Bij zijn eerste deelname domineert de RS 660 de MotoAmerica. Met een speciale Aprilia RS 660 Limited Edition stars-and-stripes-uitvoering wordt de triomf van de Italiaanse techniek in het prestigieuze kampioenschap van de VS gevierd. 1500 genummerde exemplaren in een racing-uitvoering, inclusief een stroomlijnkap achter het zadel, verhoogde kuipruit en quick shifter met omgekeerde schakeling.

Een jaar na de introductie viert de Aprilia RS 660 al zijn eerste belangrijke sportieve mijlpaal: deze Italiaanse sportlegende won in de Verenigde Staten en domineerde de 2021-editie van de Twins Cup, het prestigieuze Amerikaanse kampioenschap voor middelzware tweecilindermotoren en onderdeel van de MotoAmerica, de beste motorraceserie in de Verenigde Staten. Om deze overwinning te vieren presenteert Aprilia een speciale genummerde serie van 1500 RS 660’s op EICMA 2021, met een gloednieuwe stars-and-stripes-kleurstelling geïnspireerd op de Amerikaanse vlag. Een ontwerp dat is afgeleid van de speciale graphics voor de Twins Cup-kampioen Kaleb De Keyrel, tijdens de laatste ronde van de Trofeo Aprilia RS 660 op Vallelunga, waarvoor Kaleb was uitgenodigd als bekroning van zijn belangrijke overwinning in Amerika.

De Aprilia RS 660 Limited Edition beschikt ook over een standaarduitrusting die een deel van de “race”-onderdelen bevat van de wedstrijdversie die geen concurrentie had in de Twins Cup, met 10 overwinningen in 13 races. Het sportieve karakter van de Aprilia RS 660 Limited Edition wordt benadrukt door de stroomlijnkap achter met één zitplaats zonder passagierszadel, wat het gestroomlijnde ontwerp van de achterkant versterkt. Het passagierszadel wordt bij de motor geleverd, en de motor houdt zijn typegoedkeuring voor twee zitplaatsen.

De extra grote kuipruit garandeert een betere bescherming van de rijder tegen de rijwind, zowel op de weg als op het circuit, en er is ook software waarmee je de quickshifter-schakeling in een omgekeerde configuratie kunt zetten. Op deze manier kan de versnellingsbak, afhankelijk van de behoeften, volledig autonoom worden geconfigureerd, zonder een onderdeel van de motor te vervangen, in een straatversie of een omgekeerde versie – ideaal om tijdens circuitdagen op het circuit te rijden.
Een schild op de tank met de nummering geeft de gelimiteerde oplage van 1500 exemplaren aan.

De winst van de Aprilia RS 660 in de MotoAmerica
Een paar maanden na zijn Amerikaanse debuut op een van de meest iconische circuits ter wereld, de Big Sur in Californië – met de Pikes Peak-recordhouder op de Aprilia Tuono V4, Rennie Scaysbrook – was de Aprilia RS 660 meteen de ster in een spannend sportief verhaal. Net op tijd gehomologeerd voor de start van het Twins Cup-kampioenschap 2021, pakte de Italiaanse twin onmiddellijk de top drie van de eerste race op het circuit van Road Atlanta. Een briljante en in zekere zin onverwachte start, die werd gevolgd door een zegetocht: In totaal 10 overwinningen in 13 races, naast nog eens 16 podiumplaatsen (9 tweede en 7 derde plaatsen) en 6 polepositions. De eerste en uitzonderlijke volledige podiumbezetting werd gevolgd door andere, op het historische circuit van Laguna Seca en in beide races in New Jersey. Vijf van de 10 overwinningen werden behaald door Kaleb De Keyrel, de kampioen van de Twins Cup 2021 op de Aprilia RS 660 geprepareerd door het Robem Engineering-team. De andere successen werden behaald door Jody Barry, Cory Ventura, Anthony Mazziotto (twee overwinningen) en Tommaso Marcon. De Aprilia RS 660 bevestigde zijn status als multifunctionele motorfiets met overwinningen op extreem verschillende circuits en met rijders met verschillende rijderskwaliteiten.

www.aprilia.nl / www.aprilia.be