Wanneer de winter eraan komt verdwijnen de zomerhandschoenen meestal naar zolder en wordt er plaatsgemaakt voor winterhandschoenen (bekijk hier onze winterhandschoenentest uit 2021). Maar hoe goed deze winterhandschoenen ook zijn, wanneer het beneden de 5 graden wordt zijn deze vaak ook niet meer voldoende. Gelukkig is daar de verwarmde motorhandschoen. Wij testten 7 paar verwarmde motorhandschoenen met accu in de prijsklasse tot maximaal 275,- euro.

Handschoenen met accu
Wie scooter of motor rijdt in de winter kent het fenomeen koude handen als geen ander. Ondanks dat ‘gewone’ winterhandschoenen zonder verwarming de kou tot zo’n 5 graden best goed buiten kunnen houden, wordt het daaronder gewoon erg lastig. Wanneer de afstand dan ook wat langer en de snelheid hoger is, zijn verwarmde motorhandschoenen eigenlijk onmisbaar. Daarbij komt dat op hogere snelheid de temperatuur verder afneemt. Een voorbeeld: als het 6 graden vriest bij windkracht 9, is de gevoelstemperatuur -19 graden. Onder de 10 graden daalt, door een ‘windchill effect’, de gevoelstemperatuur bij snelheden boven de 50 km/u tot onder het vriespunt. Toch wordt er bij motorrijders vaak lacherig over gedaan, net als bij traction control en ABS, totdat je het hebt ervaren. Wie op een koude winterdag een paar verwarmde motorhandschoenen heeft gedragen is vaak gelijk verkocht. Voor de test hebben wij ‘stand alone’ winter motorhandschoenen die niet met de accu van de motor verbonden zijn. Het argument van motorrijders om deze handschoenen niet te dragen vanwege het gedoe door de montage van kabels kunnen we dan ook direct van tafel vegen. Deze verwarmde motorhandschoenen worden gevoed door een eigen herlaadbare lithium accu.

Zo testen wij
Wellicht het belangrijkste uit deze test, worden de verwarmde motorhandschoenen voldoende warm (warmteafgifte). Verder worden de verschillende handschoenen beoordeeld op veiligheid (protectie), zijn ze makkelijk in het gebruik en zitten ze fijn (draagcomfort). Daarbij willen we graag weten of je droge handen houdt tijdens een regenbui (waterdichtheid). We kijken naar het ontwerp (styling), omdat het er gewoonweg ook goed uit mag zien. Niet onbelangrijk: welke verschillende materialen heeft het merk gebruikt en hoe is de afwerking van de materialen (afwerking). En als laatste de afwerking in verhouding tot de prijs (prijs/kwaliteit). Tijdens de test was de buitentemperatuur 6 graden.

– Warmteafgifte
– Afwerking
– Styling
– Protectie
– Waterdichtheid
– Draagcomfort
– Prijs/kwaliteit

(schaal 1 – 5 waarbij 5 het maximaal aantal te behalen punten is)


Tucano Urbano Handwarm Gloves

 

Deze verwarmde motorhandschoenen zijn deels gemaakt van Neopreen met afwerking van geitenleer. De handpalm is gemaakt van imitatie suède waarbij voor de voering gebruik is gemaakt van een zachte PRIMALOFT thermische voering. Het HYDROSCUD binnenmembraan is 100% waterproof en ademend. Deze handschoen voldoet volledig aan de CE keuring. Op de handpalm zien we een Soft D3O voering met daarbij siliconerubber print voor extra grip op het stuur. De handschoenen zijn geschikt om je telefoon te bedienen, in het geval van een Iphone lukte dat ook prima. De handschoen wordt geleverd met een oplader en 2 lithium accu’s van elk 7.4V/2.200mAh die in zo’n 3 uur zijn volgeladen. Deze handschoenen kennen in tegenstelling tot veel anderen uit de test slechts 1 stand, oftewel aan of uit. In deze stand houden ze het bij een volgeladen accu maximaal 3 uur en 25 minuten uit. De handschoen verwarmt de handpalm en vingers bij zo’n 6 graden volledig maar echt bloedheet wordt het niet. Wat design betreft refereert de handschoen het minst aan een échte motorhandschoen. Daardoor ook goed te gebruiken als je niet op de motor of scooter zit. De handschoen heeft een goede pasvorm met een zachte flexibele stof en brede schacht waar de accu’s in een vakje met klittenband in passen, en hebben rond de schacht ook nog klittenband. Bij de onderwatertest gaat hij na 1,5 minuut minimaal lekken bij de duim. Een no-nonsense handschoen, zonder gekke franje die effectief en scherp geprijsd is krijgt van ons het predikaat ‘goede keus’!

