Amsterdam mag de snorscooter alsnog van het fietspad bannen en met een helmplicht de rijweg op sturen. Over een half jaar kan het eindelijk zo ver zijn.

Bijna drie jaar heeft het geduurd voordat Amsterdam zijn zin heeft gekregen, maar nu schrijft verkeersminister Melanie Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer dat ze de regels gaat veranderen. Amsterdam mag daardoor de snorscooter verbieden nog langer het fietspad te gebruiken. 

Door het gelijktijdig invoeren van een plaatselijke helmplicht denkt Schultz van Haegen dat de verbanning van de snorscooter ‘op zorgvuldige wijze’ mogelijk wordt. Het enige wat Amsterdam nog hoeft te doen is de nieuwe regelgeving invoeren. 

Overlast op fietspaden
‘Dit is goed nieuws voor Amsterdam,’ zegt verkeerswethouder Pieter Litjens in een eerste reactie. Gezien de lange procedure die het voorstel van de minister nog te gaan heeft in de Tweede Kamer, zal de stad nog wel minimaal een half jaar moeten wachten. 

De snorscooter op het fietspad behoort de laatste jaren tot de grootste ergernissen in de stad. Momenteel rijden er zo’n dertigduizend van rond. Sinds 2007 is sprake van een groei van 275 procent. Fietsers, overstekende voetgangers en omwonenden ervaren overlast op fietspaden door stank, geluid en het rijgedrag van de snorscooteraars, schrijft de minister in haar brief. 

Ongeveer tachtig procent overschrijdt de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Van de ernstige verkeersgewonden in Amsterdam is zestien procent een snor- of bromfietser, terwijl slechts één procent van alle verplaatsingen met dit vervoermiddel wordt gemaakt. 

Lasergun 
Schultz van Haegen laat diverse oplossingen de revue passeren, waaronder verplaatsing van de snorscooter naar de rijweg zonder helmplicht en een opvoering van de handhaving op maximumsnelheid. Maar juist op fietspaden naast 50 kilometerwegen treedt de meeste drukte op, stelt de minister vast. En daar is het te gevaarlijk om zonder helm op een snorscooter te rijden. 

Opvoering van de handhaving op onveiligheid en overlast noemt zij ‘onrealistisch’, terwijl controle op snelheid al een topprioriteit is van de politie. Wel komt Schultz van Haegen tegemoet aan de wens van Amsterdam om de lasergun of een andere snelheidsmeter in te kunnen zetten om formeel vast te stellen of een snorfiets te veel is opgevoerd. Nu mag dat alleen met een rollenbanktest. 

De lobby voor verbanning van de snorscooter naar de rijbaan is tot nu toe een feest van blunders en mis­verstanden geweest. De Tweede Kamerfracties van VVD en CDA lagen lang dwars, omdat zij vonden dat er eerst maar eens beter gehandhaafd moest worden. De PvdA-fractie stemde vorig jaar nog voor een motie van het CDA die de helmplicht feitelijk zou verbieden.

Uit het Parool van 17/11/15