Is mijn helm te groot (of te klein)?

Het is voor de veiligheid heel erg van belang dat een motorhelm goed strak om het hoofd zit, Dit geldt niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor het comfort van de rijder. Zeker als een motorhelm nieuw is zal hij nog naar jouw hoofd gaan vormen. Om die reden moet de helm bij aanschaf stevig aansluiten op het hoofd en het gezicht.

In het meest ideale geval zal de motorhelm strak aanvoelen op de wangen en goed omsloten rondom het hoofd. Om dit resultaat te bereiken zijn er een paar factoren die meespelen. Deze factoren kunnen jou helpen bepalen of de helm te groot of te klein is, of misschien toch gewoon de juiste maat.

Als eerste kun je naar de omtrek van het hoofd kijken. Als daar namelijk 57cm (M) uit komt en er staat op jouw motorhelm 61cm (XL) dan gaat er iets niet helemaal goed. Echter is de omtrek niet altijd leidend voor de maat, de pasvorm weegt ook zwaar mee.

Niet elke helm zit hetzelfde, de ene M is de andere M niet en daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om even te voelen wat je op je hoofd zet. Als hij op jouw voorhoofd drukt, of bovenop jouw hoofd dan kan het best zijn dat de helm prettig om de wangen zit, maar veel te strak in de lengte van het hoofd. Veelgehoorde termen voor de pasvorm zijn rond, ovaal rond en ovaal. De meest voorkomende pasvorm in Europa is ovaal rond.

De volgende kenmerken geven vaak aan dat de helm te klein is:

  • Als je drukpunten voelt op verschillende plekken van het hoofd (schedel, niet de wangen)
  • Als de helm simpelweg niet goed op het hoofd past (verkeerde pasvorm, geen gebalanceerde aansluiting)
  • Als jouw gezichtsveld te klein is doordat de motorhelm te hoog op jouw hoofd staat

Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw helm te ruim is, als dat het geval is dan herken je jezelf waarschijnlijk wel in deze kenmerken:

  • Als er te veel ruimte tussen jouw hoofd en het interieur van de helm zit
  • Als jouw zicht wordt beperkt doordat de motorhelm te ver over jouw ogen heen zakt
  • Als de jet- of integraalhelm omhoog stijgt tijdens het rijden op hogere snelheid
  • Als je sneller vermoeid raakt tijdens het rijden

In sommige gevallen kan het knap lastig zijn om een goed zittende helm te vinden. Om de pasvorm te perfectioneren heeft Shoei een bijzonder service ontwikkeld: het Shoei Personal Fitting System. Met dit systeem zijn alle Shoei helmen met een uitneembare binnenvoering op maat te maken. In veel gevallen is dit ook de oplossing als je Shoei helm te los is geworden, of als je moeite hebt met het vinden van een helm.

De perfecte helm vind je HIER