 

Difi Polaris Aerotex Heated Winter

 

Deze opvallend sportief ogende handschoen is grotendeels gemaakt van leer en is volgens de specificaties niet alleen winddicht, maar ook waterdicht en ademend door het AEROTEX membraan. Voor de vingers en knokkels wordt Foam-Shock-Absorber gebruikt en zelfs dubbel leer op de handpalm en zijnaad. Voor de thermische isolatie gebruikt Difi Dupont Comfortmax. Deze handschoen wordt standaard geleverd met een lader en 2 lithium accu’s van 7.4v 2.200 mAh die in de schacht verwerkt zijn. De verwarming kent 3 standen waarbij je in de praktijk de warmste stand (rood) kiest en je vervolgens maximaal 2 uur kan genieten van warme handen, en dat is niet de langste duur van deze test. De carbon bedrading loopt eveneens door de vingers en dat is wel voelbaar, wie daar gevoelig voor is kan het als vervelend ervaren. De verwarming wordt goed verdeeld over de palm en vingers, maar echt bloedheet wordt het in stand 3 niet. Bij een temperatuur van 5 graden blijven de handen warm zonder zweterig te worden, daarbij houdt de accu het 2 uur en 15 minuten uit. De pasvorm is verder perfect waarbij de schacht door middel van een koord instelbaar is. Op de schacht is tevens reflecterend materiaal aangebracht wat de veiligheid ten goede komt. Klittenband bij de pols en op de pols zorgt ervoor dat er een nog betere pasvorm wordt ervaren. Met de vingers kan je eenvoudig het scherm van je telefoon bedienen. De onderwatertest doorstaat hij met vlag en wimpel, de handschoen blijft na 2 minuten onder water kurkdroog. Een fijne goed isolerende handschoen die er sportief uitziet en een perfecte pasvorm heeft, en een prijs die in lijn ligt met de concurrenten.

 

Gerbing XRL

Gerbing is toonaangevend als het gaat om verwarmde kleding want het merk kent niet alleen verwarmde motorhandschoenen, het assortiment is veel breder. We zien ook jassen, broeken en zelfs verwarmbare sokken. De door ons geteste handschoen is de L versie waarbij de schacht langer is voor het gebruik van de accu’s. Gerbing gebruikt roestvrij staal verwarmingsdraad (Microwire) wat moet zorgen voor een egale verwarming. De Hipora voering zorgt voor een wind- en waterdichte voering waardoor hij bestendig is tegen water en wind. In de handschoen vinden we Thinsulate isolatie voor extra warmte. De polsband is met klittenband verstelbaar. Zowel de knokkels als de handpalm bieden extra bescherming, daarbij bestaat de handschoen voor 90% uit echt leer! Je kunt het touchscreen van je telefoon heel goed bedienen met je vingertoppen. Deze verwarmde motorhandschoenen worden standaard geleverd met een accukabel maar optioneel is een accukit met twee 12v 2Ah accu’s die wij hebben getest. Handig is dat de accu’s middels 4 leds aangeven hoeveel stroom er nog in zit. De laadtijd van deze accu’s is met ruim 7 uur weliswaar erg lang, ze houden het ook het langste uit in deze test. Pas na 3 uur en 35 minuten zijn de accu’s in de hoogste stand leeg. Deze handschoen ziet er fraai uit en de afwerking staat op hoog niveau. De pasvorm van deze handschoen is echter niet optimaal omdat er veel ruimte op de handpalm ontstaat waardoor je minder het gevoel met de motor hebt. De 12v accu’s zijn fors en goed voelbaar in de schacht. De verwarming kent 3 standen waarbij in de warmste stand de vingers goed warm blijven, de handpalm kent echter een koude zone. Wij meten in de handschoen 42,1 graden. De enige handschoen waarbij al na 30 seconden het water bij de duim naar binnendringt en na 2 minuten volledig nat is. Een kwalitatief hoogstaande handschoen die zeer goed z’n werk doet als het gaat om verwarmen, maar minder scoort op pasvorm, waterdichtheid en prijs, want met een totaalprijs van 329,- euro is het veruit de duurste uit de test.

