In 1955 begon de vader van Ruud Wetsteijn met het merk Lambretta, maar al snel schakelde hij over op de populaire Vespa scooter. Ruim 60 jaar later is dat merk nog altijd niet weg te denken in de winkel van Wetsteijn in Rotterdam.

Liefhebber
De winkel van Wetsteijn is gevestigd in een jaren ’30 woonwijk midden in Blijdorp, Rotterdam. De hoeveelheid Vespa’s voor deur bevestigen dat ik op het juiste adres ben aanbeland. Ruud (eigenaar) is al druk bezig met het vervangen van een bandje van een klassieke Vespa PK50, maar zodra hij mij ziet binnenkomen liggen de steeksleutels al op de werkbank en maakt hij een run naar het koffieapparaat. We lopen naar de showroom en het lijkt of hier de tijd heeft stil gestaan. Je vindt hier geen strak gestucte plafonds of glimmende toonbanken, nee je komt hier voor een Vespa scooter, gebruikt maar ook nieuw; ‘what you see is what you get’. Ruud nam de zaak in 1998 over van zijn vader en is nog altijd enthousiast over het merk en staat landelijk bekend om zijn enorme hoeveelheid kennis van het merk Vespa en Piaggio. ‘Haal een oude Vespa uit elkaar en gooi de schroeven maar in een bak, ik weet precies waar elk schroefje of boutje hoort, omdat ik er al zo lang aan sleutel. In de branche sta ik bekend voor het onderhoud van klassieke Vespa’s maar ook klanten met een moderne Vespa weten Ruud goed te vinden. “We verkopen zelfs de nieuwste Primavera scooter met injectie,” aldus Ruud. In de winkel vind je ook klassiekers waaronder de bekende Vespa PK50 die steeds populairder wordt. ‘Veel mensen komen binnen voor een PK50 maar vergissen zich in de prijs. Ook het feit dat zo’n scooter best klein en spartaans is, is ook een argument om voor een moderne scooter te kiezen. Die populariteit van de klassieke Vespa’s is niet altijd geweest want in de jaren ’80 verdwenen deze scooters en masse richting Soedan of Egypte. “Die Soedanezen kwamen dan vanuit de Rotterdamse haven scooters bij ons ophalen en verscheepten ze naar Afrika, goede handel” Dat betekent wel dat heel veel klassiekers verdwenen zijn en dat resulteert in absurd hoge prijzen.

Service
Wie een klassieker koopt bij Wetsteijn kan rekenen op een scooter die op alle belangrijke punten is nagelopen. Maar diegene die al een klassieke of moderne Vespa in bezit heeft kan ook met zijn scooter bij Wetsteijn terecht. Niet alleen voor het technische gedeelte zoals blokrevisie of reparatie, maar ook voor het plaatwerk. Ook scooterdealers bellen Ruud steeds vaker met technische problemen van een klassieker waar ze zelf niet uitkomen. “Is ook niet gek want de meeste monteurs hebben nog nooit aan een Vespa PK50 of PX gesleuteld. Ik ken die scooters van haver tot gort.” Niet voor niets gebruikt Ruud de term “Als Wetsteijn het niet weet vergeet het dan maar.”

Modern
Ook voor de aanschaf, onderhoud of reparatie van de allernieuwste Vespa Primavera of Sprint kun je dus gewoon bij Wetsteijn terecht en kan je rekenen op dezelfde service en vakmanschap zoals je dat gewend bent.

Firma Wetsteijn 

Talmastraat 56b
3038 SR Rotterdam
www.firma-wetsteyn.nl