In 2017 verscheen de Honda X-ADV 750 in Europa, na het eerste concept in 2016, in vrijwel ongewijzigde vorm op de markt. Het model werd door het publiek omarmd en kende een flitsende start in landen als Italië, Frankrijk en Spanje. In Nederland en België zagen we het model maar mondjesmaat op de wegen verschijnen, wellicht iets van wat de boer niet kent vreet hij niet? Eind 2020 werd een stevige upgrade voorgesteld maar is ‘ie daarmee weer helemaal up to date?

EICMA 2016

De eerste ontmoeting met de Honda X-ADV 750 zit nog vers in mijn geheugen. Het was in november 2016 op de EICMA in Milaan. Een concept-bike die enerzijds richting een motorfiets ging en anderzijds een vleugje scooter wilde zijn. Honda boorde dus duidelijk een nieuw segment aan waarbij niet echt duidelijk werd in welk segment het merk hem wilde positioneren. Toch heeft de X-ADV duidelijk kenmerken van een scooter en uit eigen ervaring weet ik dat Nederlandse verzekeraars hem ook in de categorie scooters plaatsen, wat helaas niet bijdraagt aan een lage premie. De basis van deze scooter is de 745cc 2-cilinder paralleltwin, wat feitelijk een door midden gezaagde 1.5 liter 4 cilinder uit de Honda Jazz (auto) is geweest.

We zien het motorblok ook terug in andere modellen waaronder de NC750 X en Forza 750, beide met de Dual clutch versnellingsbak met 6 verzetten. Het blok kent 4 kleppen per cilinder en elektronische brandstofinjectie en voldoet vanaf nu aan de euro 5 norm. Vreemd genoeg bleef de Co2 uitstoot met 85 gram gelijk aan de 2019 versie. Goed nieuws is er als we de keiharde cijfers vergelijken met die van de ‘oude’ X-ADV 750, want het topvermogen steeg van 55 pk naar 58,6 pk bij 6.750 tpm. Het koppel nam toen van 68 Nm naar 69 Nm. Minimale verschillen maar wel winst…

 

Upgrade

We kunnen niet stellen dat de ontwerpers vanaf een leeg tekenvel zijn begonnen, maar de nieuwe X-ADV kent wel flink wat vernieuwingen en wellicht het meest opvallende is het 5 inch TFT-display dat we voor het eerst zagen op de Forza 750. Ook de schakelaars voor de aansturing zijn geheel anders waarbij de schakelaar voor de claxon nu een meer strategische plek heeft gekregen, zodat je hem niet op elk ongewenst moment aanraakt. Het TFT-scherm kent veel mogelijkheden waaronder diverse rijmodi (standaard, sport, rain, gravel, user), snelheid, toerental en tijd/datum waarbij onder ‘user’ alle instellingen handmatig aan te passen zijn. De losse G mode en Traction control schakelaar op het vorige model zijn daarmee dan ook vervallen en compleet geïntegreerd in het rijdersmenu.

Alleen Android gebruikers kunnen middels een app de telefoon koppelen en navigatie tonen op het scherm, IOS gebruikers kunnen hier vooralsnog geen gebruik van maken. De koplampen zijn vanaf heden voorzien van dagrijverlichting die tevens automatisch instelbaar is. De startknop zit vanaf nu verwerkt in de dodemansknop wat erg handig is. Ook de schakelaar voor het handmatig schakelen is gebruiksvriendelijker dan bij het vorige model.

De mechanische schakelaars (voor zadel/tankdop/starten) op de vorige editie hebben plaatsgemaakt voor elektronische schakelaars en dat is absoluut een vooruitgang. Zowel het zadel als de tankdop open je middels drukschakelaars en ook het stuurslot werkt nu elektronisch middels de centrale knop op de tank.  Onder het zadel is nu 1 liter meer ruimte zodat er plaats is voor een crosshelm of het opladen van je telefoon middels USB-C. De parkeerrem verhuisde van rechtsonder naar het stuur zodat er nu op die plek een klein opbergvak te vinden is. Optisch geen verbetering, want die parkeerrem zat daar eigenlijk prima.

