Nick Roelfsema was tot nu toe heer en meester in Assen. Beide races die dit seizoen op de TT Junior Track werden verreden wist hij op zijn naam te schrijven. Damian Boessenkool wist al eerder wedstrijden te winnen in Veldhoven en Berghem en ging tijdens de GAMMA Racing Day in Assen het gevecht om de overwinning aan met Roelfsema. Het zou tot het laatste moment spannend blijven wie er als winnaar uit de bus zou komen!
 
Tijdens de GAMMA Racing Day wordt er traditioneel een weekend lang gereden op de TT Junior Track. Op zaterdag stonden er vrije trainingen en twee kwalificatietrainingen op het programma. De zondag werd aangevangen met een warming-up en een derde kwalificatietraining. Dat Roelfsema rekening zou moeten houden met Boessenkool bleek wel uit het feit dat ze om en om de snelste kwalificatietijden wisten te noteren: Roelfsema was de snelste in de eerste sessie, Boessenkool in de tweede en Roelfsema uiteindelijk weer in de derde en beslissende kwalificatietraining met een rondetijd van 54.4. Roelfsema zou dan ook vanaf polepositie mogen vertrekken met vlak achter hem Boessenkool en Daniël Tappel. De sterk rijdende Loris Veneman bezette de vierde startplaats voor Twan Smits en de snel in het seizoen groeiende Rookie Dylan Czarkowski.

Race 1
Net zoals tijdens de kwalificaties was het bewolkt maar droog bij aanvang van de eerste race. Roelfsema viel in het startlicht en nam direct de leiding met Boessenkool in zijn kielzog. Tappel, die dit seizoen ook al een race wist te winnen, wist dat hij meteen de aansluiting moest houden en deed zijn best om te volgen. Hij wist op zijn beurt een gaatje te slaan op Smits en Roy Klompmakers, die na een enigszins teleurstellende kwalificatie goed op dreef kwam. Czarkowski liet zien dat zijn zesde startplaats geen toeval was en hield die positie knap vast. Het was duidelijk dat de kopmannen aan elkaar gewaagd waren. Met vrijwel continu dezelfde rondetijden op de klokken was het wachten op een foutje maar die leek niet te worden gemaakt. Bij het ingaan van de laatste bocht lag Boessenkool nog aan de leiding maar zijn poging om Roelfsema te blokken mislukte: schouder aan schouder kwam het tweetal over de finish. Het was met het blote oog amper waar te nemen maar uiteindelijk bleek Roelfsema 0.03 seconde eerder zijn voorwiel over de finishlijn te hebben gedrukt. Tappel reed een sterke race met exact dezelfde rondetijden als het duo voor hem maar een gaatje van een halve seconde lijkt niet meer goed te maken als er geen fouten worden gemaakt. Hij kwam dan ook als derde over de finish, 3 seconden voor Klompmakers die inmiddels Smits had weten te passeren. Klompmakers kwam door de race heen sterk opzetten en wist zelfs in de eindfase de snelste raceronde op de klokken te zetten. Hij werd uiteindelijk vierde voor Smits en Czarkowski. Veneman werd zevende voor Maik Duin en Bastiaan Visser.

Race 2 
Alle ogen waren gericht op Roelfsema en Boessenkool maar het was Tappel die kopstart had. Al snel wisten eerst Boessenkool en daarna Roelfsema Tappel in te halen en leek het erop dat het tweetal wederom de dienst uit zou gaan maken. Geen meter werd er prijs gegeven en het zou wederom op de laatste ronde aankomen wie er met de zege vandoor zou gaan. Dit keer zou het Roelfsema niet lukken om Boessenkool van de overwinning af te houden. Wel wist Roelfsema de snelste rondetijd opnieuw te verbeteren en zette hij een ongelooflijk snelle 54.2 op de klokken. Tappel moest na zijn goede start opnieuw het tweetal voor zich dulden en zag halverwege de race Klompmakers aan zich voorbij komen. Een ronde later ging het helaas mis en schoof Tappel onderuit. Hij kon zijn machine nog wel oppakken maar moest op een ronde achterstand zijn weg vervolgen. Klompmakers reed een eenzame tweede helft van de race en werd onbedreigd derde. Vierde werd Smits voor Czarkowski, die met een knappe vijfde plaats zijn beste resultaat tot nu toe behaalde. Zesde werd Veneman voor Visser.

