Honda’s 4e editie van Wheels and Waves customs contest heeft als thema #minibikes. Honda nodigde maar liefst zeven custombouwers uit om aan de gang te gaan met haar populaire Dax 125, Monkey en de MSX125 Grom. Het doel van dit alles is om een jonge generatie rijders te inspireren voor het plezier dat deze 125cc Honda’s je kunnen bieden!

Als er één fabrikant de motoren heeft om dat te bewerkstelligen, dan is het Honda wel. De 125 cc Dax, Monkey en MSX125 Grom zijn allemaal iconen op zich. Stuk voor stuk hebben ze voor verschillende rijders ook verschillende betekenissen. De retro Dax en funky Monkey doen allebei denken aan de jaren zeventig. De Grom is dan weer een rollend, eigentijds stijlstatement, zelfs nog voor hij onder handen genomen wordt door creatievelingen.

Wanneer we dan een aantal zeer creatieve geesten koppelen aan een aantal even getalenteerde motorontwerpers, en ze vervolgens samen hun verbeelding de vrije loop laten over dit trio, zal het niemand verwonderen dat Honda met een bijzonder bonte collectie aanwezig zal zijn tijdens Wheels and Waves 2023.

De mensen achter de motoren

Motor 1 (VK)

Hold On!
Deze toepasselijk genaamde Grom komt voort uit de geest van Matt B en de handen van ervaren rot Guy Willison (@guywillison54). Behalve uitgerekt en gestroomlijnd als een Pro-Street dragmotor, is de creatie ook uitgerust met een turbocharger. Jawel, mét lachgasinjectie. Want waarom niet?

De artiest: Matt B Customs (VK) @mattbcustoms
Matt, MattB Customs, ontdekte zijn passie voor customisation toen hij 17 jaar oud was en sneakers begon te ontwerpen voor zijn vrienden en familie. Zijn artwork verscheen al op sneakers gedragen door Ed Sheeran, Ariana Grande and Marcus Rashford.

“Het was een onwezenlijke ervaring om onze stijl uit te diepen en toe te passen op iets zodanig geks dat voor een keer geen schoen of accessoire is. We wilden doen uitschijnen dat de motor dusdanig snel is, dat het lakwerk het zelfs niet kan houden. Vandaar de illusie van de verf die af de motor druipt. En het is vormgegeven exact zoals we het voor ogen hadden!”

De recente samenwerkingen tussen Guy Willison en Honda UK en de in oplage beperkte special editions van de Rebels en CB1000R’s, maakten van hem de geknipte persoon om deze unieke, speciale Grom te ontwerpen en bouwen. “Nadat Honda UK me vroeg om samen te werken met Matt aan dit project, wist ik meteen dat er slechts één richting konden uitgaan: een tot op het bot vormgegeven dragracer met turbo en lachgasinjectie, met een bijpassende styling en lakwerk.”

Motor 2 (Spanje)

Driving Me Mad
Hoe maak je het schattige nog schattiger? Simpel. Begin met een Dax en voeg felle spatten primaire kleur toe waar je maar kan. Bedenker Coco liet zich beïnvloeden door haar jonge zelf. Bouwer UFO Garage (@ufo.garage) heeft er vervolgens een visuele vreugdebom op twee wielen van gemaakt. Met dikke blokbanden, omdat het kan.

De artiest: Coco Dávez (Spanje) @cocodavez
Valeria Palmeiro, oftewel Coco Dávez, is en getalenteerd artiest uit Madrid. Ze specialiseert zich in schilderkunst, fotografie en art direction. Dit kleurrijke universum bracht haar reeds samenwerkingen met merken als Chanel, Netflix, Prada en Dior.

“Het was ontzettend fijn om deel uit te maken van dit project. Toen ik wist dat ik de Dax 125 mocht ontwerpen, kwam meteen een van de favoriete spelletjes uit mijn kindertijd in me op. Dat bracht de inspiratie voor het kleurenpallet waarmee ik elk onderdeel en segment van de Dax 125 nieuw leven inblies.”

Motor 3 (Oostenrijk)

Monkey X Business
Oostenrijks artiest Boicut en partner Titan Motorcycles (@titanmotorcycles) wisten absoluut grenzen te verleggen met hun creatie. Het is hun verbluffende interpretatie van een chopper uit de seventies met een absurde balhoofdhoek, mini apehangers, chrome elementen en naar boven gerichte uitlaat met een fishtail-style eindstuk.

De artiest: BOICUT (Oostenrijk) @boicut
Het werk van Boicut is grotendeels illustratief, doorspekt met impulsieve lijnen en vormen. Populaire cultuur zoals skateboarden, de schoonheid in alledaagse objecten en stedelijke omgevingen vormen steeds zijn voornaamste inspiratiebron.

“Onmiddellijk denk ik aan wat ik gemeen heb met aapjes – de liefde voor bananen. En dat zie je ook terug overheen het hele ontwerp, in verschillende abstracties. Over het algemeen wilde ik een felle en kleurrijke motor maken. Een blikvanger die onvervalst leuk is om naar te kijken. Ik ontwierp de basiskleurstelling en het thema digitaal, maar het schilderwerk deed ik met de hand, rechtstreeks op de motor. Zo kon ik nog beter inspelen op de unieke choppervorm die de custom workshop heeft gebouwd.”