Het ontwerp van de koplampen werd eveneens aangepast waarbij gebruik wordt gemaakt van automatische dagrijverlichting. Leuk detail is dat de knipperlichten standaard branden. We zien dit wel vaker op Honda motoren en het doet ietwat Amerikaans aan.

 

Design

‘You love him or you hate him’, typisch een uitspraak die kan gelden voor het ontwerp van de Honda X-ADV. Toch kennen we maar weinig mensen die het ontwerp niet kunnen verdragen. Sterker nog, niet zelden gebeurt het dat wij bij een verkeerslicht worden aangesproken door een automobilist die uit z’n raam schreeuwt wat dit voor toffe motor is? En als we dan terugroepen dat het een Honda X-ADV is krijgen we het antwoord ‘nooit eerder gezien’. Dat laatste is jammer, want met meer X-ADV’s op de weg werd het straatbeeld er vast een stuk vrolijker door!

Dat ontwerp kent wel een aantal veranderingen waarbij het achterlicht nu iets verder doorloopt en de aluminium zijpanelen bij de versnellingsbak iets kleiner zijn geworden. De voorvorkpoten zijn nu goudgekleurd wat hem een premium uitstraling geeft. De aluminium spaakwielen zijn gebleven, met voor een 17 inch en achter een 15 inch wiel en Bridgestone Battlax adventurecross tourer AX41T banden.

Het windscherm is één op één overgenomen van de 2019 versie en is handmatig instelbaar. In de praktijk doe je dit nauwelijks, maar het had wat mij betreft wel elektrisch mogen zijn.

Als we het kleurenpallet erbij pakken zien we vrij standaard kleurstellingen waarbij zwart en mud grijs kleuren zijn die we nog niet kennen. Honda gebruikt verder geen graphics (stickers) meer, waardoor er sprake is van een uniforme kleur.

 

Ervaringsdeskundige

Inmiddels heb ik vele duizenden kilometers met de eerste (langeduur) en tweede versie (test editie 158) gereden, dus heb ik best wat vergelijkingsmateriaal. Opvallend tussen de eerste en de tweede was het verbruik. De allereerste was erg zuinig en daarmee reed je zonder teveel moeite zomaar 1 op 30. Hoewel de tweede versie een Termignoni demper had (origineel Honda aftermarket ) blijkt deze een zwaardere drinker dan de eerste. Een halve liter meer op de 100 km was eerder regel dan uitzondering. We zijn dan ook benieuwd wat versie 3 met euro 5 blok ons gaat brengen.

Nieuw voor 2021 is ook ride by wire, waarbij niet langer gebruik wordt gemaakt van een kabel, maar gasgeven volledig elektronisch gaat. De respons is duidelijk verschillend, net als het motorkarakter waarbij hij zelfs ook anders klinkt. Bij volgas lijkt het aanzuiggeluid minder weggefilterd en lijkt het ook dat hij een fractie van een seconde extra nodig heeft om te accelereren. En telkens als we met een DCT bak rijden voelt hij weer fijner aan.

We kunnen ons de allereerste Integra nog herinneren en als je dit vergelijkt met de 2021 X-ADV is het een levensgroot verschil. Deze DCT schakelt zo snel en soepel dat we ons afvragen waarom je nog zou kiezen voor een handgeschakelde versnellingsbak. In het geval van de X-ADV is dat ook niet mogelijk, maar Honda levert dit wel voor veel modellen (o.a. Africa Twin) als optie en we zouden er geen seconde over na hoeven te denken, doen!

