Precies 20 jaar geleden gaf de eerste Yamaha YZF-R1 het supersportsegment een compleet ander gezicht. Deze baanbrekende motorfiets, gebouwd volgens de hoogste specificaties, zonder concessies te doen, met een sensationeel vermogen, een uitstekende wendbaarheid en een dominante aanwezigheid op de weg, was de pionier van de R-wereld. Hij plaveide de weg voor de ontwikkeling van de huidige R-serie. 

Met misschien wel het grootste aanbod aan high-performance modellen van 125cc tot en met 1000cc, is de Yamaha’s R-serie nog immer toonaangevend. Elke supersportmotor uit R-serie is gewoonweg gemáákt voor de sensatiebeluste motorrijder die de allerhoogste prestaties in deze klasse zoekt, zowel op de weg als op het circuit. Deze machines zijn altijd weer goed voor een adembenemende rit en gebouwd om uw realiteit opnieuw vorm te geven.

Met de meest dynamische en opwindende stijl die werd gecreëerd met het DNA van de R-serie, is de geheel nieuwe YZF-R125 de meest geavanceerde 125cc supersport die ooit door Yamaha werd ontwikkeld. Het geheel nieuwe hightech motorblok zorgt voor krachtigere acceleratie en een veel bredere spreiding van vermogen van lage tot hoge toerentallen. Het nieuwe chassis en de ergonomische vormgeving bieden een soepele wendbaarheid en een grote stabiliteit, waarbij tevens het alledaags comfort en gebruiksgemak is verbeterd.

Een gestroomlijnde racekuip en een door MotoGP beïnvloed cockpitontwerp dragen bij aan het agressieve door de YZF-R1 geïnspireerde uiterlijk. Daarmee straalt de YZF-R125 uit dat hij zijn mannetje staat op het circuit. Met daaraan toegevoegd zijn sublieme afwerking en de hoogwaardige motor en chassiscomponenten, vormt de geheel nieuwe YZF-R125 de ultieme 125cc Supersport van Yamaha.

Gloednieuwe 125cc motor met een Variable Valve Actuation systeem (VVA)

De Yamaha YZF-R125 staat alom bekend als een van de sterkst presterende modellen in de 125cc supersportklasse. Voor 2019 werd de vloeistofgekoelde motor met vier kleppen geheel opnieuw ontworpen met het oog op meer koppel en een bredere, soepelere vermogensafgifte en tegelijk een lager brandstofverbruik.

Een van de sterkste staaltjes technologie is het Variable Valve Actuation systeem (VVA), dat zorgt voor een optimale kleppositie bij verschillende motortoerentallen. Het Variable Valve Actuation systeem zorgt voor de ideale bedrijfskarakteristiek voor de inlaat- en uitlaatkleppen bij alle motortoerentallen, zodat de bestuurder van de YZF-R125 een krachtiger koppel en een betere acceleratie ervaart vanuit een laag tot middelhoog toerental evenals hogere prestaties bij hogere motortoerentallen.

De nieuwe krachtbron profiteert bovendien van een opnieuw ontworpen brandstofinjectiesysteem, voorzien van een gasklephuis dat soepeler aanspreekt voor een betere doseerbaarheid. Ook is er een verfijnd koelsysteem voor een kortere opwarmtijd van de motor en een grotere koelefficiëntie bij hogere motortemperaturen. En dankzij deze verbeterde koelefficiëntie kon de radiateur lichter en compacter worden gemaakt.

Hogere verbrandingsefficiëntie

Naast het prestatieverhogende Variable Valve Actuation systeem kreeg de nieuwe motor een geheel nieuwe vierkleps cilinderkop met grotere en kortere in- en uitlaatkleppen. De verbrandingskamer werd door de technici van Yamaha verkleind, met als resultaat een veel hogere brandstofefficiëntie waardoor een betere spreiding van het nuttig vermogen van de nieuwe YZF-R125 mogelijk werd en tevens de brandstofefficiëntie kon worden verbeterd. Deze ontwikkelingen dragen tevens bij aan het opwindende uitlaatgeluid.

Nieuw Deltabox frame met geoptimaliseerde geometrie

Alle modellen uit de R-serie staan bekend om hun lichtvoetige wendbaarheid op de weg en het circuit, en het 2019 YZF-R125 chassis heeft een reeks belangrijke wijzigingen ondergaan om de status van dit model als de absolute 125 Supersport te onderstrepen.

De geometrie van het chassis, zowel voor als achter, is geoptimaliseerd voor soepelere rijeigenschappen en verbeterde wendbaarheid. Dat levert een opwindender rijgedrag op, en samen met de hoogwaardige Ø 41 mm upside-down voorvork biedt dit nieuwe chassis meer comfort, zelfs op hoge snelheden.

Nieuw ontwikkelde, lichtgewicht aluminium swingarm

Het verfijnde chassis is nu uitgerust met een nieuw ontworpen lichtgewicht aluminium swingarm. Deze kortere swingarm, die werd geproduceerd met behulp van Yamaha’s geavanceerde giettechnologie, zorgt voor geoptimaliseerde stijfheid met een laag onafgeveerd gewicht voor een sportieve, wendbare en comfortabele rit.

Verfijnde Assist en Slipper (A&S) koppeling

Om elke berijder van een YZF-R125 de hoogste mate van controle te laten ervaren tijdens het remmen en accelereren, is het nieuwste model uitgerust met een verfijnde Assist en Slipper (A&S) koppeling. Dankzij nieuwe koppelingsveren voelt de hendel beter aan en is deze comfortabeler en nauwkeuriger te bedienen. Het ontwerp zorgt voor een goede doseerbaarheid bij het accelereren en voorkomt tevens dat het achterwiel blokkeert bij het afremmen.

