Yamaha’s totale toewijding aan racen is ongeëvenaard. Het bedrijf racet en wint al sinds de oprichting in 1955, en in 2021 versterkte Yamaha zijn status als één van de meest toegewijde merken in de MotoGP, het FIM Wereldkampioenschap Superbike en het FIM Wereldkampioenschap Supersport. Bovendien onderstreepte het bedrijf ook zijn nummer één positie bij vele nationale kampioenschappen.

Vanaf het eerte uur heeft Yamaha energie en middelen gestoken in de racewereld om de passie van circuitrijders wereldwijd te ondersteunen, van de bLU cRU-serie tot aan Wereldkampioenschappen. De voordelen van deze filosofie zijn dan ook duidelijk herkenbaar in de nieuwste R- Serie Supersport-motoren. Elk van deze hoogwaardige modellen is ontwikkeld met de meest geavanceerde motor- en chassistechnologieën die oorspronkelijk zijn uitgeprobeerd en getest op de fabrieksracefietsen van Yamaha. Deze constante technologieoverdracht van het circuit naar de straat geeft elke R-serie een voorsprong op de concurrentie.

Yamaha wint 5e opeenvolgende WorldSSP-titel
Naast het runnen van eigen raceteams, heeft Yamaha een lange geschiedenis in het behartigen van de belangen van nationale en internationale Supersport-raceseries – en in het ondersteunen van motorracers en teams in het WorldSSP. Deze fabrieksondersteuning is opnieuw beloond met het winnen van het WorldSSP-kampioenschap in 2021 door Dominique Aegerter met zijn Ten Kate Yamaha WorldSSP Supported Team Yamaha R6. Dit is het vijfde achtereenvolgende jaar dat Yamaha-motoren deze prestigieuze titel hebben gewonnen. Yamaha domineert deze serie al sinds de introductie van de nieuwe R6 in 2017.

Ook in 2022 zal Yamaha zijn volledige inzet voor Supersport-coureurs en teams op elk niveau voortzetten met de productie van de R6 RACE en de R6 GYTR: twee exclusieve circuitmotoren met toonaangevende prestaties.

R6 RACE: R/World Only
De Yamaha R6 domineert al vele jaren de WorldSSP en is de favoriete motorfiets van elke coureur die serieus wil winnen. Met zijn opmerkelijke staat van dienst is het geen verrassing dat de meerderheid van de deelnemers in deze klasse, zowel op nationaal als internationaal niveau, ervoor kiest om met de R6 te racen.

Zijn pure racespecificaties omvatten een krachtige 599 cc-motor met lichtgewicht gesmede zuigers, titanium kleppen en een compressieverhouding van 13,1:1. En met de Yamaha Chip Controlled Intake (YCC-I) en Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T ) systemen, de slipkoppeling, de close-ratio 6-versnellingsbak en het Quick Shift System (QSS) voor volgas opschakelen, is de R6 perfect ontworpen en gebouwd om alle concurrenten te overtreffen.

Het compacte aluminium Deltabox-chassis profiteert van een magnesium subframe en aluminium brandstoftank. De hoogwaardige 43 mm KYB verstelbare voorvork van het R1-type en de verstelbare KYB-achterschokbreker zorgen voor nauwkeurig rijgedrag en bochtenwerk, en de radiaal gemonteerde voorremklauwen met 320 mm schijven produceren een enorme remkracht en dragen aanzienlijk bij aan snellere rondetijden.

De R6 RACE is vanaf 2022 verkrijgbaar in een strakke Tech Black-kleurstelling met goudkleurige vork en wordt geleverd in een kant-en-klare uitvoering voor het racecircuit waarbij niet-essentiële wegcomponenten, zoals koplampen, contourverlichting, spiegels, claxon, kentekenplaathouder, duozitting en passagiersvoetsteunen zijn weggelaten. Dit vermindert het gewicht voor maximale prestaties. Deze niet-gehomologeerde motorfiets is dus ideaal voor circuitrijders, maar ook een perfect basismodel voor racers die de motorfiets naar hun eigen specificaties willen personaliseren.

Leveringen beginnen vanaf februari 2022. Prijzen kunnen per regio variëren. Neem contact op met de nationale Yamaha-distributeur voor volledige informatie.

