Eind 2021 lanceerde Cardo Systems een compleet nieuwe line-up communicatiesystemen. Ze volgden de populaire Freecom-serie op, voor de opvolging van de Packtalk-lijn moesten we nog even wachten. Tot voor kort, want met de Packtalk Edge brengt Cardo een communicatiesysteem op de markt dat de geprezen andere Cardo-systemen moet doen verbleken…

Met zulke krachttermen rept Cardo Systems eerlijkheidshalve niet, maar de nieuwe Packtalk Edge is vanaf heden wél het absolute topmodel. Zo is het voorzien van een nieuw, slank ontwerp, een magnetische houder en een tweede generatie Dynamic Mesh Communicatie met een sneller en eenvoudiger koppelproces. Natuurlijk maakt de nieuwe Edge, net als de eerder gepresenteerde nieuwe modellen, gebruik van USB-C en kan je over-the-air software updates binnenhalen. Dat laatste is natuurlijk superhandig, maar ook die USB-C aansluiting is een welkome aanvulling in een tijdperk waarin zelfs Apple’s iPhone straks gebruik ervan zal gaan maken. Hiermee lijkt een laadsnoertje altijd wel bij je in de buurt te liggen, al levert Cardo natuurlijk ook een USB-C kabel mee. Stiekem mag dat ook wel, want bij een nieuw topmodel hoort ook een ‘topmodel-prijskaartje’. Je hebt hem vanaf €389,95 voor een enkel systeem, de duo kost €699,95.

Als een duur horloge

Het is dus zeker geen goedkope set, maar de pret begint eerlijkheidshalve al bij het openmaken van de doos. Het is alsof je een duur horloge uit de verpakking haalt, in het geval van de Cardo is het ook nog eens heel compleet. Wij hadden de beschikking over een duo-set, met dus twee units. Onder de units vind je twee doosjes met al het aansluitmateriaal. Voor wie eerder een Cardo-systeem heeft gemonteerd zal het allemaal voor zichzelf spreken. We zien een houder, die je door middel van een clip achter de rand van de helm kan bevestigen; heb je deze ruimte niet – of heeft je helm een voorbereiding van een ander merk in de helm verwerkt – dan maak je gewoon gebruik van de plakstrip.

Makkelijk in te bouwen

Het inbouwen van de speakers en microfoon is vervolgens niet meer dan een beetje logisch nadenken, de helmvoering uit je helm klikken en de rest spreekt eigenlijk voor zichzelf, al kan je natuurlijk altijd – als je hem in een fysieke winkel koopt – gebruik maken van de kunde van de desbetreffende medewerk(st)er. De kleine 40mm JBL-speakers kan je nagenoeg in elke helm wel kwijt, desgewenst gebruik je de bijgeleverde plakstrips. Wij bouwden de Packtalk Edge in een Bell-systeemhelm, waarbij we gebruik maakten van de steelmicrofoon. Deze gebruik je ook in een jet- of pothelm, de draadmicrofoon voor in een integraalhelm zit er vanzelfsprekend ook bij.

Fijn draaiwiel

Eenmaal gemonteerd dan zijn we blij dat we de unit weer aan kunnen zetten met de twee voorste knoppen, zoals we dat ook bij de eerste Freecom- en Packtalk Bold-modellen zagen. Ik kan nog steeds niet wennen aan de twee buitenste knoppen die je bij de nieuwe Freecom 4X moet indrukken. Ze zitten te ver uit elkaar om met de wijs- en middelvinger gemakkelijk tegelijkertijd in te drukken, op de Packtalk Edge kan dit dus weer wél en dat voelt vertrouwd. Ook het fijne draaiwiel van de Packtalk Bold is overgeheveld naar de Edge, waardoor je met veel gevoel en precisie onderweg het volume kunt regelen. Desgewenst roep je anders: ‘Hey Cardo, volume up!’ of: ‘Hey Cardo, volume-down’, maar in de praktijk is een draai aan de regelaar minstens zo snel.

