu- en mobiliteitsvraagstukken van nu. Twijfel om de start vanwege de coronacrisis uit te stellen was er niet, sterker nog het was een extra motivatie om door te zetten. “Het lijkt misschien vreemd om op dit moment een bedrijf te starten, maar juist in deze tijd hebben wij veel te bieden. Er zijn nu bijvoorbeeld veel reizigers die liever het openbaar vervoer mijden en op zoek zijn naar alternatieven waar wij bij kunnen helpen. Ook de kijk op duurzaamheid is veranderd nu door het vele thuiswerken de lucht veel schoner is geworden en ook daar kunnen wij als bedrijf met ons aanbod een stimulerende rol spelen. Doorgaan met Magnetic Motors was daarom de enige optie. Sterker nog, het is nu juist de hoogste tijd.”

Bestellen vanachter de laptop

De zoektocht naar een nieuwe elektrische scooter of motor begint en eindigt bij Magnetic Motors eventueel ook vanachter je eigen laptop. Binnenkort kunnen klanten vanuit huis via de website alle beschikbare modellen bestellen. Ook deelt het bedrijf online graag hun enthousiasme over de mogelijkheden van elektrisch rijden. Deze kennisoverdracht op de website en in de concept store is één van de belangrijke punten in de visie van het bedrijf legt Sam Abbing uit. “Elektrisch rijden vraagt onder andere om een gedragsverandering en dus is het belangrijk dat je als klant goed weet waar je aan begint en kiest voor iets dat bij je past. Wij willen de specialist zijn die goede en eerlijke informatie geeft.” De meer uitgebreide website gaat binnenkort live en tot die tijd gebruikt Magnetic Motors diverse sociale media kanalen om met hun klanten in contact te komen . De concept store is al open en geheel naar verwachting van Abbing zijn de eerste scooters al verkocht. www.magneticmotors.nl