Hoewel het blok iets potenter werd voel je daar in de praktijk niets van, daarvoor is het verschil te klein. Gevoelsmatig lijkt de 2021 onderin iets tammer, maar een 1 op 1 acceleratie zou dit uit moeten wijzen. Het verbruik varieert sterk en kan vooral op de snelweg erg laag zijn. Wij scoorden enkel op de snelweg 3,6L / 100km en puur stadskilometers 5,2L. Over de testperiode met meer snelweg dan stad scoorden we gemiddeld 3,9L / 100km. Versie 2019 was in deze test gemiddeld 0,3L / 100km zuiniger.

 

Rijden

Met een balhoofdhoek van 27° en een naloop van 104mm heeft hij exact dezelfde geometrie als de Forza 750 maxsicooter waarmee een knap rijgedrag bijna verzekerd is, en dat is het ook. De X-ADV stuurt messcherp en je stuurt hem in elke hoek, of hij nu scherp op snelheid is of wat langzamer en flauw. Door het extreem brede stuur is het in de stad op lage snelheden wellicht even wennen en tussen auto’s door vraagt het wat stuurmanskunst, maar als je daarover beschikt is de fun factor 200%.

Honda monteert net als bij de vorige versie een Battlax crossadventure tourer band die je offroad mogelijkheden biedt en er weliswaar goed uitziet, maar waarbij je in moet leveren op rijgedrag. Na een paar duizend kilometer kan het blokkenprofiel ongelijk slijten wat resulteert in een zoekerig rijgedrag. Rijd je toch nooit offroad dan is een tip van ons om de Bridgestone SC2 (rain) banden te monteren. Daarmee beleef je meer plezier en haal je het uiterste uit je X-ADV. Aan de voorzijde monteert Honda een 296mm schijf en die heeft maar weinig moeite met het gewicht van 236 kg. De achterrem helpt daarbij een handje en samen heb je een prima gevoel en indrukwekkende vertraging.

 

Conclusie

De inmiddels derde versie van de Honda X-ADV is niet alleen een optische maar ook technische upgrade waarmee hij volledig bulletproof is voor 2021. Het nieuwe model is vooral gebruiksvriendelijker geworden met een meer intuïtieve bediening met nieuwe schakelaars en een helder en fraai 5 inch TFT-scherm. Zijn rijkwaliteiten zijn onveranderd goed, maar dat waren ze al sinds de eerste versie. De afwerking is zoals we van het merk gewend zijn, op topniveau! En na deze loftrompet zien we slechts een klein minpuntje en dat is zijn prijs (NL € 14.499, Be 12.494,-), maar die voel je slechts 1 keer bij het afrekenen. Mocht Honda een poster van de X-ADV uitbrengen, hang ik hem boven mijn bed!

 

Technische specificaties Honda X-ADV

  • Motor – 745cc, paralleltwin 4-takt
  • Vermogen – 43,1kW (58,6pk) bij 6.750 tpm
  • Brandstof – Injectie
  • Uitstoot – 85g / km
  • Koppel – 69Nm bij 4.750tpm
  • Remmen voor – dubbel 296mm schijf ABS
  • Remmen achter – 240mm schijf ABS
  • Vering voor  – 41mm upside down (153mm)
  • Vering achter – Pro Link (150mm)
  • Banden voor – 120/70 R17
  • Banden achter – 160/60 R15
  • Koeling – Vloeistof
  • Tank inhoud – 13,2L
  • Testverbruik – 3,9L/100km
  • Transmissie – DCT automaat 6 versnellingen ketting
  • Afmetingen – 2.215 x 940 x 1.370 mm
  • Zithoogte – 820mm
  • Gewicht – 236kg (rijklaar)
  • Kleuren  –rood, zwart, zilver metallic, grijs
  • Prijs NL/Be 14.649,- / 12.649,- (incl. rijklaarkosten)
  • Importeur – Honda Benelux
  • Website Honda.nl / Honda.be

Tekst: Maurice van Oosten

Foto’s: Raymon de Kruijff