Vorig jaar introduceerde Cardo Systems het absolute nieuwe topmodel: de Packtalk Edge. Een Bluetooth communicatiesysteem waarbij het je eigenlijk aan niks ontbreekt. Nu komt hetzelfde Cardo met de iets goedkopere Packtalk Neo op de markt. Een systeem met dezelfde specificaties, maar met een kleine concessie…

De look en feel van de Packtalk Neo is eigenlijk identiek aan die van de Edge. De unit is dit keer in het zwart gehuld in plaats van het donkergrijs van de Edge, maar daar houden de verschillen eigenlijk wel op. Ook als we de specificaties naast elkaar leggen dan lijken deze 1 op 1 te zijn gekopieerd van de €40,- duurdere broer. Ook nu noteren we een groep intercom van 2 tot 15 rijd(st)ers, 40mm JBL-speakers, een ingebouwde FM-radio, 5.2 Bluetooth en een bereik van 1.6 kilometer van unit naar unit. In een groep kan dit zelfs oplopen tot een indrukwekkende 8 kilometer. Ook de bekende spraakbesturing, de JBL-geluidprofielen en de USB-C aansluiting zijn aanwezig. Kortom, qua specificaties worden er geen concessies gemaakt, nee we moeten de verschillen ergens anders in zoeken…

Cardo Packtalk Neo

En dat verschil is snel gevonden, wanneer we de bevestiginghouder uit de doos halen en deze op onze Shoei GT-Air II willen monteren. Want waar de Edge gebruik maakt van een magnetische houder, is de Neo voorzien van een klikmechanisme, zoals we van de andere Cardo-modellen kennen. Toch wijkt het wel iets af van de rest, want waar de voeding normaal gesproken in de houder is verwerkt, maakt de Neo gebruik van een los snoertje dat je achterin de unit plaatst.

Werkt natuurlijk prima, al vind ik het er persoonlijk wel iets minder mooi uitzien. Het plaatsen gaat verder net zo makkelijk als met andere Cardo’s. Nu is het niet de eerste keer dat we een Cardo plaatsen, maar ook zonder ervaring is het een kwestie van minuten en spreekt het allemaal erg voor zichzelf. Kom je er echt niet uit, dan kan je altijd een beroep doen op 1 van de vele filmpjes die Cardo Systems zelf op hun Youtube-pagina online hebben staan, en anders is daar altijd nog de dealer die je na aanschaf vast wil helpen.

Cardo Packtalk Neo

Eenmaal gemonteerd kunnen we eigenlijk onze test van vorig jaar met de Edge reproduceren hieronder. Zo zijn de functieknoppen op de unit prettig bedienbaar – ook met dikke winterhandschoenen – worden de spraakcommando’s moeiteloos opgevolgd, maar ook het draaiwiel om het volume snel te wijzigen, dat we oorspronkelijk kennen van de Packtalk Bold, doet weer goed zijn werk. Kortom, qua bediening een product waar eigenlijk niks op of aan te merken valt. De nieuwe techniek onderhuids maakt het sinds kort ook mogelijk om zonder tussenkomst van andere applicaties of ‘fratsen’ te koppelen met je vriend of vriendin die toevallig geen Cardo-systeem heeft, maar gebruik maakt van een Midland of UClear communicatiesysteem.

Dit is allemaal te danken aan het nieuwe OBI open Bluetooth systeem, dat bij Cardo wordt ondersteund door de Packtalk Edge, Packtalk Neo, Freecom 4X en 2X, maar ook door de scherper geprijsde modellen als de Spirit en Spirit HD. Het mooie van al deze systemen – en dus ook deze Packtalk Neo -is dat firmware updates draadloos via de app kunnen worden ingeladen. Vergt wat minder inspanning dan de unit met een draad te koppelen aan je computer en dat is natuurlijk alleen maar fijn.

Cardo Packtalk Neo

Ook fijn: de kristalheldere communicatie die je ervaart tijdens de intercom-gesprekken met je vrienden op de motor, maar ook als je even een telefoongesprek voert onderweg. Het blijft leuk om te horen dat als je diegene aan de andere kant van de lijn attendeert op het feit dat je wel op de motor zit, ze daar qua geluidskwaliteit eigenlijk niks van merken. Ook het geluid van de JBL-speakers is weer zoals we dat inmiddels weten: hartstikke goed.

Persoonlijk ben ik blij dat Cardo Systems de bijbehorende app duidelijk en overzichtelijk heeft gehouden. Het is de app die we al kennen, maar die werkt zo simpel en intuïtief dat iedereen hier snel zijn weg in zal vinden. Desgewenst selecteer je een eigen lijst met radiozenders (of je laat de Cardo er zelf naar scannen) of maak je in de app een groep met rijders aan om mee te communiceren.

Cardo Packtalk Neo

Bij het opstarten van de app geeft deze het zelf aan als er een software update uitgevoerd kan worden. Opladen zal je in de praktijk niet heel veel doen want de Neo heeft een spreektijd van maar liefst 13 uur, en 20 minuten laden staat weer gelijk aan 2 uur spreektijd. Net als alle andere Cardo-units is het systeem geheel waterdicht, waardoor je ook in een regenbui of bij een extreme offroadrit je kostbare unit niet hoeft te vrezen.

Met de Packtalk Neo heeft Cardo Systems, net als bij de Edge, al haar technologie en kennis die voor handen is samengebracht. Ten opzichte van de Edge heb je een iets minder mooie bevestigingshouder op je helm zitten, maar we vragen ons af of de keuze hier echt op spaak gaat lopen. De Packtalk Neo is er vanaf €369,95, waarmee je ten opzichte van de Edge een kleine 40 euro bespaart.

Highlights

  • IP67 Waterproof
  • JBL 40mm speakers
  • 2e generatie Dynamic Mesh
  • Bluetooth 5.2
  • Spreektijd tot 13 uur
  • Laadtijd 2 uur (in 20min creëer je 2u spreektijd)
  • Groepsgrootte tot 15 rijders