Pas twintig jaar oud was Tjem toen hij zijn zaak startte. Tel daar nog eens twintig jaar bovenop en hier staat hij nog steeds. Maar nu tussen zeven personeelsleden en honderden scooters: voor de verkoop, reparatie of demontage. En achter dat laatste zit een bijzonder verhaal.

Den Haag ontzorgen
“Hoe kom ik van mijn scooter af? Daar was veel vraag naar. Ik en mijn vader, die ook betrokken is bij de zaak, wilden graag helpen. En zo klopten we tien jaar geleden aan bij Scooter Recycling Nederland (SRN)”, vertelt hij. Het is een initiatief van BOVAG en RAI Vereniging om verantwoord afgedankte scooters te recyclen. Met het lidmaatschap van SRN op zak, benaderde gemeente Den Haag op haar beurt Tensen Tweewielers. Wat volgde was en is nog steeds een succesverhaal: “Met een omruilregeling kunnen Hagenaren hun kapotte scooter gratis door ons laten ophalen en demonteren. In ruil daarvoor krijgen ze een schoner alternatief, zoals een vergoeding voor een elektrisch model. Zo hebben we eens 2000 scooters opgehaald in één jaar!”, vertelt Tjem glimlachend.

Scooters kunnen aan het einde van hun levensloop ook aangemeld worden via de website van Tensen. Hij vervolgt: “Bij tien aanvragen rijden we een rondje door Den Haag en pikken ze op. Vervolgens bepalen we in de werkplaats wat we doen: onderdelen laten ophalen, zelf demonteren of misschien wel exporteren.”


“We lossen de gekste reparaties op”


Van warenhuis naar speciaalzaak
Tensen Tweewielers mag dan op grote schaal afgedankte scooters demonteren, het is vooral een gespecialiseerde scooterzaak. Tjem bracht zijn aanbod van veertien scootermerken al lang geleden terug tot twee: Piaggio en Kymco. Een slimme zet! Want daardoor hebben hij en zijn collega’s nu veel specifieke kennis in huis en levert de werkplaats hoogwaardig vakwerk: “We lossen de gekste reparaties op, zoals een storing waar zelfs de fabriek niet uitkomt. En we hebben goed contact met de importeur die vragen gemakkelijk doorverwijst naar ons.”

Bij die grote aantallen scooters in zijn zaak komt een sterk staaltje logistiek kijken. De één erin, de ander eruit. Maar ja, Tjem wil nu eenmaal zoveel mogelijk mensen ontzorgen. Want, zo vult hij aan: “Ik hoef geen miljonair te worden, maar wil het naar mijn zin hebben. Dat betekent mensen helpen van a tot z.”


Martijn Boelhouwer van SRN: “De samenwerking tussen gemeente en scooterzaak is een hele krachtige, omdat je slim gebruikmaakt van het netwerk. Dat zie je mooi terug in het voorbeeld van Tjem, waarbij partijen heldere afspraken maken en het hem handel oplevert. Vanuit SRN ondersteunen we iedereen die waarde toevoegt aan het recyclen van scooters.”


Zie voor meer informatie  www.scooterrecycling.nl