Met meer dan 200 waren ze, de dappere deelnemers van Red Bull All The Way. Op hun fantastische oldtimer mopeds van 50CC zoefden ze in volle zon en als volleerde flandriens over een uitdagend parcours van maar liefst 163 kilometer. Van Brugge naar Oudenaarde, over de mooiste hellingen, kasseistroken en wegeltjes van die legendarische Vlaamse Ardennen. Met een fikse uitdaging op de Oude Kwaremont, de Muur van Geraardsbergen, de Koppenberg en de Paterberg. Een hele dag focussen dus, maar vooral dikke fun. Ook De Mol-winnaar Lloyd Vermeulen en Henk Rijckaert waren van de partij. Die laatste bolde na acht uur brommen op zijn gemodificeerde Flandria over de meet.

“Amai, 163 kilometer is ver zeg!” zegt Henk Rijckaert. “En ik heb er dan nog wat extra gedaan, want ik ben één keer serieus verkeerd gereden. Maar hey, mijn gemodificeerde Flandria kon dat hoor! Wel op reserve naar de finish. Vergeten tanken, oeps! Nu wat uitblazen, heb ik wel verdiend. Hahaha!”

“Hoe zalig was dit?” vraagt Lloyd Vermeulen, winnaar van De Mol. “Vroeg opstaan dat wel, maar het was het keihard waard. Lekker cruisen door de Vlaamse Ardennen. Met hier en daar een leuke challenge. Die views, heerlijk. En dat weer! Die 163 kilometer vlogen voorbij op mijn Mash. Zweten dus, maar zo leuk! Kan dit volgend jaar opnieuw please?”

Passie
Over heel België sleutelen duizenden jongeren, mannen én vrouwen dagelijks aan hun brommer. Ze zoeken naar onderdelen voor hun Mash, Flandria of Honda Camino online, tikken oldtimers op de kop en rijden het land rond met gelijkgestemde zielen. Onder je brommer liggen om de carburator te vervangen of de versnellingen opnieuw af te stellen is een passie, en die delen met vrienden een heerlijke hobby.

“We zijn er geraakt!” roepen de Tweetakt Trutten uit Kortrijk. “Normaal gingen we morgen weer rijden, maar ons achterwerk heeft rust nodig nu. Echt cool, deze Red Bull All The Way. En die challenges maken het af! Het is eens iets anders. Die wheelie hebben we wel samen gedaan: met drie een brommer op zijn achterwiel heffen, het was al warm genoeg! Zweten, maar echt dikke fun!”

“Echt de max!” zegt YouTube-ster Kastiop. “Zo leuk! Echt iets om met vrienden te doen! Heerlijk rijden door de Vlaamse Ardennen. En die challenges! Een wheelie lukte echt niet, maar die dragrace of dat surplacen ging echt goed. Heerlijk hobbelen over de kasseien ook. Volgend jaar weer?”

Uitdagingen op de bekendste hellingen
Red Bull All The Way was niet zomaar een tourtocht natuurlijk. De deelnemers kregen op de bekendste Vlaamse hellingen een challenge voorgeschoteld.
– Aan de Oude Kwaremont toverden ze een wheelie uit hun moped
– Op de Muur van Geraardsbergen moest de motor uit, en was het duwen geblazen
– Op de Koppenberg moesten ze zolang mogelijk surplacen
– De Paterberg vormde het decor voor een heuse dragrace

Puur genieten
163 kilometer brommen – met hier en daar een fikse kasseistrook en helling – is op zijn minst heroïsch te noemen. Acht uren brommen aan een maximum toegelaten snelheid van 45 km/u gaat immers niet in je koude kleren zitten, zelfs onder een stralende zon. Daarom zetten we ook de winnaars in de bloemetjes: Yorick Kyndt uit Oostende en Stef Van Calster uit Noorderwijk scoorden tijdens de challenges het meeste punten bij de niet-oldtimers en oldtimers, winnen een unieke bolletjestrui – wat anders? – en mogen deelnemen aan Red Bull Alpenbrevet, het grote broertje van Red Bull All The Way in de Zwitserse Alpen.