Slank en agressief kuipontwerp, geïnspireerd door de YZF-R1

Het uiterlijk en het karakter van de nieuwe YZF-R125 zijn gevormd door hetzelfde dynamische DNA van de R-serie dat de YZF-R1 tot een van de meest gerespecteerde motorfietsen op de weg en op het circuit maakt.

De twee nieuwe twee LED-koplampen en een kuip van het type YZR-M1 onderstrepen dat deze motorfiets integraal onderdeel uitmaakt van de iconische R-serie. En de premium afwerking komt duidelijk naar voren in de hoogwaardige onderdelen zoals de kroonplaat en het gelakte voorspatbord. Zelfs de achterzijde is onderworpen aan de volledige YZF-R1 metamorfose; het volledig vernieuwde achterdeel is voorzien van uit de racewereld afkomstige luchtkanalen en een achterlicht met 12 LED’s.

Nieuwe brandstoftank met 11 liter inhoud

Het ranke en sportieve ontwerp van de nieuwe YZF-R125 wordt aangevuld door een nieuwe brandstoftank met 11 liter inhoud. Deze kan gemakkelijk worden verwijderd als er toegang is vereist bij gepland onderhoud. Samen met de prachtig afgewerkte, strak aansluitende panelen zorgt de vorm van deze stijlvolle nieuwe tank voor een uitstekend houvast voor de knieën en kan de berijder verschillende posities aannemen, voor rijden met lage en hoge snelheid.

Nieuw vormgegeven cockpit, afgeleid van de MotoGP

De ‘roots’ van ieder model uit de R-serie leiden onmiskenbaar terug naar het racecircuit. De YZF-R125 beschikt niet alleen het zuivere DNA dat afkomstig is van de YZF-R1 maar ook over het nieuwe kroonplaatontwerp dat is geïnspireerd op de Yamaha YZR-M1 MotoGP motorfiets. Ook is er een remhendelbeschermer in MotoGP stijl, en de hele ‘look and feel’ van de nieuwe cockpit illustreert zijn eersteklas 125cc wedstrijdgenen.

Nieuw, duidelijk afleesbaar LCD-instrumentenpaneel

Ter versterking van de band tussen de motorfiets en de rijder, verschijnt op het nieuw ontworpen instrumentenpaneel een persoonlijke begroeting zodra het contact wordt ingeschakeld. Naast de gemakkelijk afleesbare toerenteller met indicatiebalken en een grote digitale snelheidsmeter, is dit stijlvolle en sportieve multifunctionele LCD-display tevens voorzien van een schakelindicator, een versnellingsindicator en een display met de Variable Valve Actuation status.

Optimale zitpositie

Belangrijke wijzigingen voor 2019 zijn bedoeld voor meer comfort voor de bestuurder en passagier. Nieuwe stuurgrepen met een meer open en horizontale positie zijn ontworpen om een ideale balans tussen sportief rijgedrag en alledaags comfort te bieden, en beide zittingen zijn opnieuw ontworpen en beschikken nu over een dikkere schuimvulling. Deze aanpassingen en de nieuw vormgegeven brandstoftank en nieuwe aluminium voetsteunset achter maken de nieuwe YZF-R125 comfortabeler en praktischer, zonder concessies te doen aan zijn opwindende supersportkarakter.

Net als de brandstoftank kan ook de vergrendelbare zitting makkelijk worden verwijderd als toegang tot de motor vereist is, waardoor gepland onderhoud snel en makkelijk kan worden uitgevoerd.

Nieuwe, bredere achterband met breedtemaat 140

Voor optimale algehele prestaties van de nieuwe motor en het verbeterde chassis, is de YZF-R125 uitgerust met een bredere achterband van breedte 140. Deze nieuwe 140/70-17 achterband, die werd ontworpen voor een goede balans tussen grip en duurzaamheid, biedt meer stabiliteit en een beter rijgedrag. Het brede profiel accentueert de agressieve uitstraling van deze 125cc Supersport.

Verbeterd remgevoel

De Ø 292 mm schijfrem vóór en de Ø 230 mm schijfrem achter bieden krachtige prestaties en zijn uitstekend doseerbaar. Voor 2019 werd dit eersteklas systeem nog verder verfijnd met een herzien remslangontwerp en een nieuwe achterremklauw met andere remblokspecificatie, voor een nog beter remgevoel en nog meer controle.

Hoofdkenmerken

•    Nieuwe 125cc motor met Variable Valve Actuation systeem (VVA)
•    Verbeterde verbrandingsefficiëntie voor soepelere vermogensafgifte
•    Nieuw Deltabox frame met uitmuntende stijfheid
•    Nieuwe aluminium swingarm voor wendbaarheid en stabiliteit
•    Lichtere en nauwkeurigere Assist & Slipper koppeling,
•    Slank, nieuw R-serie frame, ‘twin-eye’ LED-koplampen
•    Nieuw ontworpen brandstoftank met 11 liter inhoud
•    Geheel nieuwe op de YZR-M1 MotoGP motorfiets geïnspireerde cockpit
•    Geavanceerd, goed afleesbaar LCD-instrumentenpaneel
•    Verbeterde ergonomie voor betere zitpositie
•    Bredere achterband voor scherpere besturing en optimale wegligging
•    Verfijnd en verbeterd remgevoel
•    Ultieme 125 R-serie Supersport

Beschikbaarheid

De nieuwe YZF-R125 is vanaf begin 2019 beschikbaar bij de Yamaha-dealers. Neem voor meer informatie en de adviesprijs contact op met de Yamaha-persvoorlichter in uw land.

Kleuren: Yamaha Blue
Tech Black
Competition White

www.yamaha-motor.nl – www.yamaha-motor.be