Met ieder een overwinning en een tweede plaats verdeelden Roelfsema en Boessenkool de punten. De dagzege gaat dan naar degene die de laatste race het hoogst wist te eindigen en dat was Boessenkool. Hij zou de hoogste trede van het podium mogen bezetten. Klompmakers mocht als derde mee naar het podium. In de tussenstand van het kampioenschap behoudt Roelfsema zijn 15 punten voorsprong op Boessenkool. Samen liepen ze iets uit op derde man Tappel.

Boessenkool was uiteraard tevreden. ‘De eerste race was jammer van de winst, ik ging iets naar de buitenkant bij het opkomen van het rechte stuk en Nick kwam binnendoor. We hebben wel even een beetje ‘geknuffeld’ ja, dat klopt. Er was niet meer ruimte en we wilden natuurlijk allebei niet toegeven!’ zegt hij lachend. Roelfsema legt uit waarom hij in de tweede race zijn trucje niet kon herhalen. ‘Ik was van plan om precies hetzelfde te doen als in de eerste race: de motor in de laatste bocht ertussen zetten. Maar dat plannetje mislukte want ik schakelde mis en bleef in de vierde versnelling hangen. Daardoor miste ik net wat snelheid en moest ik de overwinning aan Damian laten. Ja, we waren echt aan elkaar gewaagd vandaag!’

Een grote glimlach was te zien op het gezicht van Klompmakers. ‘De vrije trainingen gingen goed maar ik had de kwalificatie een beetje verprutst… ik was ook nog gevallen en kon niet verder komen dan een zevende tijd. Maar de eerste race begon al met een goede start en ik kwam snel in m’n ritme, wist zelfs de snelste raceronde te rijden! De tweede race kon ik meteen met de snelste jongens mee.  Ik moest Damian en Nick laten gaan maar ben echt superblij met mijn derde plaats!’

Sven Dijkstra had een beetje pech. ‘Ik ging er in de eerste race met een highsider vanaf en kwam hard op mijn linkerknie terecht. De tweede race had ik daardoor wat meer moeite met de linkerbochten. Ik ben uiteindelijk nog wel negende geworden, vlak achter Maik en Bastiaan maar er had misschien nog wel iets meer ingezeten!’

Over drie weken wordt alweer de voorlaatste wedstrijd van het seizoen verreden op kartbaan ‘Pottendijk’ in Emmen. In het Rookie-kampioenschap is Roelfsema niet meer te verslaan maar in het algemene kampioenschap ligt Boessenkool op de loer: het beloven dan ook weer spannende races te worden!

FIM Europees Kampioenschap Minimoto Racing
Damian Boessenkool wist niet alleen in Assen succes te behalen, twee weken eerder stond hij tijdens het EK Minimoto Racing ook al op het podium! In het Italiaanse Franciacorta kwamen Boessenkool, Tappel en Czarkowski uit in de Standaard Honda NSF100 klasse. Er werden drie races verreden waarbij Boessenkool in de eerste race een prima tweede plaats wist te behalen. In de totaalstand werd hij derde, een mooi Nederlands succesje! Tappel wist de races op een vijfde plaats af te sluiten. De coureurs zijn weer een mooie ervaring rijker.

Wedstrijdkalender 2018:
8 september: Emmen (circuit Pottendijk)
22 september: Berghem (Circuit Park Berghem)
Kijk voor al het overige nieuws op www.nsf100championship.nl