Houd je van scooters? Draag ze dan óok aan het einde van hun levensloop een warm hart toe. Velen doen het al. Nederland is namelijk koploper in duurzame mobiliteit. Scooterrijders kiezen niet alleen steeds vaker voor elektrisch, ook bewustwording rond recyclen groeit. Maar dat gaat allemaal niet vanzelf. De weg naar schoner rijden en slimmer recyclen betekent gebruikmaken van elkaars netwerk. Scooter Recycling Nederland (SRN) maakt er werk van. “Onze taak wordt naar de toekomst toe steeds belangrijker”, aldus bestuursvoorzitter Martijn van Eikenhorst.

Al ruim 10 jaar het netwerk voor scooterrecycling
In 2011 werd SRN opgericht door RAI Vereniging (fabrikanten en importeurs) en BOVAG (scooterbedrijven). Het initiatief is snel uitgegroeid tot het Nederlandse recyclingsysteem voor scooters. Op grote schaal zorgt SRN dat afgedankte tweewielers maatschappelijk verantwoord worden gerecycled. Samen met steeds meer scooterzaken, scooterimporteurs en scooterdemontagebedrijven.

Netwerk is cruciaal
Slim gebruikmaken van elkaars netwerk is cruciaal voor het recycleproces. Daar ligt ook meteen de uitdaging volgens Martijn: “Steeds meer gemeenten komen met een sloopregeling voor oude scooters. Hiermee kunnen eigenaren ze onder gunstige voorwaarden inleveren. Dat draagt bij aan de verduurzaming van onze mobiliteit in Nederland. Deelnemers aan het netwerk van SRN zorgen er vervolgens voor dat de scooter wordt gedemonteerd en gerecycled.” Hij vervolgt: “Bovendien is het zonde als elke gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden. Via SRN is het netjes en gecontroleerd geregeld. Zo weet je zeker dat de ingeleverde scooter op een verantwoorde manier wordt gerecycled.”


“Draaiboek om gemeenten op weg te helpen”


SRN heeft de laatste jaren hard gewerkt om naamsbekendheid en een landelijk dekkend netwerk op te bouwen: “Vanuit SRN brengen we het netwerk met inleverpunten en demontagebedrijven onder de aandacht bij consumenten en gemeenten. Goede voorbeelden zijn er ook. Zo hebben we een draaiboek opgesteld om gemeenten waar een slooppremie beschikbaar is op weg te helpen”, aldus Martijn.

Voor de goede zaak
Scooterzaken kunnen zich aanmelden als SRN-inleverpunt. Hiermee laten ze zien dat ze verantwoordelijkheid namen voor afgedankte scooters. SRN helpt ze vervolgens gemakkelijk en kosteloos af te voeren. Martijn: “Wat je als scooterimporteur op de markt zet, moet je er ook weer op een goede manier afhalen. Op die manier ben je echt maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen.”

Geef scooters een tweede leven
Zoals gezegd dragen steeds meer mensen hun steentje bij aan duurzame mobiliteit. Dus houd je van scooters en geef je ze graag een tweede leven? Kijk op scooterrecyclingnederland.nl