We hebben het elektrische topmodel van IVA scooters te gast: de E-GO S5. Meer vermogen, grotere wielen en dito afmetingen. Wij zette deze IVA scooter weer een week lang in voor onze gebruikelijke ritten en geven antwoord op de vraag of dit dé scooter is voor iedereen die op zoek is naar een comfortabele e-scooter!

Bekend gezicht

Of hij comfortabel is, daar komen we zo op, want eerst kijken we nog eens goed naar het design. We hoeven niet om de hete brij heen te draaien dat de ontwerpers voor de S5 goed om zich heen hebben gekeken toen ze achter de tekentafel gingen zitten. IVA stopte tijd in dit ontwerp en dat betekent dat er gewoon een heel knappe scooter voor de deur staat, die zeker leuke ‘eigen’ stijlelementen heeft. Zo ben ik erg gecharmeerd van het zwarte achterlicht. Hierin het led achterlicht, maar ook de led knipperlichten zijn erin geïntegreerd. Het zwart steekt af tegen de fraaie wijnrode uitvoering die wij hebben meegekregen van de importeur. We noteren voor en achter een 12” wiel, waarvan het voorwiel sportief is vormgegeven. Het achterwiel is logischerwijs ‘dicht’ door de aanwezigheid van de naafmotor.

Op het matte en kale stuurtje zien we een groot lcd display met een zwarte achtergrond. De informatie die het weergeeft is in het wit en dat zorgt voor een goede afleesbaarheid, zowel overdag als in het donker. Op het dashboard lezen we naast de snelheid de ingeschakelde rijmodi af, maar ook houd je hier de resterende accucapaciteit in de gaten. Bij het starten van de scooter wordt kort de algehele kilometerstand weergegeven, waarna deze snel overschakelt naar de tripmeter. Helaas schakelt de tripmeter bij elke rit weer op nul, waardoor je zelf de verreden kilometers met je accu zal moeten bijhouden.

S5

Fraai en duidelijk afleesbaar dashboard

Verrassend compleet

Naast dat de scooter er leuk uitziet, is hij ook erg compleet. De scooter heeft een adviesverkoopprijs van €2.679,- en zit ruim in zijn standaarduitrusting. Zo is de scooter standaard voorzien van een alarm en keyless functie, USB-aansluiting, zijstandaard, 3.000 Watt Bosch motor en een 60V/24Ah accu van Samsung. Ook is de achterbrug van titanium en dat geeft hem niet alleen een sportieve, maar ook een meer premium uitstraling. Plaatsnemen op de E-GO S5, doe je op een ruim en vlak zadel. Er is ruimte genoeg voor twee en je passagier kan zijn of haar schoenen plaatsen op de twee uitklapbare stepjes. Zelf heb je de beschikking over een vlakke treeplank, die wel opvallend hoog is. Hierdoor zitten de knieën iets hoger dan je gewend bent, al verwachten we dat iemand van een gemiddeld postuur nog altijd niet in de knoop komt met het stuur. Wel een feitje om in de gaten houden, mocht je in de race zijn voor een S5!

Weinig op aan te merken

Met een druk op de knop springt de Bosch motor uit zijn parkeerstand en dan zorgt een lichte draai aan het rechter handvat al voor een sportieve acceleratie. Binnen luttele seconden zitten we dan ook al aan de 45km/u. De scooter is dus vlot, maar ook lekker kwiek. De scooter laat zich makkelijk een bocht in dirigeren en de voorvork en de dubbele schokdempers aan de achterzijde zorgen voor het nodige comfort. Rijd je met veel bagage (er is een optionele topkoffer verkrijgbaar en hij is er als Delivery) of een passagier? Dan verstel je door middel van een haaksleutel makkelijk de veervoorspanning. Wij reden de IVA in de standaard afstelling en onze verwachting is dat dit bij de meeste S5-rijders ook wel van toepassing zal zijn. Hier valt gewoon heel weinig over op of aan te merken, en dat is natuurlijk een goed teken.

De E-GO S5 is er zowel in 25- als 45km/u

Afwerking

De scooter is dan ook netjes afgewerkt. Vreemde kieren of rammeltjes komen we niet tegen en wat we zien, ziet er allemaal hoogwaardig uit. Dit is ook het geval als we met een draai naar links in het contactslot het zadel openen. Hier hebben we uitzicht op een keurig afgewerkte ruimte. Naast de enkele lithium-ion accu is er nog plek voor de lader en anders de optionele tweede accu. Of je die tweede accu daadwerkelijk nodig zal hebben, dat betwijfelen we. Onze 45km/u versie haalde met gemak de 50 kilometer en had dan nog wat reserves over. Kies je voor de S5 als snorscooter dan haal je zelfs een actieradius tot 80 kilometer. Toch meer kilometers nodig? Dan is het fijn om te weten dat de fabrikant tegen een meerprijs van €799,- een tweede accu levert. Dat is natuurlijk nog altijd een hoop geld, maar verder kijkend in de markt is het een nette prijs. De accu is opvallend smal gehouden en het gewicht is met 9,5 kilo ook nog heel schappelijk voor als je de accu binnenshuis (of voordelig op je werk…) wil opladen.

Laden

Van helemaal leeg naar vol neemt tussen 4 en 6 uur in beslag. IVA geeft zelf aan dat de accu 800 keer opgeladen kan worden. Vermenigvuldigen we dit aantal met een actieradius van maximaal 60 kilometer (als je hem echt helemaal leeg wil rijden), dan doe je theoretisch gesproken 48.000 kilometer met de accu. De aandrijflijn is verder onderhoudsvrij, waardoor je het onderhoud moet zoeken in slijtage-onderdelen zoals je banden en de remblokken. Van die laatste heeft de scooter er vier, wat betekent dat de scooter is uitgerust met twee schijfremmen. Deze doen wat er van ze wordt verwacht en dat betekent een goede doseerbaarheid en voldoende kracht wanneer je daarom vraagt.

IVA E-GO S5

Cool achterlicht

Conclusie

Ja, we konden er niet omheen om te melden dat de IVA ons wel heel erg sterk aan een andere scooter deed denken. Toch verdween deze opmerking als sneeuw voor de zon toen we de scooter bekeken en reden! De E-GO S5 is zo’n scooter waar eigenlijk niks mis mee is en waarbij je écht moet zoeken om wat te vinden. Iets vinden doen we natuurlijk altijd en als we mochten kiezen dan maakten we de treeplank wat lager en zorgden we voor een knopje op het dashboard om de tripmeter manueel te kunnen resetten. Maar dat is het dan eigenlijk wel. Kies een rode en je hebt een verdraaid mooie scooter voor je neus staan, die ook qua rijeigenschappen niet snel zal teleurstellen. De prijs van €2.679,- is scherp, tel uit je winst!

Specificaties

 • Motor 3.000 Watt Bosch naafmotor
 • Accu    60V / 24Ah
 • Gewicht 72 kg (excl. accu) 
 • Remmen voor           schijfrem
 • Remmen achter        schijfrem
 • Banden voor 12”
 • Banden achter          12”
 • Kleuren         wit, rood, mat zwart, mat grijs
 • Actieradius    60km (45km/u)
 • Oplaadtijd     4-6 uur
 • Afmetingen   1.890 x 720 x 1.111 mm
 • Prijs NL/BE   €2.679,-
 • Importeur NL/BE     IVA Mobility BV
 • Website NL/BE www.ivamobility.com