Met ingang van 1 januari 2017 verandert de wetgeving met betrekking tot speed pedelecs (speed e- bikes). De modellen die vanaf 1 januari afgeleverd worden, zullen worden voorzien van een gele kentekenplaat. Speed pedelecs die al een blauw kenteken hebben, moeten worden omgezet naar een geel kenteken. Om te voorkomen dat er twee verschillende soorten speed e bikes op de openbare weg rijden, is besloten de speed pedelecs onder de oude richtlijn vanaf 1 januari 2017 te gaan kentekenen op basis van de maximale trapondersteunde snelheid, aldus het RDW. In de praktijk betekent dit omkentekenen van snorfiets naar bromfiets. Speed pedelecs die vanaf 1 januari 2017 verkocht worden, worden gelijk als bromfiets gekentekend.”

De RDW gaat in het eerste kwartaal zelf consumenten benaderen om kosteloos (tot 1 juli 2017) de blauwe kentekenplaat te ruilen voor een gele. De gele kentekenplaat krijgt hetzelfde formaat als de huidige blauwe, dus het omruilen van kentekenplaathouder is niet aan de orde.

Helmplicht speed pedelecs

Daarnaast geldt er vanaf 1 januari 2017 een helmplicht voor speed e-bikes. Vanaf deze datum is de berijder van een speed pedelec verplicht om een helm te dragen. Dit mag een brommer- of motorhelm zijn, maar ook een speciale S-EPAC helm, die volgens de nieuwe NTA 8776 norm is gekeurd. Een ‘gewone’ fiets- of mountainbike helm gekeurd volgens EN 1078 is niet toegestaan.

Regels speed pedelecs als bromfiets (vanaf 1 januari 2017)

  • Max 45 km/u
  • Helmplicht
  • Bromfietspad of rijbaan
  • Rijbewijs AM
  • WA-verzekering

meer info RDW

bron: Tweewieler