Op een zonovergoten circuitpark Berghem trakteerden Damian Boessenkool en Daniël Tappel het publiek op spannende races met inhaalacties op het scherpst van de snede. Vooral de tweede race was een thriller waarbij het gevecht om de dagzege wel heel nipt in het voordeel van Boessenkool werd beslist.

De dag zou niet bepaald zonovergoten van start gaan. Felle onweersbuien trokken over het Zuid-Oosten van Nederland en de uitlopers ervan zorgden ervoor dat de Molenaar NSF100 coureurs zich voor moesten bereiden op een natte kwalificatie. Rijderscoach Wayne Tessels waarschuwde dat na een lange periode van droogte bij de eerste regenbui het asfalt extra glad kan zijn. Nick Roelfsema ging daar het beste mee om en zette de snelste tijd op de klokken. Verrassend waren de uitstekende tweede en derde tijd van Kay van Steenbergen en Loris Veneman, die uitstekend hun ritme wisten te vinden op de natte kartbaan. Er waren een aantal schuivers op het gladde asfalt maar gelukkig zonder grote schades. Bij aanvang van de tweede kwalificatie was de baan opgedroogd en werd er orde op zaken gesteld door respectievelijk Tappel, Boessenkool en Twan Smits. Roy Klompmakers wist als vierde ook een tijd onder de 57 seconden te noteren, gevolgd door Maik Duin en Luca de Vries. Roelfsema kon op een droge baan niet verder komen dan een zevende plaats.

Race 1
Het was Smits die bij het doven van de startlichten in race 1 de beste start had maar Tappel bewees dat zijn polepositie geen toeval was. Na een ronde nam hij de kop over en probeerde een gaatje te slaan op Smits en Boessenkool wat aanvankelijk leek te lukken. Maar Boessenkool kwam steeds beter op stoom en eenmaal voorbij Smits reed hij richting Tappel. Tappel maakte ook nog een foutje waardoor Boessenkool de aansluiting kon vinden. De kemphanen waren aan elkaar gewaagd en reden nagenoeg dezelfde rondetijden, als enige rond de 55,0 seconden. Het tempo van de kopmannen was zo hoog dat in de eindfase een aantal coureurs op een ronde werd gezet. Tappel wist de rijders net iets sneller voorbij te komen en kwam met een seconde voorsprong op Boessenkool onder de zwart-wit geblokte vlag door. Smits finishte als derde en achter hem wist Roelfsema nog net Klompmakers van zich af te houden. Knap was de zesde plaats van Duin en ook Veneman deed goede zaken met een zevende plaats. De Vries had een slechte start maar wist na een inhaalrace toch nog op een nette achtste plaats te finishen.

Race 2 
De tweede race zou een thriller worden. Tappel had kopstart maar Boessenkool zat nu vanaf het begin in zijn achterwiel en nam al snel de leidende positie over. Opnieuw reed het tweetal weg bij de rest van het veld en noteerde daarbij rondetijden in de 54 seconden. In de eindfase werd er continu van positie gewisseld. Ieder klein foutje werd direct afgestraft en het zou op de allerlaatste ronde aankomen wie de overwinning en daarmee ook de dagwinst op zou eisen. Het was Boessenkool die de laatste bocht als eerste in ging en zijn voorwiel een fractie voor die van Tappel over de finishlijn wist te drukken. Smits moest dit keer Roelfsema van zich af houden. Dat lukte en hij zou wederom de laatste podiumplaats pakken. Achter Roelfsema werd Klompmakers vijfde, Duin knap zesde en de Vries zevende. Van Steenbergen lag lange tijd op een achtste plek maar zag in de voorlaatste ronde Veneman nog net aan zich voorbij gaan.

Boessenkool en Tappel waren de hele dag aan elkaar gewaagd en bij gelijke punten geeft de winst in de tweede race de doorslag. Daardoor zou Boessenkool met slechts 0,097 seconden verschil zich tot winnaar van het dagklassement uit mogen roepen. De laatste trede van het podium zou door Smits worden bezet. Snelste Rookie was Roelfsema, die in het dagklassement vierde werd. Hij blijft niet alleen leider in het Rookie klassement maar ook in het algemeen klassement met 197 punten, 15 meer dan Boessenkool.

Boessenkool kan niet anders dan tevreden zijn. ‘De eerste race ging het een beetje mis, de start was niet ideaal en ik kwam op het laatst niet zo goed langs een achterblijver, toen was er helaas een gaatje. Race 2 ging wel goed. Ik heb goed gekeken en als Daniel een foutje maakte heb ik er van geprofiteerd. De laatste ronde wist ik dat het alles of niets zou zijn en heb ik hem ertussen gezet. Dat lukte gelukkig! Natuurlijk ben ik blij met dit resultaat, ik vind de baan ook leuk om te rijden. En dat terwijl ik het hier vorig jaar helemaal niet zo goed deed!’
Tappel zag de overwinning maar net aan zijn neus voorbij gaan. ‘Ja, het scheelde minder dan een tiende van een seconde! Ik kwam niet echt heel goed uit de laatste bocht, Damian wel en daardoor kon ik hem net niet hebben. Maar we hebben hele snelle tijden op de klokken gezet en ik heb natuurlijk net zo veel punten voor het kampioenschap verzameld.’

Een coureur die de laatste races groeit is de Vries. Hij reed voor de zomerstop op Assen al een prima race en wist in Berghem zevende te worden in het dagklassement. Dat groeien kan letterlijk en figuurlijk worden opgevat want hij is de langste coureur van het veld. ‘Ja, je merkt daardoor natuurlijk wel wat verschil bocht uit en op de rechte stukken met de kleinere rijders. Maar dat moet ik dan maar in de bochten goed maken’, zegt hij lachend. ‘Ik vind dit een leuke baan en kwalificeerde meteen al goed met een zesde tijd in plaats van rond de tiende plek, waar ik tot nu toe meestal zat. Jammer dat de motor even dood viel bij de start van de eerste race waardoor ik wat plekken verloor. De tweede race ging de start wel goed en werd ik zevende.’

De volgende race wordt verreden op de TT Junior Track tijdens de Gamma Racing Day. Een weekend lang worden er trainingen en maar liefst vier races verreden.

Wedstrijdkalender 2018:
18 en 19 augustus: Assen (TT Junior Track tijdens GAMMA Racing Day)
8 september: Emmen (circuit Pottendijk)
22 september: Berghem (Circuit Park Berghem)

Kijk voor al het overige nieuws op www.nsf100championship.nl