Het zat er aan te komen, maar nu is het dan echt zover, Yamaha stopt met de productie van 50cc scooters. Op dit moment staan er nog slechts 2 modellen in de prijslijst, de Aerox en Neo’s, maar die zijn binnenkort dus verleden tijd. Reden? De dalende 50cc verkopen de afgelopen jaren binnen Europa, de overgang van Euro 4 naar Euro 5 en de bijkomende extra investeringen voor deze overgang.

Alles bij elkaar heeft Yamaha dan ook besloten om de productie van de laatste twee 50cc scooters, de Aerox en de Neo’s, niet voort te zetten. Kortweg betekent dit dat de productie nog deze maand zal stoppen en eerlijk gezegd vinden we dat jammer. Zowel de Aerox als Neo’s begonnen hun carrière als 2-takt scooter en staan bekend als onverwoestbaar. Laatst nog spraken wij een meisje die maar liefst 100.000 kilometer op de teller heeft gezet, zonder exorbitante kosten. En dat de Aerox destijds zo populair was, dat snapten wij wel. Je hoefde maar naar het vloeistofgekoelde Minarelli blok te kijken en je bereikte al hoogste illegale snelheden. En niet te vergeten de Yamaha FS1 die hele generaties in de jaren ’60 en ’70 (gelanceerd in 1969) veel rijplezier bezorgden.

een icoon uit de jaren '60 en '70 de yamaha FS1

een icoon uit de jaren ’60 en ’70 de yamaha FS1

Eerder testten wij zowel de Aerox 4 als Neo’4 en die conclusie laat zich raden. Wil je, misschien wel de beste scooter ooit gemaakt, bemachtigen, moet je dus snel zijn want er staat nog slechts een handjevol scooters bij de dealers en daarna is het over en uit. Kijk nog even op de website van Yamaha Motor NL voordat het voorgoed verleden tijd is.