Zero Motorcycles, fabrikant van elektrische motorfietsen, onthulde vandaag de complete nieuwe modelserie motorfietsen voor 2016. Na 2015, een jaar waarin verkooprecords werden doorbroken, lijkt de in Californië gevestigde fabrikant komend jaar een nog veel grotere groep potentiële motorrijders te gaan inspireren. Wapenfeiten zijn de introductie van twee nieuwe modellen, een innovatief vernieuwd motordesign, een sneller werkende oplaadfunctie en de meer geavanceerde toepassing van lithium-ion celchemie voor de hoogste accucapaciteit en efficiency tot op heden. Zero Motorcycles voegt volop meerwaarde toe door ook nog eens de prijs van twee basismodellen te verlagen en op alle machines meer functies en aandrijfvermogen te bieden.

“In 2016 zijn we voor het tiende jaar actief als pionier op het gebied van elektrische motorfietsen”, aldus Richard Walker, CEO van Zero Motorcycles. “In een sector waarin verkoopcijfers achterblijven en diepgaande innovaties met een speld te zoeken zijn, zet bij ons de groei versneld door. Dat komt doordat we volop investeren in technologie die van motorrijden weer een ware belevenis maakt en die ongekend rijplezier biedt.”

De aankondiging voor 2016 ging van start met de introductie van twee nieuwe motorfietsen, waarmee Zero Motorcycles nu in totaal zes verschillende modellen aanbiedt. De op de ‘supermotard’ stijl geënte Zero FXS is speciaal gebouwd om alledaagse straten om te vormen tot favoriete bikingplekken. De machine levert een aandrijfkoppel van 95 Nm, bij een machinegewicht van minder dan 140 kg. Allerlei componenten zijn speciaal aangepast met het doel om op asfalt optimale besturing en respons te bieden. Avontuurlijke motorrijders die op zoek zijn naar maximaal motorvermogen kunnen uit de voeten met de nieuwe Zero DSR. Met een aandrijfkoppel van 144 Nm is deze veelzijdige ‘dual sport’ machine uiterst snel op asfalt en extra behendig op onverharde wegen en in terrein.

“De 2016 modelserie vormt het hoogtepunt van de in een heel decennium opgedane kennis en ervaring en laat bij uitstek zien waar we zo goed in zijn: het bouwen van elektrische aandrijvingen die motorrijden weer tot een waar genot maken”, vertelt Abe Askenazi, Chief Technology Officer bij Zero Motorcycles. “De technologie is uiterst verfijnd maar de aandrijfkracht wordt eenvoudig en zonder gedoe aan de grond gebracht. Ga maar eens rijden op zo’n machine en je begrijpt meteen waarom wij ons uitsluitend richten op elektrische motorfietsen.”

De karakteristieke Z-Force® aandrijving onderstreept dat Zero Motorcycles grensverleggend bezig blijft met state of the art technologie voor elektrische motorfietsen. De nieuwe Z-Force® IPM motor (Interior Permanent Magnet) verbetert het motorrendement, koelt de motor sneller en heeft betere thermische eigenschappen. Het directe gevolg is een flink verhoogd motorvermogen tijdens hogere rijsnelheden en een betere motorwerking bij langdurig cruisen op topsnelheid. Het vermogen wordt geleverd door Z-Force® accumodules met geoptimaliseerde lithium-ion celtechnologie. Het systeem heeft de hoogste energiedichtheid vergeleken met andere accu’s voor elektrische voertuigen. Door de toename in accucapaciteit en motorrendement, in combinatie met het optionele Power Tank accessoire, is het rijbereik vergroot tot 317 km in de stad en 158 km op de snelweg (bij een rijsnelheid van 113 km/h).

Met Zero motorfietsen is nu ook de oplaadsnelheid en het gebruiksgemak van de laadmodus 2 oplaadfunctie beschikbaar. Dankzij het nieuwe Charge Tank accessoire doen motorrijders hun voordeel met het zich snel uitbreidende netwerk van openbare laadstations, om zo drie keer sneller op te laden. De Charge Tank functioneert volgens de populaire J1772 oplaadnorm, hiermee wordt een Zero al binnen twee tot drie uur opgeladen.

Zero Motorcycles blijft beeldbepalend als het gaat om aandrijfvermogen, keuzemogelijkheden en rijbereik. Nu de motorfietsen dankzij alle innovaties sneller en verder rijden dan ooit neemt ook het gebruiksgemak aanzienlijk toe.

“Ons stond voor ogen om de rijbeleving op tweewielers voor werkverkeer en recreatief gebruik volkomen te transformeren. Een hoofdpunt in deze strategie is dat we onze motorfietsen breeduit beschikbaar maken voor meer mensen”, aldus Scot Harden, VP voor Global Marketing bij Zero Motorcycles. “Dankzij investeringen in technologie, de opgedane ervaring en doorzettende groei hebben we de prijzen kunnen verlagen van twee populaire modellen: de Zero S ZF9.8 streetfighter en de Zero DS ZF9.8 dual sport. Het pure plezier van elektrisch rijden was nog nooit zo gemakkelijk toegankelijk.”

Gedetailleerde specificaties en prijzen zijn beschikbaar op www.zeromotorcycles.com. De nieuwe modellen staan vanaf november 2015 in de showrooms van de dealers van Zero Motorcycles. De motorfietsprijzen lopen uiteen vanaf € 10.300 tot € 18.140, naargelang het model. Het Charge Tank accessoire staat gepland voor dealeraflevering in het voorjaar van 2016 en krijgt de aanbevolen verkoopprijs van € 2.319. Voor extra rijbereik is er het nu al leverbare Power Tank accessoire, met een verkoopprijs van € 2.728.