Motor 4 (Portugal)

Furiosa
Een ongekende hoeveelheid werk van Tamara Alves en haar builder Art On Wheels Garage (@artonwheelsgarage), toverde een standaard Dax om in een zwartgeblakerde, post-apocalyptische roadrunner. Details zijn er in overvloed: noppenbanden, een wolvenmotief, graffiti-handtekening, op maat gemaakte, gekooide uitlaat en stukjes tartan die uit de verschroeide stoelbekleding steken.

De artiest: Tamara Alves (Portugal) @tamara_aalves
Het werk van Tamara Alves kenmerkt zich door perfect te blenden in de echte wereld, in een straatesthetiek en een stedelijke context. Haar werk draait rond de oerkracht en het idee dat sterke sensaties en onze instincten ons definiëren.

“De werelden van Mad Max en Tank Girl inspireerden me. Elke modificatie koos ik zorgvuldig uit. Het wolvenmotief is daarbij het meest opvallende kenmerk. Zijn aanwezigheid symboliseert kracht, onafhankelijkheid en een woeste vastberadenheid om de open weg te veroveren.”

Motor 5 (Frankrijk)

Tokyo
Een absoluut kleurenspel van de Franse kunstenaar Grems en bouwer George Woodman (@georgewoodman64). Pop-art visuals worden opgeblazen met levendige kleuren in abstracte – en subtiel verweven – patronen, en dat op elke vierkante centimeter Monkey die beschikbaar is.

De artiest: GREMS (Frankrijk) @insta_grems
Michaël Eveno, beter bekend als Grems, is een artiest die zowel kunst als muziek creëert. Michaël bracht zes soloalbums uit en ook acht releases in samenwerking met artiesten als Klub sandwich. Daarnaast werkte hij voor kunstprojecten samen met merken als Nike, Swatch en Converse.

Motor 6 (Italië)

Let’s Grom
De Grom van de hand van Franceso Marchesani’s werd gemaakt samen met Alex Polita (@alexpolita53), een voormalig koploper op de Fireblade in de IDM Superbike. Let’s Grom spreidt z’n graffitivleugels kunstzinnig op de benzinetank en trekt elke kijker aan om te fantaseren over de mogelijkheden die twee wielen met zich meebrengen. De motor zelf, dan, is – zoals een ex-racer het zou willen – nog compacter dan origineel. Kleine LED-knipperlichten, hendelbeschermers, geen spiegels. Als je ’t niet nodig hebt, mag het achterwege blijven!

De artiest: Franceso Marchesani (Italië) @francesco_onem
Francesco Marchesani is een Italiaans graffitiartiest wiens werk verschillende steden siert zoals Bologna, Palermo, Milaan, Eindhoven en Los Angeles. Zijn creatieve inspiratie springt voort uit cartoonpersonages die hij vervolgens opnieuw kneedt om te passen in zijn eigen, stratenversierende stijl.

“Ik hou ervan ironie en gekheid te verwerken in mijn werk om zo de toeschouwer te raken. Regelmatig voeg ik een titel toe aan mijn werk om zo een concept te versterken of een dubbele betekenis te geven aan de tekening. Ik gebruik ook graag felle en opgewekte kleuren om zo te verwijzen naar de wereld van cartoons en strips.”

Motor 7 (Duitsland)

Manjushage
Een subtiele caferacer gebaseerd op de Monkey van de hand van @lanaarts23, gebouwd door Maximilian Zech – een Hondatechnieker die werkt bij de toonaangevende Honda Centre dealer in Frankfurt met een echte zin voor creativiteit (@hondamotorrad_de). De Yoshimura eindkuip en aftermarket achterschokdempers met extern reservoir verbeteren de prestaties en het rijgedrag. Lena nam dan weer de brandstoftank en het spatbord onder handen met een witte kleurstelling en spinnenleliemotieven (Oftewel “Manjushage” in het Japans). Let op het kleine aapje op het hitteschild van de downpipe…

De artiest: @lanaarts23
Lana is een Duits artieste bekend om haar hyperrealistische artwork. Op sociale media is ze bij het grote publiek bekend als Lanaarts23, en via die kanalen deelt ze haar passie voor kunst en tekenen. Voor haar kunst gebruikt ze gekleurde potloden en grafietpotloden.

“Ik heb ervoor gekozen om spinnenlelies te tekenen omdat ik erg hou van hun monochromatische uitstraling. Ze zijn overal te vinden in Japan, en dat maakt de connectie met Honda’s afkomst compleet. De rode kleur van de lelies complementeert bovendien fantastisch het Honda-rood. Ik voegde ook enkele insecten toe aan mijn tekeningen, gewoon omdat ze zo leuk zijn om af te beelden.

Stemmen

Meestemmen kan tot 31 augustus op de speciaal hiervoor bestemde website