Na jarenlange discussies is sinds 1 januari 2023 de helmplicht voor de snorscooterrijder een feit. De invoering van de helmplicht voor snorfietsers heeft grote impact op zowel de ondernemers als alle bijna 800.000 snorfietsgebruikers in Nederland. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan voor- bereiden op de introductie, is de datum tot 2 keer toe uitgesteld, maar inmiddels definitief. Belangrijk is wel dat de helmplicht voor de snorscooter niet samengaat met een verplaatsing naar de rij- baan zoals in Amsterdam en Utrecht wel het geval is. Bij de landelijke maatregel blijf je als snorfietser op het fietspad, maar dan wel met een helm!

Welke helm

Wij rijden de meeste kilometers met een jethelm en willen voor je in kaart brengen wat er allemaal te koop is op dit gebied, zeker nu de Speed pedelec helm daarbij komt. Met als belangrijkste de snorfietsrijder, die straks verplicht een helm moet gaan dragen. De keuze is reuze en wij lieten ons dan ook graag informeren door Sunder bromfietsen in Den Hoorn, een specialist van alles op het gebied van scooters én helmen.

Speed pedelec helm beeldmerk

Fietshelmen voor Speed Pedelecs en snorscooters die voldoen aan de NTA 8776 norm hebben een eigen herkenbaar beeldmerk.

Interview

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een helm? En wat waren eigenlijk de trends van 2022? Wij stelden Jaap van Sunder bromfietsen de volgende vijf vragen:

Waar letten jullie vooral op wanneer jullie advies geven over helmen?
Het allerbelangrijkste bij het uitzoeken van een helm is de pasvorm en de juiste maat. Kies je de verkeerde pasvorm en de verkeerde maat, dan kan de helm bijvoorbeeld gaan knellen op het hoofd, maar veel te ruim zitten rondom de wangen. Een niet goed passende helm geeft ook meer windgeruis. In de regel geldt: hoe strakker, hoe stiller. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste soort helm kiest. De Speed pedelec helm is sinds kort een mogelijkheid voor de snorscooterrijder en zijn passagier. Deze helm wordt vaak in een maat range aangeboden en is dan handmatig instelbaar vanaf maat 58 t/m 61.

Wat waren afgelopen jaar de bestverkochte helmen in jullie winkel?
Onder de scooterrijders verkochten wij qua jethelmen veel Beon helmen, en qua Speed pedelec helmen de Demm Speed pedelec het meest, maar ook merken als Abus, Livall en Vito doen het goed bij ons.

Wat zijn de belangrijkste innovaties?
De komt van een goedgekeurde Speed pedelec helm heeft flink wat veranderd in de markt. Traditionele helmenfabrikanten startten in een vroeg stadium met Speed pedelec helmen die voldoen aan strenge normen. Een goedgekeurde Speed pedelec helm moet voldoen aan de NTA 8776 norm. Daarbij is de komst van LED verlichting achterop de helm een veilige innovatie.

Van welke nieuwe modellen verwachten jullie veel in 2023?
Voor de scooterrijders verwachten wij veel van de Speed pedelec helmen, maar ook Jethelmen in de prijsklasse tot 100,- euro zal veel beweging komen. Binnen de scooterbranche is de nieuwe Roof Roadster een helm die velen aanspreekt, maar dan spreken we wel van een geheel andere prijsklasse.

Verder nog tips voor onze lezers bij het kiezen van een helm?
Kies nooit voor een helm die niet goed past, ook niet als het de allermooiste helm is die je ooit hebt gezien. Mocht je moeite hebben met het vinden van een goed zittende helm, vraag dan een verkoper om je hierbij te helpen. Alleen een goed zittende helm kan het rijplezier verder vergroten.