R6 GYTR: Ultimate Racing Supersport
Om de blijvende dominantie van de R6 op internationaal en nationaal niveau te verzekeren, zal de nieuwe R6 GYTR in 2022 exclusief verkrijgbaar zijn bij GYTR PRO SHOPS. Ontworpen voor een brede selectie van klanten, van circuitrijders tot racers, is de R6 GYTR ook de duidelijke keuze voor meer veeleisende concurrenten die de prestaties van de motorfiets naar een nog hoger niveau willen tillen door een reeks motoronderdelen, veringscomponenten of andere accessoires uit het GYTR-assortiment te monteren.

De R6 GYTR is volledig uitgerust met een breed scala aan hoogwaardige GYTR-onderdelen (Genuine Yamaha Technology Racing), waaronder een programmeerbare Superstock ECU met een racekabelboom en een kabelinterface waarmee de motorrijder de motorprestaties nog verder kan optimaliseren.

Het lichtgewicht prestatieverhogende titanium Akrapovič race-uitlaatsysteem produceert ongeveer 100 Db of minder. Ook zijn er blokkeringsplaten voor het luchtinlaatsysteem (AIS) aangebracht, waardoor verschillende slangen en bussen kunnen worden verwijderd. De motorfiets is uitgerust met racetandwielen en een speciale 520-ketting, evenals hoogwaardige roestvrijstalen remleidingen voor verbeterde remprestaties en nauwkeurige feedback. Met de GYTR ABS-emulator kan de ABS-pomp worden verwijderd voor nog meer gewichtsvermindering. De GYTR-racezitting en de volledig verstelbare billet-achtersets bieden de ideale racepositie. Bovendien kan het schakelpatroon worden omgekeerd. Om weg te rijden hoef je alleen maar op de start/stop-knop te drukken. De speciale GYTR-tankdop zorgt voor een volledig sleutelloos systeem.

De R6 GYTR wordt geleverd met een lichtgewicht primer met een witte carbon versterkte glasvezelkap. Zo kunnen coureurs en teams hun gewenste racekleuren en logo’s aanbrengen. Andere door FIM vereiste onderdelen zijn ook inbegrepen, zoals de voorremhendelbeschermer en de achtertandwielbeschermer.

Om ervoor te zorgen dat deze racemachine voldoet aan de verwachtingen en voorkeuren van de klant, maakt de GYTR-reeks verdere upgrades mogelijk. Volledige details zijn te vinden op www.yamaha-racing.com/gytr/gytr_supersport/.

De R6 GYTR is exclusief verkrijgbaar via Yamaha GYTR PRO SHOPS, de eerste (en enige) plek waar racers en circuitrijders terecht kunnen voor al hun racebehoeften. Elke GYTR PRO SHOP wordt gerund door mensen bij wie racen in het bloed zit en die betrokken zijn bij allerlei race-activiteiten. Bovendien beschikken deze speciale winkels over directe toegang tot de Yamaha Road Racing Technical Service. Deze Europese organisatie is verantwoordelijk voor WorldSBK-, WorldSSP- en EWC-programma’s. Deze mensen hebben de kennis en het inzicht die nodig zijn om je gepersonaliseerde racemachine op het hoogste niveau voor te bereiden.

Er opereren al vijf GYTR PRO SHOPS in Europa en dit netwerk wordt in 2022 uitgebreid met nog een aantal winkels.

R6 GYTR – Technische kenmerken
– GYTR race kuipset
– Volledig Akrapovič-raceuitlaatsysteem
– GYTR ECU-set
– GYTR kabelboomset
– GYTR-interfacekabel
– GYTR aan/uit-schakelaar
– GYTR AIS-stekkerset
– GYTR ABS-emulator
– GYTR sleutelloze tankdop
– GYTR zadelkussen
– Roestvrijstalen remleidingset voor en achter
– Volledig instelbare GYTR-race achterset
– Optionele schakelpedaal voor omgekeerde schakelen
– Beschermer van achtertandwiel (haaienvin)
– Voorremhendelbeschermer
– DID goudkleurige raceketting 520
– Tandwiel 15T / achtertandwiel 46T
– Tandwielmoerset voor 520
– Haken voor paddock achterbok
– Paddock standaard

www.yamaha-motor.eu/nl / www.yamaha-motor.eu/be