 

IXS Tour LT Glove Heat ST

Vorig jaar won IXS de winterhandschoenen test dus de verwachtingen dit jaar zijn hooggespannen. Wederom levert het merk een fraaie handschoen die deels gemaakt is van geitenleer voor de knokkels en een dubbele leerlaag aan de binnenzijde. Verder een mix van solto-TEX membraan en Tri Fleece binnenvoering. Er wordt Thinsulate isolatie toegepast (handpalm 100gr, rug 300gr). De knokkelvulling bestaat uit Poron XRD schuim voor extra bescherming. Je kunt met je vingertoppen je touchscreen aanraken en aan de duim zien we een rubberen lip om het water van het vizier af te vegen. De handschoen wordt geleverd met een (per handschoen) dubbele 7v 2Ah accu die gemakkelijk in de schacht te monteren is. De bijgeleverde lader heeft zo’n 4 uur nodig om van 0% leeg naar 100% vol te laden. Ook bij deze IXS verwarmde motorhandschoenen staat de afwerking op een hoog niveau, wel is de pasvorm, vooral bij de pols, aan de krappe kant zodat je bij een online bestelling weleens verkeerd kan zitten. Zowel de schacht als de pols kan middels klittenband versteld worden zodat je een goede afsluiting hebt voor de koude lucht. Deze handschoen kent zelfs 4 warmtestanden waarbij wij in de maximale stand hebben getest. De handschoen weet niet alleen de vingers maar ook de handpalm goed te verwarmen en noteert een binnentemperatuur van 36.3 graden, waarbij de temperatuur 2 uur en 45 minuten kan worden vastgehouden. Daarmee is het samen met de Capit en Gerbing de langste batterijduur uit de test. Ook de onderwatertest doorstaat hij met glans en na 2 minuten is de handschoen nog altijd kurkdroog. Het is knap dat het IXS weer gelukt is winterhandschoenen te lanceren die hoge ogen gooit in de test. Zowel het design als de afwerking is bovengemiddeld, wel een handschoen die je het beste even kan passen in de winkel omdat ie ietwat klein valt. Met een prijs van net geen 250,- euro wederom een topper uit het IXS programma.

 

Capit WarmMe

Het merk Capit is in de racewereld alom bekend, en ook in de kleding heeft het een grote naam. Capit heeft een verwarmde motorhandschoen in het programma die slank en sportief oogt. Deze handschoen is wind -en waterdicht en maakt gebruik van een Hipora membraan. Voor de thermische isolatie wordt gebruik gemaakt van Thinsulate die daarbij wordt geholpen door de verwarming in de handschoen. De knokkels en handpalm zijn uitgerust met materiaal conform de Europese EN13594 eis en zijn uiteraard CE gekeurd. Deze Capit handschoenen worden geleverd met de krachtige 7.4v 3Ah accu’s die in de schacht achter een rits kunnen worden gemonteerd. Het systeem kent 3 standen waarbij wij op de maximale stand hebben getest. De handschoen heeft een goede pasvorm en is netjes afgewerkt met leer in de handpalm en carbon inzetstukken op de hoeken van de hand. Ook is het mogelijk met de vingertoppen je touchscreen van je telefoon te bedienen. Wij zijn positief verrast door de hitteafgifte en de goede verdeling binnen de handschoen. Sommige concurrenten geven vooral in de vingers warmte af, maar deze handschoen biedt warmte in alle delen van de handschoen waarbij ook de handpalm warmte voelt. In de praktijk zien we dat in de hoogte stand de accu’s twee uur en 45 minuten halen, wat heel netjes is. Wellicht de grootste verrassing uit de test, want niet eerder scoorde een onbekende zo hoog als deze Capits. Ook blijven de winterhandschoenen na 2 minuten onder water 100% droog, een knappe prestatie! Niet alleen op pasvorm en design scoren ze goed, maar waar ze voor zijn bedoeld, verwarmen, krijgen de handschoenen een hele dikke plus en wordt hierdoor testwinnaar!

 

