De populariteit van de elektrische fiets is de afgelopen jaren enorm gegroeid en ook dit jaar lijkt de vraag alleen maar toe te nemen. Niet gek, want een rondje op een tweewieler is een geschikte activiteit in de huidige 1,5 meter samenleving en door de goede voorzieningen en het vlakke landschap is Nederland een fietsland bij uitstek. Nu reizen naar het buitenland er voorlopig niet in zit is de verwachting dat veel Nederlanders hun vakantie dit jaar in eigen land doorbrengen. Waarom zou je er geen fietsvakantie van maken? Kymco, elektrisch fietsenmerk, deelt enkele praktische tips mocht je overwegen dit jaar voor het eerst op elektrische fietsvakantie te gaan.

1. Begin met een goede voorbereiding
Voordat je de e-bike op stapt is het belangrijk uit te zoeken waar je naar toe wilt en hoe je daar gaat komen. Zoek uit welke bezienswaardigheden je wil bezoeken en hoeveel tijd je per dag op het zadel wil doorbrengen. Houd daarbij rekening met je eigen conditie en het bereik van je e-bike. Nu velen met jou een vakantie in eigen land boeken is het slim om de overnachtingen van tevoren te reserveren zodat je verzekerd bent van een oplaadpunt voor jezelf en je e-bike. Vanaf 1 juli gaan in Nederland de campings en vakantieparken, inclusief gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen weer open, reserveren is in veel gevallen nu al mogelijk.

2. Wees selectief
Nadat de route is uitgestippeld is het tijd om de benodigdheden voor een prettige fietsvakantie te verzamelen. Begin met comfortabele, goed ademende en waterafstotende kleding en schoenen die geschikt zijn voor zowel tijdens als na het fietsen. Daarnaast zijn een reparatiesetje voor je fiets, een EHBO-doos en de oplader van de fiets noodzakelijk tijdens een fietsvakantie. Naast kaarten of een navigatiesysteem kun je ook je telefoon gebruiken om te navigeren. In dat geval zijn een speciale houder en een powerbank geen overbodige luxe. Goede fietstassen zijn onmisbaar om alle bagage mee te nemen. Houd er bij het opstellen van je paklijst rekening mee dat je elke gram bagage de hele vakantie mee moet fietsen dus wees selectief.

3. Laad je batterij op
Niet alleen je elektrische fiets heeft een volle batterij nodig. Het is slim om te zorgen dat je je eigen batterij ook regelmatig oplaadt. Ondanks dat restaurants, cafés en terrassen de vanaf 1 juni weer open mogen is het niet onverstandig om ervoor te zorgen dat je zelf genoeg eten en drinken bij je hebt. Houd er rekening mee dat als je de hele dag op de fiets zit je veel meer energie verbrandt dan op een normale dag. Stem de afstand die je elke dag wil afleggen af op je conditie en las daarbij voldoende pauzes in onderweg.

4. Ken je e-bike
Een elektrische fiets kan een fietsvakantie een stuk aantrekkelijker voor de minder getrainde fietser maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor meer getrainde fietsers. Zorg ervoor dat je de e-bike goed kent voordat je op vakantie gaat zodat je onderweg zelf kleine reparaties kan uitvoeren als er geen fietsenmaker in de buurt is. Als je een nieuwe fiets wil aanschaffen voor een fietsvakantie dan raadt Hans Schreuder van Kymco aan dit ruim op tijd te doen. “Op die manier kun je alvast wat kilometers afleggen en weet je zeker dat de fiets perfect op jouw voorkeuren is afgesteld voor je op vakantie gaat. Besteed daarbij extra aandacht aan het fietszadel want er is niets vervelender dan zadelpijn tijdens een fietsvakantie.”

Benieuwd of een e-bike(vakantie) iets voor jou is? Boek een gratis testrit bij een Kymco e-bike verkooppunt bij jou in de buurt.