De rijbewijsregels kunnen weleens gaan veranderen, althans dat wil de EU.

Het Europese Parlement heeft duidelijkere inzichten onthuld met betrekking tot de nieuwe rijbewijswetgeving die bedoeld is om de huidige “Derde Rijbewijsrichtlijn” te vervangen. Deze ontwikkeling zal aanzienlijke gevolgen hebben voor alle weggebruikers, inclusief motorrijders. In essentie streeft de Europese Unie ernaar om vrijstellingen en nationale regelgeving te verminderen, waardoor strengere uniforme regels in alle Europese landen worden ingevoerd. Rapporteur Karima Delli van de Groenen heeft bijvoorbeeld plannen om de minimumleeftijd voor een A1-rijbewijs, die momenteel op 18 jaar ligt, te verhogen. Daarnaast wil ze beperkingen opleggen aan de “administratieve geldigheid” van rijbewijzen vanaf de leeftijd van 60 jaar.

Wat betreft het bromfietsrijbewijs hangt er ook wat onweer in de lucht. Wie nu een B-rijbewijs haalt krijgt het AM er als cadeautje bij. Echter, zijn ze bij de EU niet zo van de cadeautjes en ligt er een plan om hier een streep door te halen. In het voorstel staat het als volgt. Rijbewijs van alle categorie├źn zijn geldig voor voertuigen van categorie AM, mits de minimumeisen voor de praktijkopleiding voor motorrijden met succes zijn vervuld, behalve voor houders van een rijbewijs van de categorieen A1, A2 en A. Voor rijbewijzen die op zijn eigen grondgebied zijn afgegeven, kan een lidstaat echter de gelijkwaardigheid voor categorie AM beperken tot de categorieen A1, A2 en A, indien die lidstaat voor het verkrijgen van een rijbewijs van categorie AM een praktijkexamen verplicht slelt.

Er is ook positief nieuws te melden: het A1-bij-B rijbewijs, dat al lange tijd in andere landen bestaat en het autorijbewijs houders toestaat lichte motorfietsen te besturen zonder apart motorrijbewijs, wordt nu ook opgenomen. Er is echter een belangrijke aanvulling: er zal nog steeds een ‘praktijkopleiding’ vereist zijn. In het streven naar harmonisatie zou Nederland dus geen uitzonderingspositie kunnen behouden.

Met dank aan NIEUWSMOTOR voor deze update.