KTM onthulde zijn uitgebreidste, innovatiefste en extreemste aanbod ooit toen het bedrijf vandaag (dinsdag 6 november) vijf nieuwe motorfietsen presenteerde op de EICMA-show in Milaan.

Toonaangevend in het assortiment van 2019 zijn de KTM 790 ADVENTURE en KTM 790 ADVENTURE R, waar reikhalzend naar is uitgekeken. “Jullie hebben gesproken, wij hebben geluisterd.” KTM is een bedrijf van en voor motorrijders en deze geheel nieuwe modellen zijn het directe resultaat van terugkoppeling door de klant, gecombineerd met de ervaring en expertise van het merk. Met deze twee machines, die veel meer kunnen dan hun cilinderinhoud misschien doet vermoeden, zet KTM een nieuwe standaard qua vermogen en offroadprestaties in het middenklassesegment van de Travel Enduro.

De KTM 790 ADVENTURE is bestemd voor Travel Enduro-fans van elk ambitie- en vaardigheidsniveau, klaar om overal nieuwe wegen te ontdekken – wat de ondergrond ook mag zijn. De KTM 790 ADVENTURE R is een lichte, wendbare en technisch geavanceerde machine voor avonturiers die zichzelf willen uitdagen en tegelijkertijd uitdagingen op lastig terreinen zoeken. Ze worden beide aangedreven door de 799 cm3 LC8c parallelle tweecilinder – voor het eerst toegepast op de KTM 790 DUKE – en de motor is zodanig afgesteld dat het koppel onderin het toerentalbereik lager is om aan de specifieke vereisten van adventure-rijden te voldoen. Het resultaat is een soepele acceleratie, heel veel vermogen en, dankzij de 20-litertank, een actieradius van maar liefst 450 km.

Elk van deze ruige motorfietsen is ontwikkeld door een aantal van de beste adventure-motorrijders ter wereld, in samenwerking met het Red Bull KTM Rally Factory Racing Team, om een vertrouwenwekkend chassis te bieden met een laag zwaartepunt en een rij-ergonomie die geschikt is voor motorrijders van elk formaat en temperament. Een volledige reeks rijhulpsystemen (die via een menu-optie op het stuur gemakkelijk te bedienen en activeren zijn en de berijder informeren via een TFT-kleurenscherm) maakt het voor avonturiers mogelijk om in alle omstandigheden het maximale uit deze machines te halen.

Elders in het KTM Travel Enduro-aanbod krijgen de ongelooflijke KTM 1090 ADVENTURE R, de KTM 1290 SUPER ADVENTURE S en de KTM 1290 SUPER ADVENTURE R nieuwe kleuren en dessins aangemeten, zodat deze spannende machines er net zo strak en krachtig uitzien als dat ze presteren.

De KTM 690 SMC R keert als wedergeboorte van de supermoto in 2019 terug en is de meest pure incarnatie van de KTM READY TO RACE-benadering op de weg; lichte, wendbare en verslavende eencilinderkracht, hoogwaardige chassiscomponenten en nu ook nog eens ondersteund door geavanceerde, vermogensverhogende elektronica.

De KTM 690 SMC R wordt aangedreven door een LC4-motor van de nieuwste generatie. Dit is ‘s werelds krachtigste eencilindermotor met een vermogen van 74 pk en 73,5 Nm aan koppel. Dankzij een hele reeks rijhulpsystemen haalt hij in alle situaties alles uit het vermogen wat erin zit. De twee rijmodi – Street en Sport –, bochten-ABS, hanghoekgevoelige motortractiecontrole (MTC), motorslipregeling (MSR) en Quickshifter+ zijn nieuw, terwijl de oude, vertrouwde Supermoto ABS-modus aan de voorzijde slippartijen aan de achterzijde vol vertrouwen afhandelt. Dit alles is verpakt in een vernieuwd chassis en een nieuw subframe, ondersteund door een volledig instelbare WP APEX-vering van de jongste generatie en verpakt in een slankere, strakkere carrosserie. En het wordt allemaal nog mooier dankzij de 1,5 liter grotere brandstoftank.