Alpinestars HT-3 Heat Tech Drystar

Met alle tekorten van grondstoffen op de wereldmarkt zien we dat de levertijden steeds langer worden, zo ook bij de handschoenen van Alpinestars. Deze zijn namelijk op het moment van de test (jan 2022) niet leverbaar. Wij kregen vanuit Italië een pre-productiemodel opgestuurd dat verder wel gewoon mee kan dingen in de test. Een sportieve handschoen die, in tegenstelling tot de andere uit de test, een heel korte schacht heeft. De handschoen is uitgerust met het waterdichte en ademende Drystar membraan zodat regen en wind geen kans mogen krijgen. Aan de binnenzijde wordt 100gr 3M™ Thinsulate™ gebruikt, zodat hij de warmte goed vast kan houden. Over het design hoor je ons niet klagen want deze handschoen ziet er gewoon gelikt uit waarbij gebruik is gemaakt van textiel en leer. Daarbij zien we bescherming op de knokkels en is de schacht middels klittenband instelbaar. Deze vrij korte sportieve verwarmde motorhandschoen heeft geen lange schacht waardoor je polsen al snel kou vangen. In die schacht past een 7.4V 2Ah lithium accu met 3 verschillende warmtestanden waarbij we testen in de warmste stand. De handschoen wordt goed en voelbaar warm, maar verwarmt daarbij wel vooral de vingers en bovenkant van de hand. De aan-uit button op de hoek van de handschoen is echter minder goed te bedienen en zouden we liever bovenop zien. Ook met deze HT-3 heat kan je een touchscreen bedienen zonder ze in de kou uit te hoeven trekken. Gaat het bij Italiaanse merken nogal eens mis met de maattabel, deze handschoenen volgen de normale Europese maattabellen. Een korte sportieve handschoen die goed warm wordt maar de handpalm minder goed verwarmt. Dat verwarmen houdt hij 1 uur en 50 minuten vol totdat hij leeg is. De korte schacht kan zorgen voor kou bij de polsen waardoor hij bij echte koude winters niet goed voldoet. Wel is hij 100% waterdicht en dat is een mooie prestatie! Een fraaie handschoen in combinatie met een nette prijs en een indrukwekkende warmteafgifte zorgt voor een goede klassering.

 

Macna Ion RTX

Macna heeft een uiterst complete en modieuze kledinglijn waarbinnen verwarmde motorhandschoenen uiteraard niet kunnen ontbreken. Eerlijk is eerlijk, wat design betreft is het een handschoen waar je mee gezien mag worden en wellicht de mooiste uit onze test. Maar met alleen een knap design kom je er niet. De materialen van deze handschoen bestaan uit textiel en voor de handpalm en vingers uit geitenleer. Op de palm en knokkels wordt stevige protectie gebruikt en bij de duim uit een stuk van het zogenaamde Ergo Thumb. Verder is hij voorzien van een waterdicht en ademend membraan, Raintex wat moet zorgen voor droge handen. Bij de pols is klittenband gebruikt en heeft Macna waterexhaust toegepast. Een afvoeropening moet zorgen dat water niet blijft staan tussen het membraan en buitenlaag. Macna spreekt over een Bemberg binnenvoering. Bemberg is een ademende vezel met microporiën die snel vocht absorbeert en naar buiten brengt en wordt alleen in Japan geproduceerd. Op zowel de linker- als rechterhandschoen is een ‘ruitenwisser’ gebruikt waarmee je je vizier kunt schoonvegen, maar verwacht hier geen wonderen van. Met de wijsvinger kun je een touchscreen aanraken en dat werkt in de praktijk redelijk. Op de schacht is reflectie aangebracht en in de schacht vinden we waar het grotendeels om draait. De handschoen wordt standaard geleverd met twee 7.4V 2.2Ah accu’s en een lader. De accu werk je netjes weg in de schacht en tijdens het rijden merk je daar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gerbing, niets van. De handschoen heeft een goede pasvorm en zit ook echt perfect. De handschoen kent 4 standen en een indicator hoe vol de accu’s nog zijn, handig! Met de standaard geleverde accu’s blijven deze handschoenen in de hoogste stand 1 uur en 50 minuten op alle plaatsen warm. We voelen warmte in de vingers, op de knokkels en in de duim. Deze handschoen is eveneens leverbaar met een 12V accukit en presteert dan nog beter, maar is wel een stuk duurder (€ 309,-). Een uiterst fraaie handschoen die in vergelijking tot de andere winterhandschoenen in de test net iets minder warm wordt. De onderwatertest is voor deze handschoen geen enkel probleem en na 2 minuten blijft hij binnenin kurkdroog. Met 259,95 euro net iets duurder en kortere accuduur dan sommige concurrenten.

 

Conclusie

Boven de 7 graden lukt het met een goede handschoen nog wel, maar verwarmde winterhandschoenen helpen vooral wanneer de temperatuur beneden de 6 graden komt. In de test hadden we graag nog meer handschoenen getest, maar het bleek al een enorme opgave om de door ons geteste exemplaren te bemachtigen. Back orders zijn meer regel dan uitzondering in tijden van Covid. Het merk Capit wint met WarmMe de test want de handschoen scoort met alles een dikke plus en heeft een lange batterijduur. Tucano scoort met de Handwarm verrassend goed want het is de goedkoopste uit de test met (op Gerbing na) de langste batterijduur (3 uur 25m) vandaar onze voordelige keus.

Bekijk een compleet assortiment zomer- of winterhandschoenen op voordeelhelmen.nl


Tekst: Maurice van Oosten

Foto’s: Mariska Grob & Raymon de Kruijff