Commando’s geven

Voor het overige vind ik de spraakopdrachten erg handig. Zo switch je makkelijk naar een andere radiozender. Ook communiceer je makkelijk met Siri (iOS) of met Google (Android) zoals je dat normaal gesproken ook met de telefoon in je hand zou doen. Verder is er een complete rits aan voice-commando’s beschikbaar die je kunt aanspreken. Naast de voice-commando’s is het ook mogelijk om wat sneltoetscombinaties uit je hoofd te leren, als je liever niet de Cardo ‘aanspreekt’…

Rits aan mogelijkheden

Voor beide gevallen geldt dat de rits aan mogelijkheden vrijwel eindeloos is, maar dat de praktijk zal leren dat als je alleen met dit systeem rondrijdt, ze al snel vertrouwd aan zullen voelen en je ze ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Dat de Packtalk Edge een absoluut topmodel is, zien we ook terug in de specificaties. Zo koppel je maar liefst maximaal 15 rijders in een groep intercom binnen een range van maar liefst 8 kilometer.

Communiceren via de intercom

Communiceren doe je zowel via de intercomfunctie als via een telefoongesprek weer kraakhelder, en ik blijf me verbazen over het feit dat je ook met veel wind aan de andere kant van de lijn goed bent te verstaan. Persoonlijk ben ik blij dat Cardo Systems de bijbehorende app duidelijk en overzichtelijk heeft gehouden. Het is de app die we al kennen, maar die werkt zo simpel en intuïtief dat iedereen hier snel zijn weg in zal vinden. Desgewenst selecteer je een eigen lijst met radiozenders (of je laat de Cardo er zelf naar scannen), kies je een JBL-geluidsprofiel naar keuze, of maak je in de app een groep met rijders aan om mee te communiceren.

Opladen

Bij het opstarten van de app geeft deze het zelf aan als er een software update uitgevoerd kan worden. Net als bij de eerder geteste Freecom 4X en de Spirit doe je dit nu ‘gewoon’ draadloos en heb je die kabel alleen nog maar nodig om de unit op te laden. Opladen zal je in de praktijk niet heel veel doen, want de Edge heeft een spreektijd van maar liefst 13 uur en 20 minuten laden staat weer gelijk aan 2 uur spreektijd.

Weer of geen weer

Net als alle andere Cardo-units is het systeem weer geheel waterdicht, waardoor je ook in een regenbui of bij een extreme offroadrit je kostbare unit niet hoeft te vrezen. Waar je ook niet voor hoeft te vrezen is dat de unit van je helm zal vallen. De nieuwe magnetische houder is namelijk erg krachtig en je moet nog serieus druk uitoefenen om de unit zelf van je helm los te krijgen.

Conclusie

Met de Packtalk Edge heeft Cardo Systems al haar technologie en kennis die voor handen is samengebracht. We spreken dan ook over een nieuw, absoluut topmodel zonder enige concessies. De nieuwe Edge voelt degelijk, profiteert dus van alles wat Cardo momenteel in huis heeft en liet daarom ook tijdens onze test geen steken vallen. Je zou jezelf kunnen afvragen of je ook niet prima af bent met de scherper geprijsde Cardo-units, aan de andere kant: ben je veeleisend, een echte toerrijder en wil je over de communicatie onderweg je geen zorgen hoeven te maken, dan is de Packtalk Edge te allen tijde een goede keuze.

Meer weten over alle beschikbare Cardo communicatiesystemen? Neem dan een kijkje op www.cardosystems.com of www.splashdesign.com

Benieuwd naar onze eerdere testen van Cardo producten? Lees dan ook onze testen van de Cardo Freecom 4X of de Cardo Spirit

(tekst: Raymon de Kruijff / foto’s: Raymon de Kruijff & MotoGrafie)