Het is zwart en is gemaakt van rubber. Een auto, scooter of fietsband is voor velen een deel van het voertuig waar maar weinig naar omgekeken wordt. Dit levert niet alleen gevaarlijke situaties op, het kost ook geld. Een band met te weinig spanning zorgt voor een gevaarlijk weggedrag en slijt ook veel harder. De juiste bandenspanning levert eigenlijk alleen maar voordelen, maar dat is niet zo eenvoudig. Wie z’n scooterband op wil pompen kan nog weleens stranden in een zoektocht naar een werkende luchtpomp. En als je er al een gevonden hebt, kost het vaak ook nog eens een geld. Een mobiele luchtpomp zorgt ervoor dat je makkelijk en snel je scooter- of fietsband hebt opgepompt. Wij kregen de Coolado TPump XL opgestuurd en dat is de meest luxe versie die je kunt bestellen. De pomp is niet alleen te gebruiken voor banden van een fiets of scooter, maar ook voor motoren, bestelwagens, campers en caravans. De Tpump XL werkt met een maximale druk van 100 psi/6.9 bar en daarmee pomp je zelfs caravanbanden op.

Functies

De luchtpomp is voorzien van een helderblauwe digitale drukmeter die duidelijk het aantal bar of 3 andere internationale meeteenheden aangeeft. Hij is voorzien van een 8.000mAh accu en te gebruiken als powerbank. Aan de achterzijde is een aantal witte en rode LEDs geplaatst die dienen als werklamp of als gevarenlicht. De pomp is voorzien van 2 cilinders die maximaal 40l/min lucht kunnen produceren. Volgens de fabrikant kan een fietsband in 12 seconden van 0 tot 3 bar worden opgepompt. De pomp kan worden geladen aan een stopcontact in 2 uur met een usb in 8 uur. De afmetingen van de Coolado TPump XL zijn vrij fors (60x85x200mm) maar hij ligt verder wel goed in de hand. Met een gewicht van 820gr is hij wel ietwat zwaar. Je merkt overigens dat de pomp voor rechtshandigen is gemaakt doordat de inkeping voor linkshandigen aan de ‘verkeerde’ kan zit.

Test

Wij testen hem op een scooterband (120/70-12) met een druk van 2,6 bar waarbij we de band volledig hebben laten leeglopen. Het aansluiten van het slangetje op het ventiel gaat vrij eenvoudig en ook het pompen gaat vrij snel. In exact 33 seconden pompt de TPump XL de scooterband van leeg naar 2.6 bar. Opvallend is wel de hoeveelheid geluid dat de pomp produceert, wat volgens de fabrikant wel onder de 75dB blijft. Wij vinden het geluidsniveau wel fors. Daarna hebben we hem getest op een motorband 90/80-17 met een druk van 2.6 bar. We hebben hem 6 keer van compleet leeg naar vol opgepompt. De eerste poging in 39 seconden, de 6e laatste poging in 47 seconden. De batterijcapaciteit na 6 pogingen was toen nog 50%. Opvallend is dat het toerental van cilinders van de pomp na meerdere pogingen fluctueert, waardoor de snelheid van het pompen lager wordt.

Ook hebben we een autoband 245/45-19 opgepompt van 2.1 naar 2.6 en dat duurde 84 seconden met de opmerking dat de pomp 1 van de 4 blokjes (accu) kwijt was. Het is handig dat de pomp automatisch stopt bij de vooraf ingestelde druk (bar). Dit doet hij met een nauwkeurigheid van 0,05 bar. Voor ons geen probleem en te verwaarlozen.

Conclusie

De TPump XL is de meest luxe en krachtige uit de serie, maar tegelijkertijd met 129,- (online prijs) ook de duurste uit het programma. De pomp is compleet met verschillende hulpstukken om ook een bal op te blazen en is verpakt in een handige en stevige opberghoes. In 33 seconden blaas je een scooterband van leeg naar 2.6 bar en dat is netjes, een (smalle) motorband in 39 seconden. In de praktijk gebruik je een pomp niet elke dag en zal je zelden een band van volledig leeg naar vol moeten opblazen zodat een goedkopere versie wellicht een optie is. Een leuk en handig hebbeding die we graag onder de kerstboom vinden.

Tech specs Coolado TPump XL

 • Max. druk                   100 psi/6,9 bar
 • Afmetingen                60x85x200mm
 • Gewicht                      820 gr
 • Luchthoeveelheid      40l per minuut
 • werktemperatuur      -10°c – 45°c
 • mondstuk                   176+/-5mm
 • batterij                       8000 mAh
 • geluidsniveau             – 75 dB
 • voltage                       14.8 V
 • max amperre              12A
 • laden                          AC 17.5V / USB 5V 2A
 • Laadtijd                      ± 2 uur AC /  ± 8 uur USB
 • Online Prijs                 129,- incl. BTW     

COOLADO.COM