Het merk Servis is een van de grootste bandenmerken uit Pakistan en levert banden aan merken als Honda en Yamaha voor standaardmontage op de lichte motorfietsen, maar ook aan een groot aantal lokale fabrikanten waaronder Tuk Tuk, Super Asia motorcycles en Sonica motorcycles. Het aanbod beperkt zich niet alleen tot scooterbanden, maar Servis heeft ook een brede keuze in profielen voor klassieke bromfietsen, fietsen en motoren. Het blijft echter niet alleen bij banden…

Het is eind april als we worden gebeld door Marcel van Straaten van importeur Bike en Scooterworld die ons verteld dat hij een nieuw bandenmerk, Servis, gaat voeren.Eigenaar Marcel van Straaten is geen onbekende in de wereld van klassieke bromfietsen want op het hoogtepunt telde zijn verzameling zo’n 750 Zündapps. Daar is nog altijd meer dan de helft van over dus de liefde voor de klassiekers is groot. Niet gek ook dat er in de scene steeds vaker de vraag bestond voor speciale profielen en speciale maten. De Honda MT5/MT8 is op dit moment erg populair maar een originele Bridgestone band met profiel was niet meer verkrijgbaar. “Wij hebben de originele maat 3.00-16 achterband met hetzelfde profiel laten maken die zelfs nog sterker is dan de Bridgestone van destijds. Overigens is de voorband in de maat 2.50-19 net binnen waarmee het als complete set gemonteerd kan worden.”

 

“Sterker dan de originele Bridgestone!”

 

De band wordt aangeduid als 6PR wat neerkomt als 6 PLY en dat betekent dat de band vooral soepeler en sterker is dan een ‘normale’ 4PR band,’ aldus Marcel. Ondertussen gaat de ontwikkeling in rap tempo verder en komt er een 2.75-17 band voor de Yamaha FS1 beschikbaar die vergelijkbaar is met de Yokohama van destijds. Ook de bekende Semperit band die men op de Puch Maxi’s monteerde komt in de maat 2.25-16 beschikbaar.

 
Fabriek Servis

Eerlijk gezegd hadden we op de redactie niet eerder van het merk Servis gehoord, maar deze Pakistaanse fabriek is geen kleintje in de wereld van bandenfabrikanten voor 2-en 4-wielers. Naast bromfietsbanden leveren ze ook banden voor fietsen, motoren en zelfs tractoren. Toch stopt het niet bij rubber want waar andere fabrikanten het bij banden houden, gaat Servis verder en levert een groot aantal onderdelen waaronder ketting – en velgensets. Daarbij produceert het bedrijf ook velgensets voor vrachtwagens en bussen.

 

“Servis bestaat al 65 jaar en heeft 14.000 werknemers”

 

We zien ook smeermiddelen en ze maken zelfs schoenen voor de hele familie en leveren schoeisel aan grote ketens als Zara! Even wat cijfers. Servis bestaat inmiddels al 65 jaar, levert aan zo’n 40 landen in Europa met 14.000 werknemers en heeft een omzet van 245 miljoen dollar waarvan 86 miljoen afkomstig is uit de omzet van schoenen waarmee Servis zelfs de grootste schoenen exporteur van het land is. Het kan zomaar gebeuren dat je zonder dat je het weet op een paar Servis schoenen loopt.

Voor de scooter kan je kiezen uit 9 profielen en biedt Servis de bekende maat 120-7-10 (Piaggio Zip en voor Vespa LX) en 120-70-12 en 130-70-12 waarbij je kunt kiezen uit diverse profielen ook de maat 3.00-10 en 3.50-10 zijn beschikbaar alsmede 130-60-13 en in 10 inch als 100-80-10. Het aantal maten wordt overigens steeds verder uitgebreid. Nog veel groter is het aanbod voor bromfietsen want daar kent Servis zelfs 12 profielen in een groot aantal maten waaronder 2.75-17 en 2.75-18R maar ook 3.00-17R en 3.00-18.

Daarbij is er ook een 16 inch in de maat 110-9-16 en een band met race profiel 130-7-17 leverbaar. Ook hier geldt dat de ontwikkeling niet stilstaat en wanneer een maat interessant genoeg is, deze ook ontwikkeld en geproduceerd wordt. Inmiddels levert Servis ook banden voor de Yamaha TZR, Aprilia RS en enkele Supermotard modellen in de maat 130-70-17 achter en 100-80-17 voor. “Voor zowel Nederland en Duitsland hebben we gekozen voor Huige import als verdeler van Servis banden. Huige import is al ruim 60 jaar een gevestigde naam in de bromfietshandel en kennen wij sinds jaar en dag als een betrouwbare partner. Daarbij is Huige import actief in Duitsland wat voor ons eveneens een belangrijke markt is.” aldus Marcel van Straaten.

 

“Huige Import verdeler voor Nederland én Duitsland”

 

Een nieuw bandenmerk is leuk, maar hoe zit zo’n band kwalitatief in elkaar? Volgens Chibbo voldoen alle banden aan de meeste strenge Europese eisen en zijn deze gemaakt volgens met een sterkte van 6PR wat doorgaans hoger is dan wat in de markt gebruikt wordt. De fabriek is uiterst modern en de meeste machines komen uit Japan of Taiwan en produceren volgens de hoogste standaarden. Ook het milieu staat centraal, maar liefst 1 MW aan stroom wordt door ruim 3.000 zonnepanelen opgewekt om de productieplant te kunnen draaien.

De fabriek voldoet aan de strengste normen en is ISO en SGS gecertificeerd. Kwaliteitscontrole is een belangrijk onderdeel binnen Servis en alle geproduceerde banden worden 100% gecontroleerd voordat ze worden getransporteerd naar klanten in Noord en Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Niet onbelangrijk dat Servis ook een sociale functie bedient met de bouw van onder andere een opvanghuis voor ouderen, een school en een ziekenhuis.

Binnenkort monteren wij een set banden en gaan we kijken hoe de band zich houdt gedurende zomerse en winterse omstandigheden.

(Tekst: Maurice van Oosten)