In Nederland zijn scooters populair, maar de verzekering ervan is vaak kostbaar, met name voor jongeren uit grote steden. Onderzoek van Scooterverzekering.nl heeft aangetoond dat er aanzienlijke verschillen in premies zijn, voornamelijk beïnvloed door de leeftijd en woonplaats van de verzekerde. De gemiddelde verzekeringspremie voor scooters in grote steden, zoals Rotterdam, ligt 63 procent hoger dan in kleinere steden. Een 16-jarige bromfietser betaalt gemiddeld 236,50 euro per maand meer voor een scooterverzekering dan een 70-jarige.

Verplichte WA-verzekering soms peperduur

Nederlandse scooterrijders zijn wettelijk verplicht ten minste een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor scooters af te sluiten. Als gevolg van de leeftijd en woonplaats van de verzekerde kan de premie van zo’n polis echter enorm verschillen. Voor een Piaggio Vespa uit 2022 met een nieuwwaarde van 4.000 euro bedraagt de gemiddelde premie voor een 18-jarige 95,50 euro per maand. Een 16-jarige betaalt zelfs 166,17 euro maandelijks. Dat terwijl een verzekerde van 65 jaar oud slechts 24,50 euro per maand hoeft over te schrijven.

Maar het kan gekker. De hoogste premie – 286,26 euro per maand – voor een WA-verzekering werd gevonden voor een verzekerde van 16 jaar oud, woonachtig in Rotterdam. Dat is een enorm verschil met de laagst gevonden premie: slechts 14,23 euro per maand voor een verzekerde uit Zevenbergen van 60 jaar oud.

Voor veel jonge bromfietsers lijkt een allrisk verzekering, die ook schade door eigen fouten en diefstal dekt al helemaal onbereikbaar. Voor een Vespa-scooter kan de maandpremie voor een 16-jarige oplopen tot wel 625 euro, terwijl een 70-jarige slechts 82 euro betaalt. Dat betekent een jaarlijks verschil van meer dan 6.500 euro.

Oorzaken verschillen

Waar komen de grote verschillen in prijs vandaan? Ook dat werd uitgezocht door scooterverzekering.nl. Uit statistieken blijkt dat jongere bromfietsers vaker betrokken zijn bij ongelukken of schade. Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek was in 2012 9 procent van de zestienjarige bromfietsrijders verantwoordelijk voor verkeersschade. Ook zijn er flinke verschillen in diefstalcijfers. In 2022 zijn er in Rotterdam alleen al 2.235 snor- en bromfietsen gestolen. Goed voor ongeveer een 15 procent van alle diefstallen in Nederland.

“In grotere steden, zoals Rotterdam, is de kans op schade hoger dan in kleinere plaatsen. Complexere verkeerssituaties en hogere criminaliteitscijfers spelen hier een significante rol in het bepalen van de premies door verzekeraars”, stelt verzekeringsexpert Koen Kuijper. Toch rijst de vraag of er voldoende eerlijkheid en transparantie is in de verzekeringsmarkt, vooral als jongeren en stadsbewoners onevenredig zwaar getroffen worden.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek nam Scooterverzekering.nl de premies onder de loep voor diverse leeftijdsgroepen en steden, met als basis een Piaggio Vespa Sprint snorscooter uit 2022 met een cataloguswaarde van 4.000 euro.

De verzekeringspremies zijn vergeleken voor verschillende leeftijden van de verzekerde:
16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75 en 80
De premies voor de WA, WA+ en allrisk verzekeringsvarianten zijn opgevraagd bij drie grote verzekeringsmaatschappijen in Nederland:
1. Centraal Beheer
2. Inshared
3. Univé

Het volledige onderzoek, inclusief resultaten en conclusies is hier terug te vinden.