Onlangs heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een wetswijziging doorgevoerd voor motorrijbewijzen, het betreft een nieuw motorrijbewijs voor driewielers. Deze maakt het mogelijk om op 21-jarige leeftijd een A-rijbewijs te halen met Code 80 als toevoeging. Dit houdt in dat bezitters van dit rijbewijs alleen op driewielige motorrijwielen mogen rijden.

Het wetsvoorstel kwam voor alle instanties uit de lucht vallen. Het is hierdoor vooralsnog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. De wetswijziging is namelijk in strijd met het huidige getrapte systeem. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst naar het CBR voor verdere uitleg.

De regeling ‘coderingen beperkingen rijbewijs’ omschrijft code 80 als volgt: “Alleen voor houders van een rijbewijs voor driewielige motorrijwielen van de categorie A die jonger zijn dan 24 jaren.” Het is momenteel niet mogelijk een examen af te nemen op een driewielig motorrijtuig. Eind november zou dit wel mogelijk moeten zijn. Hoe het examen met Code 80 eruit gaat zien, en of het er definitief gaat komen is nog niet duidelijk.

Volgens Rijbewijs.nl, krijgt een geslaagde van het rijbewijs A met code 80 gelijk het rijbewijs A1 en A2 erbij. Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging voorspelt dan ook dat het getrapte motorrijbewijs op de schop gaat: ”Dit betekent dat 21-jarigen examen kunnen doen op een onbeperkte motor. Met het behalen van dit examen krijgen ze een A-rijbewijs met code 80, en mogen op een A2 motor rijden. Na twee jaar kunnen ze bij het stadhuis hun rijbewijs inwisselen voor een A rijbewijs, zonder daar extra examen voor te hoeven doen.”

meer info rijbewijs.nl