Brekr brengt in 2023 een fatbike op de Europese markt. Het design van deze Brekr model F toont grote gelijkenis met Brekrs’ eerste product, de Model B. De Nederlandse fabrikant komt in de populaire fatbike-klasse met een aantal innovaties zoals een 22 inch wielmaat en een zadel dat in hoogte versteld kan worden. De eerste fatbikes verwacht Brekr te leveren in de zomer van 2023.

De fatbikes ontlenen hun naam aan de dikke banden. Standaard hebben fatbikes 20 inch grote wielen, 4 inch breed. Brekr wil haar fatbike een volwassen uiterlijk meegeven en introduceert met 22 inch een nieuwe wielmaat voor fatbikes. Omdat deze wielmaat nog niet bestond, ontwikkelt Brekr een nieuwe velg en band voor de model F. Niels Willems, medeoprichter van Brekr: “We verwachten daarmee niet alleen het design te verbeteren maar ook de rijeigenschappen en het comfort. Voor voertuigen geldt de vuistregel dat grotere wielen oneffenheden makkelijker wegwerken.”

Hoogteverstelling voor het zadel
Als eerste fabrikant integreert Brekr de zadelhoogte instelling in het frame. Het zadel kan in drie hoogtes worden ingesteld van 80 tot 90 centimeter.

Jasper Hagedoorn, medeoprichter van Brekr: “Op vrijwel alle type fietsen kun je de hoogte van het zadel instellen. Vreemd genoeg kon dat bij fatbikes nog niet, los van sommige verhogers die je tussen frame en zadel monteert. Als je fietst is het belangrijk je zadel op de juiste hoogte in te stellen voor een comfortabele houding.” 


Tweede bike in Brekr-design
Met Model F brengt Brekr haar tweede voertuig op de markt. Twee jaar geleden werd de elektrische brommer van Brekr leverbaar. Met het design van de brommer won Brekr op de Dutch Design Week in 2019 de publieksprijs voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). De kenmerkende diagonale framekappen en de laaggeplaatste battery box braken met het conventionele design van brommers en motoren met een benzinetank. Brekr omschrijft haar designtaal als retro-futuristisch minimalisme.

De Brekr Model F met aluminium framekappen wordt leverbaar in 10 verschillende kleuren. Daarnaast zijn de kappen in elke gewenste kleur te spuiten of te voorzien van een eigen design. Het wisselen van de kappen is eenvoudig en kan door consumenten zelf worden gedaan. Dit geeft consumenten meer mogelijkheden om de fatbike te personaliseren.

Riemaandrijving en ingebouwde versnelling voor minder onderhoud
Brekr kiest voor haar Model F voor een riemaandrijving en een HUB motor met twee ingebouwde versnellingen. De fiets schakelt automatisch als je snelheid toeneemt. Geen derailleur dus, wat de noodzaak tot onderhoud en reparaties aanzienlijk verkleint. De uitneembare accu is geplaatst in de diagonale balk en wordt verkrijgbaar in twee capaciteiten (540 en 720Wh).

Prijs en leverbaarheid
De prijs van de Model F is 2.750 euro. Spatborden, verlichting en een standaard behoren tot de basisuitrusting. Optioneel zijn een sterkere accu, connectiviteit en bijzondere of gelimiteerde kleuren verkrijgbaar. De fatbike wordt in de zomer van 2023 direct leverbaar in Nederland, België en Duitsland. Andere Europese landen volgen in de loop van 2023 en 2024.