Wat al erg goed is, kan blijkbaar nog beter! Dat is de gedachte die we krijgen als we Shoei spreken op de Intermot. “Ooit wel eens aan het Shoei Personal Fitting System gedacht?” Schijnbaar kan de pasvorm van onze J.O. en J.Cruise nog beter dan dat het (naar ons gevoel) al is en dat willen we zelf ook wel ervaren…

Perfecte pasvorm
Op een dinsdagochtend arriveren wij bij de Voordeelhelmen winkel in Amsterdam. Ritchie, verkoper, en opgeleid om personal fitting te mogen uitvoeren, heeft een grote doos vol met kleine opvulstukjes bij zich, die straks in de helm kunnen worden geplakt. Maar wat is dat Shoei Personal Fitting System nu eigenlijk? Om het verhaal achter Shoei Personal Fitting System (SPFS) goed uit te leggen vertelt Ritchie ons over een Shoei werknemer in Japan. “Het is een ontwikkeling van Japanner Takashi Ebisawa, al meer dan twintig jaar werkzaam voor Shoei. Ebisawa constateerde al een aanzienlijke tijd geleden dat hoewel hij zelf mede verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de pasvormen, een Shoei helm hem zelf eigenlijk nooit helemaal lekker paste. Vervelend als jezelf medeverantwoordelijk bent.

De vraag hoe dat dan kwam was op zich niet zo moeilijk want hij herkende dat zijn hoofd verre van egaal was en niet symmetrisch. De kans dat je in een ‘standaard’ helm een perfecte pasvorm gaat vinden is dan ook niet zo groot. Dat moest dus anders, want hij zal niet de enige zijn die dit probleem zal ervaren. Een aandachtige studie op zijn eigen hoofd volgde. In de fabriek is hij vervolgens gaan knutselen met de materialen die hij tot zijn beschikking had en de binnenvoering eigenlijk helemaal op zijn hoofd heeft aangepast. Dit deed hij door op specifieke plekken kleine stukjes materiaal toe te voegen. Door dit te doen ging de Shoei helm beter en egaler aansluiten. Hij ervaarde meer comfort, meer rust. De helm werd ook duurzamer omdat hij simpelweg minder kan bewegen en daarom het materiaal minder belast wordt.” Aldus Ritchie, die zijn eigen enthousiasme voor het systeem inmiddels op veel motorrijders in Nederland heeft weten over te brengen. Werknemers van veel dealers worden door Shoei zelf opgeleid, met positieve reacties van zowel de dealer als de klanten, ten gevolg.

Zelf ervaren
Zoals eerder gezegd gaat Ritchie van voordeelhelmen.nl vandaag ook ons hoofd opmeten. Dit doet hij niet alleen met de gebruikelijke rolmaat om de hoofdomtrek te meten, ook meet hij met een speciale tool ons hoofd vierdimensionaal op. Het SPFS komt op ons ‘hightech’ over, want nadat al de maten zijn ingevoerd en de juiste helm wordt geselecteerd, rolt hier niet alleen een advies over de helmmaat uit. Ook geeft het systeem aan op welke plekken en welke materialen moeten worden toegevoegd. Nu zijn beide Shoei helmen een klein jaar in ons bezit, maar we hebben nooit het idee gehad dat we iets tekort kwamen. Toch geeft Ritchie van voordeelhelmen.nl aan dat er wel degelijk nog verbeteringen zijn aan te brengen.

Om ons dit in de praktijk goed te laten ervaren laat hij me met de helm op (terwijl hij de helm goed vasthoudt), naar boven en van links naar rechts draaien. Inderdaad… we kunnen ons hoofd vrij ver in de helm nog draaien, wat betekent dat hij nog lang niet overal goed op het hoofd aansluit. Nadat we de helm af hebben gezet trekt Ritchie de binnenvoering eruit en begint er opvulstrookjes op te plaatsen. Hij maakt ze nog niet direct vast, want hij wil mij eerst nog het verschil laten voelen. Nadat de ‘aangepaste’ helm ons weer wordt aangereikt, plaatsen we de helm weer op ons hoofd. Onze reactie is in eerste instantie verbaasd, maar een glimlach kunnen we moeilijk onderdrukken. De helm voelt inderdaad alsof hij het complete hoofd ondersteunt, maar dit wordt pas écht duidelijk als we ook weer even teruggaan naar de oude situatie… Verbazingwekkend wat een paar opvulstripjes met onze twee Shoei helmen heeft gedaan. Ook na twee weken ‘praktijkervaring’ kunnen we iedereen met een Shoei helm de personal fitting aanraden. De Shoei helmen voelen comfortabeler, sluiten mooier aan en geven bovendien een nog betere kwaliteitsbeleving.

We zijn onder de indruk geraakt en met ons volgens Ritchie nog vele andere scooter- en motorrijders met een aangepaste Shoei helm. Het rijden met een helm op wordt niet alleen veel comfortabeler, het zorgt er ook voor dat je meer kan genieten van het rijden en dit in veel gevallen nog een stuk langer kan volhouden ook! Heb je een Shoei helm of ben je van plan er één te kopen, ga het Personal Fitting System dan vooral zelf ervaren!

Lees hier meer over het Shoei Personal Fitting System voordeelhelmen.nl