De nieuwe KTM 690 ENDURO R bevindt zich in een nog betere positie om asfalt en onverharde paden met elkaar te verenigen en profiteert evenzeer van dezelfde motor, elektronica en chassisverbeteringen als zijn slippende Supermoto-broertje, maar op een platform dat volledig op offroad is gericht.

Evolutie betekent al het goede van het vorige model behouden en daarop voortbouwen. Onder het nieuwe zadel en het frisse kuipwerk – dat voor zowel de stijl als voor betere bewegingsmogelijkheden op de motorfiets veel strakker is vormgegeven – bevindt zich een geheel nieuw chassis met WP XPLOR-vering, afgeleid van KTM’s wereldvermaarde EXC-modellen. Deze motor is ontworpen om vertrouwen in te boezemen en een goede wegligging te garanderen, zodat hij alles aankan, van een eenvoudig zandpaadje tot extreme offroad-hindernissen, maar ook om een competente wegmotor voor alledag te zijn. Eindeloze enduro zonder dat je een aanhangwagen nodig hebt.

De nieuw ontwikkelde KTM SX-E 5 is de volgende stap in KTM’s innovatieve aanbod. De KTMSX-E 5 combineert toonaangevende kennis van jeugdmotoren met jarenlange ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van elektrisch rijden en is gebaseerd op de ongelooflijk populaire KTM 50 SX-tweetakter met een hoogwaardig chassis dat wordt aangedreven door een elektromotor. De missie was duidelijk: een ultra-competitieve machine maken die ook voor beginners eenvoudig te berijden is.

De KTM SX-E 5 heeft het voordeel van geen uitstoot, een laag geluidsniveau en minimaal onderhoud, wat hem ideaal maakt voor jongeren die de eerste stap in de wereld van het motorrijden willen zetten. Dankzij het dynamische ontwerp is hij met zijn verstelbare zithoogte ideaal voor coureurs die nog in de groei zijn.

Het KTM PowerPack biedt meer dan twee uur rijplezier voor beginnelingen – of 25 minuten voor de snellere juniorracertjes – en met zijn externe, wereldwijd te gebruiken oplader wordt het volledige vermogen in ongeveer één uur weer aangevuld. De KTM SX-E 5, één en al READY TO RACE, zet binnen de markt van elektrische minimotoren een nieuwe standaard op het gebied van vermogen, rijeigenschappen, veiligheid en seriestandaard.

Zoals vorige maand in Keulen werd onthuld, is in het aanbod voor 2019 ook een strakkere, sterkere en verfijndere versie van de KTM 1290 SUPER DUKE GT inbegrepen. De radicaalste sporttoermotor voor de lange afstand op de markt haalt het beste uit ‘The Beast’ naar boven: het fenomenale motorvermogen, het weggedrag en de racecapaciteiten van de KTM 1290 SUPER DUKE R worden in één machine samengebald, die even vrolijk enorme aantallen kilometers vreet als dat-ie door lastige bochten scheurt. Belangrijke updates van deze topmachine zijn te vinden in de motor, de ophanging, de elektronica en de carrosserie, met de nadruk op het verbeteren van het comfort en het vermogen – of het nu gaat om het maken van lange toertochten op de weg of rondjes op het circuit.

Met de introductie van deze nieuwe modellen is de KTM-serie voor 2019 net zo kenmerkend en divers als altijd, met iets voor motorrijders van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus om voor onvergetelijke rijherinneringen te zorgen in de unieke READY TO RACE-stijl. Voor meer nieuws over de KTM 2019 modellenreeks kun je terecht op www.ktm.com of bij de dichtstbijzijnde officiële KTM-dealer.