advertorial

Nu de herfst op zijn einde loopt en de winter voor de deur staat, is het de hoogste tijd om een wintercheck te doen op je scooter onderdelen. De weersomstandigheden hebben namelijk behoorlijke invloed op de scooter en jouw veiligheid.

Wij geven je 5 tips om een complete wintercheck op je scooter onderdelen te doen zodat jij veilig in de winter door kunt rijden óf je scooter tijdelijk binnen kunt zetten tijdens de wintermaanden en in het voorjaar weer zó wegrijdt!

1. Koppel je scooter accu los (bij geen gebruik)

Gebruik je je scooter niet in de winter? Dan is het aan te raden om de accu los te koppelen en de scooter binnen te zetten. Zo krijgt de vorst geen grip op de accu. Als je je accu loskoppelt voor de winter, hang deze dan regelmatig (maar maximaal 4 dagen aaneensluitend) aan een druppellader zodat hij altijd opgeladen is. Je scooter is dan altijd klaar voor een moeiteloze start.

2. Vervang je oude accu door een gel-accu

Als je accu al wat ouder is, kun je het beste een gel-accu aanschaffen. Deze zijn vele malen sterker dan een normale accu en volledig onderhoudsvrij. M2Trading heeft een ruim assortiment aan gel-accu’s voor vrijwel elk type scooter.

3. Schaf stevige banden met een goed profiel aan

Als je tijdens je winter door wilt blijven rijden zijn goede banden met een goed profiel natuurlijk het belangrijkst. De originele, eerste montage banden, zijn vaak lager van kwaliteit en hierdoor wordt het rubber snel hard in de kou waardoor je grip verliest. Er zijn veel banden op de markt waarvan het rubber vele malen zachter is en dus een veel betere grip hebben dan de eerste montage banden. Wil je helemaal zeker zijn van een goede grip, schaf dan een set speciale winterbanden aan. Deze banden hebben een extra grof profiel en zorgen voor een uitstekend rijgedrag in alle weersomstandigheden. Het helpt ook om de banden een iets lagere druk te geven. Bij een berijder van +- 80kg 1.5 Bar in de voorband en 1.7 Bar in de achterband. M2Trading heeft een ruime keuze in banden in verschillende hardheden rubber.

4. Controleer de aanslag op de kleppen

Door de kou en het rijden van veel korte stukjes ontstaat er vaak vuil op de kleppen wat een gebrek aan compressie veroorzaakt en waardoor de motor niet goed aanslaat. De motor moet met een hoog start-toerental gestart worden. Nadat de scooter gestart is dient deze enkele malen 30 sec. onbelast vol gas gehouden te worden om de motor goed warm te laten worden en de koolaanslag van de kleppen te verwijderen.

Je kunt deze aanslag voorkomen door in de winter geen Euro 95 maar Superplus benzine (98) te tanken.

5. Gebruik dunnere olie

Door de kou is de olie in het motorblok dikker en hierdoor krijgt de startmotor de motor minder snel rond bij het starten. Dit kan voorkomen worden door je scooter voor de winter af te vullen met olie die bij een lagere temperatuur dunner is zoals bijvoorbeeld 5w40 i.p.v. 10w40. Ook helpt het om de scooter in een verwarmde garage te parkeren waardoor de olie niet zo ver afkoelt.

Als je vragen hebt over je scooter onderdelen of hoe je deze het beste kunt onderhouden tijdens de winter, staan de professionals van M2Trading altijd voor je klaar om deze te beantwoorden.

Wij wensen je een veilige winter en veel rijplezier!

advertorial