Sebastian Jonker schreef beide races in de Sportklasse op zijn naam in Blokzijl en profiteerde van de elektronische problemen van klassementsleider Robin Fick. Hierdoor liep hij flink in op de koploper. Jan Beens stond voor de derde maal dit seizoen op het podium. In de Formuleklasse mocht Wesley Deckers zich na de tweede race Nederlands Kampioen noemen.

Het zag er onbezorgd uit voor Robin Fick. Startend vanaf pole ging hij in de eerste race goed van start. Al snel ontstond er een gaatje maar Sebastian Jonker was vastberaden om Fick dit keer niet weg te laten lopen. Na een aantal ronden wist hij het wiel van Fick te pakken. Achter hen reed Robin Mak sterk op de derde plaats met een gaatje op Jan Beens en André Hertsenberg. Jonker kon het tempo van Fick niet volledig volgen en moest zich iets laten terugzakken. Halverwege de race herpakte de coureur uit Rouveen zich en had hij Fick opnieuw in het vizier. Achterblijvers gooiden roet in zijn eten waardoor Jonker opnieuw aan een inhaalrace moest beginnen. Opnieuw vond hij de aansluiting op de koploper Fick en in de slotfase van de race kon Jonker zijn opponent zelfs inhalen en uiteindelijk als eerste over de streep komen. Beens had de voorsprong op Mak uitgebouwd en kwam als derde over de finish.

“Ik moest dat gat wel dichtrijden naar Robin toe, want tweede worden daar heb ik niks aan voor het kampioenschap. Ik ging telkens harder en toen ik er eenmaal bij was had ik wel last van de achterblijvers. Ook maakte ik zelf nog een klein foutje waardoor het gat tussen Robin en mij weer groter werd. Ik wist dat het daarvoor gelukt was om naar hem toe te rijden dus dan moest dat een tweede keer weer lukken en dat ging goed. Ik wist meteen waar ik hem voorbij moest gaan toen ik weer achter hem zat. Het was mooi dat ik deze overwinning kon pakken” aldus een tevreden Sebastian Jonker.

Jan Beens: “In de eerste race pakten de veranderingen aan de motor gelukkig goed uit want in de kwalificatie liep de machine nog niet optimaal. Ik merkte dat ik naarmate de race vorderde steeds beter in mijn ritme kwam. Ik zag het gaatje telkens kleiner worden en heb er alles aan gedaan om dichterbij te komen. Dat is goed gelukt.”

Tweede race

In de tweede race was Fick gebrand op revanche en dat uitte zich opnieuw door een goede start en het snel opgebouwde gaatje met de rest van het deelnemersveld. Jonker was slecht weg en moest zich in de beginfase van de race langs Beens en Hertsenberg werken. Fick bouwde zijn voorsprong snel slim uit en Jonker had veel moeite om de coureur uit Sint Anthonis te volgen. In de veertiende ronde kreeg Fick elektronische problemen met zijn motor en moest hij zijn machine noodgedwongen aan de kant zetten. Daardoor kon Jonker de race eenvoudig uitrijden en finishte Beens als tweede met ruim vijf seconden voorsprong op Hertsenberg.

Jonker: “Mijn start in de tweede race was dramatisch dus ik moest eerst wat andere coureurs inhalen voordat ik bij Robin in de buurt kon komen. Toen had hij alweer een gat geslagen. Ik kon het gaatje wel wat kleiner maken maar kwam er niet snel dichterbij. Robin had vervolgens een kapotte motor waardoor ik rustig kon uitrijden. Het ging goed vandaag en ik ben flink wat punten ingelopen. Kampioen worden blijft nog lastig maar we hebben nog een paar wedstrijden te gaan.”

“Mijn start was niet al te best, ik moet altijd even op gang komen. Toen ik op de derde plek lag ging het lekker en kon ik goed meerijden. Het is jammer dat Robin uitviel maar daardoor ben ik vandaag wel tweede geworden.  Ik ben dik tevreden vandaag!” vertelde Jan Beens na afloop.

Kampioenschap in Formuleklasse

Wesley Deckers had na zijn races in Blokzijl voldoende punten verzameld om het kampioenschap in de Formuleklasse te kunnen vieren. Hij vertelt: “Het is wel jammer dat er dit jaar weinig deelnemers zijn in deze klasse. Ook het verschil is vrij groot. Vandaag ben ik wel tevreden over mijn prestaties, ik heb het maximale eruit gehaald. Ik heb dit jaar veel meer vertrouwen gekregen in de motor. Volgend seizoen hoop ik in de Expiklasse een gooi te doen naar het kampioenschap.”

Bronvermelding foto: Motografie