Piaggio heeft de populaire MP3 grondig vernieuwd. De eerste driewielige motorscooter ter wereld – die ook met enkel een autorijbewijs bestuurd mag worden* – is er nu als MP3 350 & MP3 500 HPE Sport en MP3 500 HPE Business.

Met de introductie van de MP3 heeft Piaggio individuele mobiliteit in en rondom de stad veranderd. De driewielige motorscooter combineert de veiligheid van een auto met het gebruiksgemak van een scooter en de rijdynamiek van een motorfiets. Zijn twee voorwielen zijn door een gepatenteerd ophangingssysteem aan elkaar gekoppeld, waardoor zelfs onervaren rijders er gemakkelijk mee uit de voeten kunnen.

Krachtige en zuinige motoren
De nieuwe Piaggio MP3-reeks bestaat uit de MP3 350 en twee varianten van de MP3 500 HPE: de Sport en Business. De geavanceerde 350 cc motor van de MP3 350 vervangt de oudere 300 cc krachtbron en levert 30,6 pk en 29 Nm. Hij biedt prestaties die vergelijkbaar zijn met een 400 cc, maar koppelt die aan het lagere gewicht (min 10 kg) en de uitstoot van een 300 cc. Schakelen is niet nodig, want de MP3 350 is onveranderd uitgerust met een continu variabele transmissie (CVT).

Bestuurders van een MP3 500 HPE hebben 44,2 pk en 47,5 Nm tot hun beschikking. De gashendel van de top-MP3 is van de elektronische ‘ride-by-wire’-variant. Dat betekent dat een druk op een knop voldoende is om over te schakelen op een ander motorprogramma. Zo kan de 500 cc krachtbron worden ingesteld op zo hoog mogelijke prestaties of juist een zo laag mogelijk verbruik.

Navigatiesysteem van TomTom
De MP3 350 en MP3 500 HPE Sport zijn er in vijf kleuren, waarvan drie mat (Carbonio Black, Grey en Green) en twee hoogglans (pastel White en Grey). Verder is de MP3 500 HPE Sport te herkennen aan zijn rode Kayaba-schokdempers achter (voor meer comfort, stabiliteit en tractie), matzwarte carrosseriedetails, aluminium accenten op het dashboard en speciale remschijven voor.

De elegante Business-uitvoering van de MP3 500 HPE is verkrijgbaar in vier kleuren: Bianco Iceberg (wit), Nero Universo (zwart), Grigio Opaco (grijs) en het nieuwe Blu Opaco (blauw). Hij is onder meer uitgerust met Vio, het eerste navigatiesysteem van TomTom dat speciaal voor scooters is ontwikkeld. Het is ingebouwd in het stuur, gemakkelijk afneembaar en kan worden opgeladen via een USB-poort op de scooter.

Bescheiden restyling
De ontwerpers van het Centro Stile van de Piaggio Group hebben de MP3 een bescheiden restyling gegeven. Zo heeft de motorscooter nu LED-richtingaanwijzers, een iets andere grille en een nieuw windscherm, voor een nog betere bescherming tegen de rijwind. Het zadel is eveneens herontworpen. Niet alleen voor meer comfort voor de bestuurder, maar ook voor de passagier. Onder het zadel is ruimte voor onder meer twee integraalhelmen. Het elektronische zadelslot kan worden geopend met de afstandsbediening.

Optimale veiligheid
De drie nieuwe Piaggio MP3-modellen zijn uitgerust met zowel ABS (antiblokkeersysteem) als ASR. Piaggio was de eerste scooterfabrikant die dat laatste systeem op zijn modellen introduceerde. Het zorgt ervoor dat het achterwiel niet doorslipt op bijvoorbeeld nat asfalt. Dankzij de unieke driewielige opzet van de MP3 blijft hij uit zichzelf overeind staan (de ophanging blokkeert via een druk op een knop als de scooter stilstaat) en heeft hij geen standaard nodig (die is wel aanwezig).

Piaggio Multimedia Platform
Via het Piaggio Multimedia Platform is het mogelijk om een mobiele telefoon aan de MP3 te koppelen. Die kan vervolgens in real-time informatie over de scooter laten zien, gebruikt worden als multimediascherm en de gebruiker waarschuwen als het bandenprofiel niet meer goed is of de bandenspanning te laag is.

Groot aantal accessoires
Uiteraard zijn er voor de Piaggio MP3 tal van accessoires beschikbaar, zoals een extra bagageruimte van 30, 37 of 50 liter en twee zijkoffers met een inhoud van in totaal 42 liter. Daarbij kunnen kopers kiezen voor een andere voorruit, diverse covers voor de benen, verwarmde handvaten, een diefstalalarm en een nog comfortabeler zadel. Alleen voor de 500 cc-varianten zijn er instelbare Bitubo-schokdempers leverbaar. De TomTom Vio is standaard op de MP3 500 HPE Business, maar kan optioneel worden toegevoegd aan iedere andere MP3. Tot slot biedt Piaggio meerdere helmen en handschoenen aan voor de MP3.

De nieuwe Piaggio MP3-modellen zijn inmiddels leverbaar en beschikbaar voor een proefrit bij de officiële Piaggio-dealers. Prijzen beginnen bij € 9.069 (Luxemburg € 8.769) voor de MP3 350 Sport. De MP3 500 HPE Business kost € 10.349 (Luxemburg € 9.999), de MP3 500 HPE Sport is er voor € 10.749 (Luxemburg € 10.389).

*) Voor automobilisten die hun rijbewijs B vóór 19 januari 2013 hebben behaald.