Honda heeft de populaire Forza 300 scooter voor 2018 compleet nieuw ontworpen, waarbij de Forza 300 meer in de voetsporen treedt van zijn populaire en succesvolle kleine broertje; de Forza 125. Het natuurlijke luxe en comfort gevoel van de Forza 300 is behouden, waarbij hij nu lichter, smaller en sportiever is geworden.

De Forza heeft al lange tijd een sterk imago in de Honda tweewieler line-up. De geschiedenis van deze premium ‘midden-grote’ scooter gaat terug naar het jaar 2000. Nu in 2018 wordt een compleet nieuwe Forza 300 voorgesteld, die meer in de voetsporen treedt van zijn populaire en succesvolle kleine broertje; de Forza 125.

De nieuwe 2018 Forza 300 heeft een frisse, sportieve nieuwe uitstraling met veel scherpe lijnen en kleinere afmetingen. De wielbasis is met 35mm naar 1.510mm verkort, de totale lengte met 25mm naar 2.140mm verkleind en het model is smaller (stuurbreedte met 2mm verkleind naar 755mm). Een compact ontwerp dat het manoevreren in smalle straatjes of druk stadsverkeer makkelijker maakt.

Daarintegen is de zadelhoogte met 62mm vergroot naar 780mm om beter zicht te bieden en is ook het achterwiel vergroot. Toch is de nieuwe Forza 300 met een rijklaargewicht van 182 kg maar liefst 12 kg lichter dan zijn voorganger. Dit met name dankzij het compleet nieuwe stalenbuizen frame dat speciaal is ontworpen om de acceleratie, topsnelheid en het verbruik te verbeteren.

De nieuwe Forza 300 deelt zijn 279cc vloeistofgekoelde viertakt SOHC motorblok met de legendarische Honda SH300i, waarbij het motorkarakter en de vermogensafgifte getuned zijn om een aangename rit met zeer gunstig verbruik te leveren in zowel het lage, midden en hoge toerenbereik. Het topvermogen wordt geleverd bij 25pk (18,5kW) op 7.000 tpm en het koppel is 27,2Nm bij 5.750 tpm. De gewichtsbesparing van 12 kg op de nieuwe Forza 300 draagt bij aan de prestaties; de Forza 300 heeft een verbruik van 1 op 31 km in WMTC modus. De inhoud van de bezinetank is 11,5 liter wat zorgt voor een bereik van meer dan 350 km.

Ook op het gebied van comfort zijn er vele vernieuwingen. Het nieuwe elektrisch verstelbare windscherm biedt maximale windbescherming en is, met een druk op de knop, eenvoudig elektrisch in te stellen op elke gewenste positie in de 140mm range.

Verder is ook het dashboard vernieuwd. In het nieuwe dashboard worden de analoge snelheidmeter en toerenteller bijgestaan door aanvullende digitale informatie, volledig LED verlicht. Via een knop op de linkerstuurhelft kan er gewisseld worden tussen 3 modi; kilometerteller + huidig verbruik / resterend bereik (tankinhoud), trip meter + gemiddeld verbruik en klok of buiten temperatuur weergave + accu sensor.

Een andere belangrijke vernieuwing voor de Forza 300 van 2018 is de Honda Selectable Torque Control (HSTC), dat voor het eerst sinds het bestaan van HSTC op een Honda scooter wordt toegepast. HSTC detecteert elk verschil in snelheid tussen het voor- en achterwiel, berekent daarop de eventuele verandering van grip en controleert het koppel met de benzine injectie om zo opnieuw tractie op het achterwiel te krijgen. HSTC kan in- of uitgeschakeld worden door een knop op de linkerstuurhelft.

Het Smart Key systeem van de Forza 300 regelt, naast de startknop en opbergvakken van de motor zelf, voor het eerst op een Honda scooter ook het slot van de 45 liter topkoffer. Met de ‘slimme’ sleutel op zak kan de rijder weglopen en de topkoffer zal automatisch op slot gaan. De schakelaar en aandrijving.

van het smart systeem op de topkoffer zitten in de bodem van de topkoffer en de achterste kuipdelen van de scooter verwerkt, zodat het volume van de topkoffer maximaal gebruikt kan worden. In Nederland zal de nieuwe Forza 300 standaard worden uitgerust met deze ‘smart’ topkoffer.

Daarnaast passen er twee volledige integraalhelmen in de buddy onder het zadel.

De 2018 Forza 300 zal beschikbaar zijn in vier kleuren:

  • Crescent Blue Metallic
  • Pearl Nightstar Black
  • Matt Cynos Grey Metallic
  • Matt Pearl Cool White

Daarnaast is een uitgebreid aanbod aan accessoires beschikbaar, waaronder:

  • Binnentassen voor koffers
  • Bagagerek
  • Verwarmde handvaten
  • Alarmsysteem

De nieuwe Forza 300 zal vanaf juli 2018 bij de Honda dealers verkrijgbaar zijn en wordt standaard geleverd met een 45 liter ‘smart’ topkoffer (ruimte voor 2 integraalhelmen), voor een introductieprijs van € 7.358,- (incl.BTW, BPM en alle rijklaarmaakkosten) De prijzen in België starten bij € 5.699,-. 

www.honda.nlwww.honda.be