De mensen in Oekraïne hebben het op dit moment niet gemakkelijk, omdat ze door de voortdurende Russische bombardementen op vitale infrastructuur steeds vaker dagenlang zonder elektriciteit, warmte en water moeten leven. Het is moeilijk voor te stellen hoe zwaar het leven is onder deze omstandigheden bij winterse temperaturen. Vooral gezinnen met kinderen hebben het zwaar te verduren en kunnen alle hulp die ze kunnen krijgen hard gebruiken. Toen de mogelijkheid zich voordeed voor SIP Scootershop om snel en on bureaucratisch iets te doen, was er geen reden om twee keer na te denken. En zo kwam het…

Eind november benaderde onze vriend Ruslan Gerber uit de gemeente Hurlach in het district Landsberg SIP Scootershop-directeur Alex en deed een nogal ongebruikelijk verzoek:

“Alex, kun je me 100 dozen geven?”

“Geen probleem, maar waar heb je zoveel dozen voor nodig?”

SIP scootershop

Ruslan legde uit dat een van de dingen die hij doet met zijn interkerkelijke zendingsgemeenschap, Jeugd met een Opdracht (JmeO), voedsel inzamelt voor gezinnen in Oekraïne en de pakketten over de grens brengt. De afgelopen maanden heeft hij met zijn team al veel van dergelijke campagnes opgestart en hulpgoederen uitgedeeld in Oekraïne. Ruslan woont zelf al 13 jaar in Duitsland, maar zijn broers en zussen zijn er nog steeds, kennen de situatie uit de eerste hand en willen hun vrienden en familie niet in de steek laten.

“We waren onder de indruk van deze inzet, omdat we mensen waarderen die niet praten, maar gewoon een handje helpen”, zegt Alex en besloot spontaan om de volgende levering te verdubbelen en stelde ook de SIP Sprinter beschikbaar zodat de hulp kan snel ter plaatse zijn. De mensen van ALDI Süd waren ook ontzettend behulpzaam en zetten in een mum van tijd een voedselpakket in elkaar, die door SIP Scootershop voor 3.000 euro werd gekocht. Redl Karton GmbH had ook niet veel overtuigingskracht nodig, maar stuurde ons meteen een extra lading dozen. En al stond het hele team van SIP Scootershop samen met het team van Abgedreht in het magazijn om in één ochtend de pakketten volgens een precieze lijst en specificatie in te pakken: Pasta, rijst, olie, tonijn, ingeblikt vlees, suiker, meel en andere benodigdheden. Daarnaast ondertekende elke medewerker een kerstkaart met een heel persoonlijke groet.

SIP scootershop

Op 14 december vertrok een team van vier personen van YWAM bij het opkomen van de dag voor de lange reis naar het oosten: Frank Bauer en zijn vrouw Heidi, evenals Vladimir Garber en zijn vrouw Valentina. Aan boord waren 200 dozen voedsel, vier elektriciteitsgeneratoren en warme inlegzolen voor schoenen. De eerste 1.300 kilometer voerden via Dresden naar de grensovergang naar Polen bij Görlitz, daarna verder en verder langs de E40 langs Wroclaw, Katowice en Krakau naar de Oekraïense grens bij Krakowez. De weersomstandigheden waren niet optimaal, sneeuw en ijs waren constante metgezellen. Rond 23.30 uur bevond de SIP-sprinter zich op Oekraïense bodem en baande zich een weg door het winterlandschap naar het zo’n 300 kilometer verderop gelegen Rivne. In de Golgotha-kerk werden ze in de vroege uurtjes van 15 december met vreugde ontvangen en konden ze een groot deel van de lading lossen, zoals Frank Bauer meldt: “De helft van de 200 dozen werd in het kerkmagazijn verpakt en van daaruit de pakketten hulpbehoevende mensen te bereiken. We brachten een nacht door in een hotel voordat mijn vrouw en ik de volgende dag onze reis vervolgden naar Ternopil, waar YWAM een basis heeft. Dat was nog zo’n drie uur op ijzige wegen.”

SIP Scootershop

 

Ruslan Gerber somt de gezamenlijke actie met SIP Scootershop op: “Alex ging direct akkoord met het bezorgen van dozen en toen hij hoorde dat onze twee bussen kapot gingen, bood hij meteen de Sprinter aan. Dat was voor ons een klein wonder, want dat hadden we niet verwacht.” We zijn erg dankbaar voor de samenwerking met SIP.”

SIP scootershop

Tot slot zegt Alex: “We danken iedereen die zich zo energiek heeft ingezet, zodat we in ieder geval de ontberingen van de mensen in het oorlogsgebied een beetje konden verlichten.”

sip-scootershop.com