De Yamaha Racing bLUcRU Benelux R3 en R7 Cup hebben in het Paasweekend hun wedstrijdseizoen geopend in het Franse Croix-en-Ternois. Het publiek werd getrakteerd op spannende strijd in beide Cups, waarbij in de R3 Cup Kas Beekmans beide races op zijn naam schreef en in de splinternieuwe R7 Cup Jaimy Deleersnyder tot twee maal toe de snelste was.

De coureurs van de Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart trokken voor het Paasweekend naar het Franse Croix-en-Ternois voor hun eerste wedstrijdweekend. Beide Cup-klassen zijn onderdeel van het Yamaha Racing bLU cRU Benelux programma en rijden dit seizoen samen in een eigen tijdslot op de permanente circuits binnen het programma van de BeNeLux Trophy. Het vaste deelnemers uit Nederland, België en Frankrijk werd in Croix aangevuld door wildcardrijders Mitja Borgelt en Koen Ligtenberg. De snelle Duitser Borgelt zou deelnemen in de R3 Cup en zou daarin podiumkandidaat kunnen zijn naast Kas Beekmans, Jayant Chote en Thije Ligtermoed, die in eerdere trainingen al lieten zien de snelheid om vooraan mee te vechten in huis te hebben. Koen Ligtenberg ontving een wildcard voor de nieuwe R7 Cup, waarin hij het onder andere op zou gaan nemen tegen jongere broer Sem Ligtenberg. Het samen rijden binnen één tijdslot bleek prima te werken, waarbij al snel duidelijk werd dat op het korte circuit van Croix de R3 rijders in het voordeel waren. In tegenstelling tot in de R7 Cup wordt er met slickbanden gereden, waardoor de bochtensnelheid erg hoog ligt. In de kwalificaties was het dan ook Beekmans die de snelste tijd op de klokken zette, op de voet gevolgd door Ligtermoed, Chote en Borgelt. Daarachter vinden we de snelste R7 rijder, Jaimy Deleersnyder. Hij zou in de R7 Cup van polepositie mogen vertrekken voor Koen Ligtenberg en Corine Brandhorst. Ligtenberg noteerde zijn snelste tijd in de eerste kwalificatiesessie en kwam in de tweede ten val, maar zou op zondag wel van start kunnen gaan. Op zondag zorgde dichte mist ervoor dat het programma pas later in de ochtend aan kon vangen en de eerste race zou worden ingekort tot 12 ronden. De tweede race zou over 15 ronden worden verreden, waarbij de R3 Cup telkens als eerste van start zou gaan, na een kort tijdsinterval gevolgd door de R7 Cup.

Yamaha R3 Cup

Het was Ligtermoed die in de eerste race een perfecte start had en de leiding nam voor Chote en Borgelt. Beekmans had een minder goede start en had een paar ronden nodig om zich bij het strijdende drietal te voegen. Er ontstond een spannend gevecht tussen Beekmans, Chote en Borgelt waarbij er regelmatig van positie werd gewisseld, terwijl Ligtermoed in de eindfase het tempo net niet kon volgen. Na een mooie strijd was het uiteindelijk Beekmans die als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag doorkwam voor Borgelt en Chote, Ligtermoed werd op kleine afstand vierde. De strijd om de vijfde plaats tussen Lars ter Veld, Ronald Beitler en Tom Rolin was al even spannend. Het was uiteindelijk de snelle Belg Rolin die het gevecht won en vijfde werd voor Ter Veld en Beitler.

In de tweede race was Beekmans er op gebrand dat hij wel een goede start zou hebben. Dat lukte en door direct een hoog tempo te rijden sloeg hij al snel een gat naar zijn achtervolgers. Het waren net als in de eerste race Borgelt en Chote die het gevecht met elkaar aangingen om de tweede plaats, waarbij in het heetst van de strijd Chote en Borgelt elkaar raakten en Borgelt onderuit schoof. Hij zou zijn race niet kunnen vervolgen waardoor Chote onbedreigd naar een tweede plaats kon rijden. Ligtermoed werd derde en dit keer was het Beitler die zich al vroeg in de race los wist te rijden van de concurrentie en vierde werd.

Kas Beekmans was na de wedstrijd uiteraard tevreden. “Dat was ik na de eerste race niet helemaal. Ik begon al met een kleine achterstand omdat ik vrijdag niet aan de vrije trainingen kon deelnemen en op zaterdag de tweede kwalificatie kort was. Ik had dus nog niet veel meters gemaakt, maar daarnaast was mijn start slecht. Daar heb ik voor gewaakt in de tweede race, en ik kwam ook beter in mijn ritme. Deze R3 in Cup-trim is nog vrij nieuw voor me, ik ga hiernaast ook een volledig seizoen IDM Supersport 300 rijden met een andere R3. Dit weekend was daar een prima voorbereiding op. Ik heb genoten van het weekend maar ook hard mijn best moeten doen, want het niveau vooraan in deze cup is behoorlijk hoog!”

UITSLAGEN R3 CUP

RACE 1

 1. Kas Beekmans
 2. Mitja Borgelt
 3. Jayant Chote

RACE2

 1. Kas Beekmans
 2. Jayant Chote
 3. Thije Ligtermoed

Yamaha R7 Cup

In de Yamaha R7 Cup was het in de eerste race Jaimy Deleersnyder die vanaf polepositie vertrok en direct snelle tijden op de klokken zette. De snelle Belg die al de nodige competitie-ervaring met een Yamaha R6 heeft was vanaf het begin constant snel en iedere ronde groeide zijn voorsprong. Het gevecht om de tweede plaats ging aanvankelijk tussen Ronald Veenbrink, Sem en Koen Ligtenberg, Sander van der Wal en Corine Brandhorst. Van der Wal kwam halverwege de wedstrijd ten val, terwijl Brandhorst steeds beter in haar ritme kwam. Eerst werd Koen Ligtenberg ingehaald waarna ook de aanval op Sem Ligtenberg met succes in werd gezet en ze zich van de tweede plaats verzekerde. Koen Ligtenberg wist nog net zijn broer te verschalken en mocht mee naar het podium voor de derde plaats.

In de tweede race herhaalde Deleersnyder zijn tactiek van de eerste race en was na een goede start vanaf de eerste ronde constant snel. Opnieuw reed hij onbedreigd naar de overwinning.  Dit keer was het Sem Ligtenberg die de achtervolgende groep in de beginfase aanvoerde. Koen Ligtenberg zou hij uiteindelijk niet achter zich kunnen houden, maar hij wist wel de laatste podiumplaats veilig te stellen. Van der Wal revancheerde zich voor zijn val in de eerste race en had lange tijd een podiumplaats in het vizier, maar werd uiteindelijk vierde.

Het doel van de uit de R125 Cup afkomstige Sem Ligtenberg was om in de top drie te rijden. “Dat is me vandaag al gelukt, en dat voelt goed. Ik heb bewust de overstap gemaakt van de R125 en de R7, en ik weet nu al dat het een goede keuze is geweest. Er zijn alleen nog niet zo veel rijders in de junior competitie binnen de R7 Cup, en ik hoop dan ook dat er meer jonge coureurs mijn voorbeeld zullen volgen!”

UITSLAGEN R7 CUP

RACE 1

 1. Jaimy Deleersnyder
 2. Corine Brandhorst
 3. Koen Ligtenberg

RACE 2

 1. Jaimy Deleersnyder
 2. Koen Ligtenberg
 3. Sem Ligtenberg

De volgende wedstrijd van de Yamaha R3 en R7 Cup is op 27 en 28 mei in het Belgische Mettet.