Op 24 en 25 maart was het eindelijk zo ver: de nieuwe Molenaar NSF100 selectie mocht het circuit op! Onder begeleiding van rijderscoach Roy ten Napel werd er twee dagen lang hard gewerkt op en naast de TT Junior Track in Assen.

Onder koude maar droge condities werd er een weekend lang getraind op de TT Junior Track. De baan is onlangs op een aantal punten verbreed. Daardoor was het op sommige plaatsen glad door het zand en het nieuwe asfalt. Doordat het ook niet heel warm was, kregen de jonge coureurs de instructie om hun trainingen geleidelijk op te bouwen. De rijders namen alle adviezen goed ter harte en de 16 coureurs, onder wie maar liefst 9 Rookies, reden op de zaterdag vloeiende en goed opgebouwde trainingssessies.

Op zondag was het niet veel warmer maar de jonge talenten lieten zien er meteen al zin in te hebben. Na iedere sessie werd er met rijderscoach Roy ten Napel gezamenlijk besproken wat goed ging en waar de verbeterpunten lagen. Het tempo werd al snel hoger en in de middag waren de coureurs klaar voor een aantal proefstartjes. De start is vooral voor de nieuwkomers die van de minibikes afkomen belangrijk om goed te oefenen, omdat zij niet allemaal gewend zijn aan schakelmotoren. Ook de proefstartjes verliepen vloeiend en de coureurs lijken nu helemaal klaar voor de competitie.

Terwijl het op de meeste plaatsen in het land prima weer was, zou de zon zich in Assen de hele dag niet laten zien. De temperatuur ging ’s middags verder omlaag en er waren een paar schuivertjes. De coureurs kregen daarom de boodschap mee om de banden goed op te warmen voor de laatste sessies, ook een belangrijke leerschool. Aan het einde van de dag was rijderscoach Roy ten Napel dan ook tevreden over de groep.

Nieuwkomer Nick Roelfsema viel op doordat hij op zondag bij de snelle, ervaren jongens aan wist te sluiten. Hij heeft afgelopen winter niet stilgezeten. ‘Met de pocketbikes trainen we ’s winters gewoon door op de indoor-kartbanen.’ Roelfsema ging meteen al hard rond en noteerde na de laatste proefstart op zondag de derde trainingstijd. ‘Het ging inderdaad erg lekker. Ik heb niet alleen met de pocketbike getraind maar ook al een paar keer op een NSF gereden. Ik dacht eerst dat ik er nog niet klaar voor was om aan de selecties van de Molenaar NSF100 Cup deel te nemen. Maar Kas Beekmans, de kampioen van vorig jaar, zei dat ik dat wel moest doen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb want het ging best goed dit weekend! Ik heb geprobeerd aan te pikken bij de snelle jongens voorin en dat lukte goed. Ik kon op een gegeven moment zelfs Justin Fokkert nog inhalen! Maar het zijn natuurlijk nog maar trainingen en over drie weken zullen we zien we of zij dan nog harder gaan.’
Twan Smits, vorig seizoen vierde in de eindstand, zette snelle rondetijden op de klokken maar verslikte zich even in een proefstart. ‘Mijn hand schoot van de koppeling waardoor ik een behoorlijke wheelie maakte. Dat kan gebeuren maar daar leer je ook weer van. Gisteren heb ik de snelste ronde van de dag gereden en vandaag ging het ook goed. Ik ben tevreden want ik zit nu weer goed in m’n ritme, terwijl ik eigenlijk tussendoor niet getraind heb. Ja, op de skies maar niet met de motor.’ Twan wil voor de overwinningen gaan strijden. Als je vraagt wie hij ziet als zijn grootste concurrenten antwoordt hij: ‘gisteren heb ik steeds met Roy Klompmakers samen gereden, met hem moeten we dit seizoen rekening houden. Ook Justin Fokkert, en als Nick zo doorgaat ook met hem. Ik kan in ieder geval niet wachten op de eerste race, ik heb er nu al zin in!’

De dag werd traditioneel afgesloten met het poetsen van de motoren, zodat zij glimmend aan de start kunnen verschijnen op zaterdag 14 april. De eerste race wordt ook op de TT Junior Track in Assen verreden, inmiddels bekend terrein voor alle coureurs.

NK Junior Moto Racing wedstrijdkalender 2018:
14 april: Assen (TT Junior Track)
12 mei: Eindhoven (Circuit de Lansard)
21 mei: Staphorst (De Tippe)
9 juni: Assen (TT Junior Track)
28 juli: Berghem (Circuitpark Berghem)
18 en 19 augustus: Assen (TT Junior Track tijdens GAMMA Racing Day)
8 september: Emmen (circuit Pottendijk)
22 september: Berghem (Circuitpark Berghem)